Acropolis Lindos, Rhodos, GriekenlandAcropolis Lindos, Rhodos, Griekenland

Rhodos is het derde grootste eiland van Griekenland. Het ligt op ongeveer 20 km van de kust van Turkije. De bok, herten en een hinde zijn de symbolen van het Rhodos. Het eiland heeft zowel kiezel- als zandstranden. De kiezelstranden vind je met name in het westen van het eiland en de zandstranden in het oosten. In de zomermaanden voel je aan de oostkant een verfrissende zeebries. Aan de westkant is het in de zomer warmer. Rhodos heeft een heuvelachtig maar groen landschap. Het bosrijke Attaviros-gebergte loopt dwars over Rhodos heen. In het midden van de bergen liggen vruchtbare en groene dalen met stromend water. Tussen Rhodos en het vasteland zijn veerverbindingen. Ook zijn er verbindingen met de Turkse stad Marmaris. Rhodos heeft veel zonuren en is daarom ook een erg toeristisch eiland.

Vervoer

De vlucht van Schiphol naar Rhodos duurt ongeveer 3 uur en 15 minuten. De luchthaven ligt in het plaatsje Paradisi en is ongeveer 14 km vanaf Rhodos-stad. Op Rhodos kun je goed toeren met je scooter/fiets. Die kun je overal op het eiland huren. Maar er zijn ook mooie wandelpaden. Als je echt op het eiland wilt gaan rond toeren kun je het beste een auto of een scooter huren.

Geschiedenis

Oppergod Zeus verdeelde volgens een van de mythen de wereld onder de goden. Hierbij vergat hij de zonnegod Helios. Hij rees daarom het eiland Rhodos uit de zee en gaf dat vervolgens aan Helios. De Achaiers vestigden zich in de 15e eeuw v.Chr. op Rhodos. De MinoiŽrs vestigden zich in 1600 v.Chr. Ze kwamen uit Knossos, een plaats op Kreta en kenden een zeer bloeiende en rijke beschaving. Rhodos werd in 1309 door de ridders van Sint John veroverd. Het eiland werd door de eeuwen heen meerdere keren overvallen door de AchaeŽrs, Perzen, Arabieren, Kruisvaarders en de Goten. In 1523 werd Rhodos door de Turken veroverd waarna het eeuwenlang deel was van het Ottomaanse Rijk. De Italianen veroverde in 1912 Rhodos. Het eiland kwam pas in 1948 bij Griekenland.

Bezienswaardigheden

* Een dagje naar Lindos is een leuke excursie. Lindos ligt ongeveer 50 km van Rhodos-stad. De stad staat niets voor niets onder monumentenzorg. Het mooi gelegen strand, witte kubusvormige huisjes en de Akropolis trekken duizenden toeristen. Er worden in de ochtend veel excursies georganiseerd naar het hoogste punt van de stad. Omdat Lindos in het oosten ligt kan de temperatuur in de zomer oplopen boven de 40 graden in de middag. De Akropolis van Lindos werd versterkt door de Ottomanen, Ridders van Sint Jan, Byzantijnen, Romeinen en de Grieken. Lindos was in de oudheid één van de drie belangrijkste steden van Rhodos. Vroeger was Lindos een handelsstad waar veel schepen aanmeerden. Op een grote driehoekige rots staat het kasteel van Lindos. Als je goed te been bent kun je hierheen lopen. Maar je kunt ook met een ezel naar boven en beneden gebracht worden. De route naar het kasteel is al erg mooi. Langs de kant van de weg zie je vaak vrouwen zitten die met de hand mooie tafelkleden maken.
* Er zijn van juni tot augustus duizenden vlinders in de vlindervallei Petaloúdes. In het Grieks betekent Petaloúdes 'vlinder'. De vlinders worden aangetrokken door de bomen die hier staan. Deze bomen scheiden een soort vanilleachtige hars uit. Je moet wel goed te been zijn om de vallei te bezichtigen want er zijn veel trappetjes, stenen, boomstronken en bruggetjes. Buiten het vlinderseizoen is het ook de moeite waard om een kijkje te gaan nemen, alleen zijn er dan niet zoveel vlinders. Maar de natuur is dan nog steeds erg mooi. Vroeger leefden er in de vallei meer dan honderdduizenden vlinders, maar dankzij het vele toerisme dat hier komt is het aantal flink afgenomen. De Panaxia Quadripunctaria is de meest voorkomende vlinder hier. De vlinder is zwart en heeft gele strepen. Maar zodra hij wegvliegt wordt hij knalrood. De vlindervallei bevindt zich in Rhodos-stad
* Als je op Rhodos bent is het echt een aanrader om naar het eiland Sími te gaan. Op het eiland ligt namelijk het belangrijkste bedevaartsoord van het Egeïsche gebied. Sími is een bergachtig eiland met een rotsachtige kust met stranden er tussenin. Het eiland heeft de mooiste haven van Griekenland. Aan beide zijden van de steile fjord staan prachtige huizen. Sommige zijn pastelgeel andere wit maar ze hebben allemaal met neoklassieke gevels. Er zijn bijna geen moderne huizen te vinden op Sími. De boottocht van Rhodos naar Sími duurt ongeveer 1,5 uur. De tochten zijn te boeken bij verschillende excursiebureaus in Rhodos-stad.

