Kos is het 3e grote eiland en ligt ten noordwesten van Rhodos en ten zuidoosten van Samos. Kos is slechts door een zeestraat gescheiden van Bodrum in Turkije.

Het eiland Kos behoort tot de Dodekanesos. De Dodekanesos bestaat uit 230 eilanden waarvan er 17 bewoond zijn. Door de naam (dodeka = twaalf) zou je denken dat het twaalf eilanden zijn, dat is dus niet zo. De uit zee stekende rotsformaties zijn ook meegeteld. Op Kos zijn de oudste gesteenten van Griekenland te vinden. Er zijn zelfs fossielen aangetroffen van 345 miljoen jaar oud.

Kos is in de prehistorie waarschijnlijk bedekt geweest met dichte wouden, deze verdwenen toen de mens zich er vestigde. Vandaag de dag groeien er voornamelijk lage struiken op het eiland. Dit met uitzondering van het Dikeos-gebergte. Hier zijn nog uitgestrekte bossen te vinden, bestaande uit pijnbomen en cypressen. De flora op het eiland bestaat uit bijna 1000 verschillende plantensoorten.

Kos is ook bekend als het eiland van Hippocrates. Hippocrates werd 460 jaar v.Chr. geboren op Kos. Hij heeft de naam "de vader van de geneeskunst" gekregen omdat hij de eerste was die systeem aanbracht in de geneeskunde. Er zijn o.a. 4 biografieën bewaard gebleven over Hippocrates, en van zijn eigen werken zijn er 57 bewaard gebleven. Hij studeerde aan het Asclepion van Kos. In zijn 30e levensjaar werd hij benoemd tot ereburger van Athene omdat hij de stad wist te redden van een cholera-epidemie. Hippocrates was een bescheiden man en leefde sober, hij was altijd bereid om anderen te helpen en genas veel mensen. Hippocrates is op 104-jarige in Larissa gestorven.

Vervoer

Kos heeft een eigen luchthaven en een vlucht vanaf Schiphol duurt ongeveer 3 uur.

Geschiedenis

De geschiedenis van het eiland Kos gaat eeuwen terug. Volgens Homerus nam Kos al deel aan de Trojaanse oorlog in 1194 v. Chr. Het eiland heeft vele namen gekend als Merpis, Kynnis en Karis. Tijdens de Peloponessische oorlogen streed Kos voornamelijk aan de kant van Athene. In 333 v. Chr. sloot Kos een verbond met Alexander de Grote en ging het eiland deel uitmaken van het Macedonische rijk.

In 1523 na Chr. bezetten de Turken het eiland. De Turkse bezetting duurt 390 jaar en de bevolking had zwaar te lijden. In 1912 nam Itali het eiland in en het fascistische bewind verdrukte het volk en poogde de vorm van het eiland op vele manieren te veranderen. Na de nederlaag van de Italianen in de Tweede Wereldoorlog, namen de Duitsers het eiland in in 1943: die werden op hun beurt verslagen en gaven de Dodecanesos aan de Engelsen over. Kos werd evenals de ander eilanden van de Dodecanesos bij de rest van Griekenland ingelijfd op 7 maart 1948.

Bezienswaardigheden

* Het indrukwekkende kasteel in Kos-stad.
* De plataan van Hippocrates in het oude centrum van Kos-stad.
* Mastichari is een klein Grieks vissersdorpje aan de westkust van het eiland. In een van de vele taverna`s kan je heerlijk genieten van een echt Griekse maaltijd.
* Je kunt met de boot een dagje naar Bodrum in Turkije of naar het sponseneiland Kalymnos.
* Kos is een echt fietseiland. Al fietsend maak je kennis met de mooie natuur.
* Het dorp Kefalos met de bekende windmolen van Papavassilis en de ruïnes van een middeleeuws kasteel.
* Het Asklepion is oorspronkelijk een rust- en herstelplaats (4e eeuws). Het is een van de belangrijkste "kuuroorden" uit de Griekse oudheid. Het staat wereldwijd bekend als het centrum van de medicijnenschool van Hippocrates. Het Asklepion bestaat uit 3 terrassen. Op het onderste terras vind je een optaal (3e eeuw v.Chr.) en Romeinse baden. Op het tweede bevindt zich een altaar van Apollo (4e eeuw v.Chr.) en een Apollotempel (2e eeuw na Chr.). Op het derde terras staat de Dorische Tempel Asclepius (2e eeuw v.Chr.).