Weer en meer

Temperatuur gemiddelden

Gemiddelde temperatuur in Rhodos

In de bovenstaande grafiek zie je de gemiddelde temperaturen door de maanden heen. Februari is de maand met de laagste temperatuur voor Rhodos. De temperatuur in februari zal 's nachts minimaal 11 zijn, en overdag zal het niet warmer dan 16 worden. Juli is de maand met de hoogste temperatuur voor Rhodos. De temperatuur in juli zal 's nachts minimaal 25 zijn, en overdag zal het niet warmer dan 31 worden. Vanaf deze maand zakt de temperatuur weer. De temperatuur in augustus zal 's nachts minimaal 25 zijn, en overdag zal het niet warmer dan 31 worden.

Zon opkomst en ondergang

Zon op en zon onder voor Rhodos

In de bovenstaande grafiek zie je op welke tijdstippen de zon opkomt en weer ondergaat. Hierdoor weet je voor elke maand hoeveel uren je van het daglicht kunt genieten. In juni kun je het langst genieten van het zonlicht. De zon schijnt dan 14.6 uren van 05:49:50.5000 tot 20:25:59.0000. Vanaf juli worden de dagen weer korter. December is de maand met de 'kortste' dagen; de zon is er alleen tussen 07:11:07.7419 en 16:54:33.5483. Je hebt dan dus maar 9.72 zon per dag.

Ervaringen

Rhodos heeft gemiddeld een 8,0 uit 10, gekregen in 20 ervaringen.

Schrijf ook een ervaring over Rhodos

bezocht Rhodos in september 2014

Rhodos-stad is verdeeld in de nieuwe en de oude stad. De oude stad is ommuurd en biedt vele, interessante bezienswaardigheden, o.a. het Archeologisch museum en het Paleis van de Grootmeesters. Het heeft gezellige pleintjes met leuke terrasjes. Verder heeft het een mooie haven, waar ook grote boten aanmeren. Als geheel een prima plaats om met vakantie te gaan.

bezocht Rhodos in augustus 2014

Ontzettend leuke vakantie gehad op Rhodos. Mooi eiland, maar wij zaten wel aan de kant met de kiezelstranden. Gelukkig heerlijk weer. Redelijk klein eiland, maar een prachtige acropolis en mooie baaien. Rijke cultuur en geschiedenis. Zit ook het grootste waterpark van Europa. Het hele eiland is een aanrader.

bezocht Rhodos in oktober 2014

Kalithea op Rhodos is een prachtig plaatsje, maar er is niets te beleven qua uitgaan, cultuur, restaurants of bezienswaardigheden. Houden zo, heerlijk!

bezocht Rhodos in juni 2014

Strand is klein en niet erg proper op Rhodos. Er zijn mooie excursies te doen - aanrader is hierbij bvba een boottocht met de locale vissers De hoofdstad Rhodos is het bezoeken waard net als de ruÔnes en het amfytheater

bezocht Rhodos in september 2014

Rhodos heeft voor iedereen iets te bieden. Mooie stranden, groene bergen, cultuur in de stad en lekker eten.

bezocht Rhodos in oktober 2014

Zoals wij Rhodos hebben gedaan met een huurauto,en dat 3 weken ! helemaal SUPER , wat een eiland.Er is zoveel te zien!! de Marco Polo gids biedt heel veel info en mooie routes, en dan Rhodos oude stad een groot openlucht museum,romantisch tafelen en volop terrassen, echt heerlijk laveren langs de haven en slenteren door de oude straatjes.Echt een aanrader !

bezocht Rhodos in september 2014

Nu voor de 2e keer in Rhodos stad geweest. 2 keer een mooie vakantie gehad. Zeer vriendelijke mensen. Op de scooter langs de kust en landinwaarts. Mooie omgeving. De oude stad is prachtig maar ook het nieuwe gedeelte met veel shops is leuk. De prijzen vallen heel erg mee. Uit eten goed te doen, veel aanbod. Let wel op een goede verzekering voor de scooter. Je kan een soort van WA verzekering afsluiten, maar tegen een kleine meerprijs ook all risk. Hier vooral niet op bezuinigen. Wij betaalden voor de huur ongeveer 90 euro all in voor 8 dagen bij Moto Pilot in de Kritis street. Kennissen van ons hadden een aanrijding en de scooter compleet kapot. Maar deze firma deed niet moeilijk en bracht gewoon een nieuw exemplaar.

bezocht Rhodos in september 2014

Top vakantie, bestemming. Prachtig weer! Vriendelijke mensen

bezocht Rhodos in juni 2014

Het winkelgebied nieuwe stadscentrum erg druk met verkeer, vinden wij geen aanrader.

bezocht Rhodos in december 2013

Mooi grieks eiland voor een combinatie cultuur en ontspanning. genoeg excursie mogelijkheden op rhodos.

bezocht Rhodos in oktober 2013

Rhodos is leuk voor een korte zonvakantie verder niet teveel nadenken

bezocht Rhodos in juni 2013

Wij waren in Rhodos-stad. Een stad welke bestaat uit verschillende delen waar voor iedereen wel iets te vinden is. Strand, winkels, cultuur, excursie mogelijkheden,vriendelijke mensen. ,Prima prijs kwaliteit voor eten en drinken. Een wervelende overwegend schone stad met drie verschillende havens

bezocht Rhodos in mei 2013

Een heel fijn eiland met aardge inwoners .EEn heerliojk strand aan de oost kust en leuk om daar een dag een auto te huren

bezocht Rhodos in oktober 2012

Rhodos stad is fantatisch en dan met name natuurlijk de Oude Stad. Veel cultuur.Gezellig en hele fijne bevolking. De haven is zeker ook een bezoekje waard. Wij hebben ons niet verveeld. Strand is kiezelstrand met volop strandstoelen en parasols.

bezocht Rhodos in oktober 2012

Rhodos de oude stad is fantastisch om te bezoeken veel cultuur en gezellig.De mensen zijn heel aardig ook aan het eind van het seizoen.De nieuwe stad is ook gezellig en de haven ja die moet je ook gezien hebben. Verder zijn er nog verschillende plaatsen op het eiland die ook cultuur hebben en zeker de moeite waard om te bezoeken.Eilandje Symi is een boottochtje waard.

bezocht Rhodos in juni 2012

Rhodos is een mooi eiland met erg vriendelijke mensen en biedt voor iedereen wat. Voor zowel zon, zee en strand maar ook wanner je van cultuur of bezienswaardighedeh houdt

bezocht Rhodos in oktober 2012

Leuke gezellige plaats met veel winkeltjes en restaurantjes op een kleine afstand van Rhodos stad wij waren in Ixia.Het strand is iets minder

bezocht Rhodos in september 2012

Rhodos-stad is een oude stad, je komt ogen en tijd te kort. Heeft alles, cultuur, geschiedenis vermaak in een perfecte mix.

bezocht Rhodos in september 2011

Oude Rhodos stad is zeker de moeite waard om te bezichtigen, mooi kasteel dat boven de stad uit straalt, vooral 's avonds is het er prachtig. Huur ook een auto en ga naar Lindos een mooi dorp aan de kust en gebouwt op een rots met smalle straatje en leuke terrasjes, ga vooral naar de acropolis boven het dorp. Mocht je van snorkelen houden dan zijn er genoeg plekken waar je dit kan beoefenen (bijvoorbeeld Anthony Quinbay) Dus zeker een aanrader!

bezocht Rhodos in augustus 2011

Rhodos-stad is echt een prachtige stad. Het ligt helemaal op de noordpunt van het eiland Rhodos. Je hebt er een nieuw en een oud deel. In het nieuwe gedeelte vind je vooral hotels en winkels (grote modehuizen als H&M en ZARA bijvoorbeeld). Het oude gedeelte bevindt zich binnen grote stadsmuren. Als je de gracht hebt overgestoken kom je via een poort in het mooie middeleeuwse stadje. Je vindt er vele winkelstraten met souvenirwinkeltjes, leerwinkels en juweliers. Een groot deel van de stad bestaat uit restaurants en bars. Je kunt hier erg gezellig eten tussen de mooie gebouwen en eeuwenoude bomen. Loop je wat verder het stadje in, dan kom je op de wat rustigere plekken waar nog Grieken wonen in hele kleine huisjes. De meeste zijn ondersteund door palen, omdat ze anders instorten. Als je aan de zeekant de vesting uitloopt kom je bij de haven waar vele boten liggen die excursies verzorgen. Loop je nog wat verder door dan kom je aan bij het strand. Het strand in Rhodos-stad is prima, er ligt af en toe een rij met grote stenen, die pijn doen aan je voeten maar verder is het een goed verzorgd zandstrand met een heerlijke zee. Oude opgravingen vind je in het Zuiden van de stad. Verder viel het ons op dat de bevolking erg vriendelijk is. Als ze zien dat je iets niet kan vinden komen ze je meteen helpen. Een hele leuke en mooie stad dus om naar toe te gaan!

Bestemmingen in Griekenland