Weer en meer

Temperatuur gemiddelden

Gemiddelde temperatuur in Kos

In de bovenstaande grafiek zie je de gemiddelde temperaturen door de maanden heen. Februari is de maand met de laagste temperatuur voor Kos. De temperatuur in februari zal 's nachts minimaal 10 zijn, en overdag zal het niet warmer dan 14 worden. Augustus is de maand met de hoogste temperatuur voor Kos. De temperatuur in augustus zal 's nachts minimaal 24 zijn, en overdag zal het niet warmer dan 31 worden. Vanaf deze maand zakt de temperatuur weer. De temperatuur in september zal 's nachts minimaal 21 zijn, en overdag zal het niet warmer dan 28 worden.

Zon opkomst en ondergang

Zon op en zon onder voor Kos

In de bovenstaande grafiek zie je op welke tijdstippen de zon opkomt en weer ondergaat. Hierdoor weet je voor elke maand hoeveel uren je van het daglicht kunt genieten. In juni kun je het langst genieten van het zonlicht. De zon schijnt dan 14.62 uren van 05:53:01.0000 tot 20:30:54.5000. Vanaf juli worden de dagen weer korter. December is de maand met de 'kortste' dagen; de zon is er alleen tussen 07:16:29.6774 en 16:57:49.0322. Je hebt dan dus maar 9.69 zon per dag.

Ervaringen

Kos heeft gemiddeld een 7,4 uit 10, gekregen in 12 ervaringen.

Schrijf ook een ervaring over Kos

bezocht Kos in juni 2015

Zaten 5 minuten fietsen van Kos stad. Hier geweldige eetgelegenheden met enorm vriendelijke mensen. Ook een prachtig strand waar je bij Artemis heaven gratis steiger houten strand bedden hebt. Ook hier bij lounge vriendelijke mensen. In een woord een aanrader voor Griekenland liefhebbers of die het nog gaan worden.

bezocht Kos in april 2015

Lekker warm op Kos,zelfs voor april,zeer vriendelijke mensen,zeer behulpzaam.Lekker eten in de stad,veel kleine winkeltjes,gewoon leuk om te vertoeven.

bezocht Kos in september 2014

Mooie natuur, veel historie , de plaats Kos-stad is erg gezellig vooral aan de haven waar nog kleine vissersbootjes binnen komen en de vis op de kade wordt verkocht, men kan daar heerlijk op een bankje genieten van de vissers en het uitzicht op de haven en zee het plaatsje heeft ook veel gezelligheid leuke straatjes ,pleintjes met de vele winkeltjes en terrasjes, langs de kust zijn fiets paden de fietsen zijn van prima kwaliteit niet duur overal te huur zowel elektrische driewielers voor volwassenen kinderfietsen het is er allemaal ,Kos is een prachtig eiland.

bezocht Kos in augustus 2014

Super land, heerlijk eten op Kos en gezellige mensen

bezocht Kos in oktober 2014

Wij hadden gehoopt op een wat authentieker eiland. Kos is toch wel erg gericht op toerisme, iets waardoor de cultuur een beetje verloren gaat. Uitgaan is er erg leuk als je graag op een 'feestvakantie' wil gaan, voor ons (een jong stel) was het niet helemaal wat we zochten. De Grieken zijn erg aardig en gastvrij, alleen LHTB'ers accepteren ze nog niet zo heel erg.

bezocht Kos in augustus 2014

7km verderop ligt Turkije daar kun je beter heen gaan.

bezocht Kos in juni 2014

Gewoon een mooi eiland!

bezocht Kos in juli 2011

Zr mooie plek, zr netjes, aangename plaatselijke bevolking, misschien een beetje terughoudender dan de Turkse bevolking, zeker aan aanrader met de kinderen!

bezocht Kos in september 2012

Het eiland Kos is eigenlijk een grote plaats. Cultureel is er weinig te beleven. Maar al fietsend in het stralenle zonnige weer en genietend van strand-bed en heerlijk opgewarmd zeewater is puur luxe. En het eten is op veel lokaties overheerlijk en spotgoedkoop.

bezocht Kos in juni 2012

Zr fijne vakantiebestemming ook voor de kids, 2 dochters van 5 en 8. Voor herhaling vatbaar !!

bezocht Kos in augustus 2010

Op dit eiland heeft men voor ieders wat wils, als je van drukte houdt ga je naar Kos-stad en voor de rust zijn er vele andere plaatsen. Kos is een klein eiland dat je in een dag kan rondrijden met een auto. In elk hotel liggen wel routes om alle bezienswaardigheden te kunnen zien. Men kan ook met een boottocht naar Turkije (Bodrum) erg leuk. De bevolking erg vriendelijk, spreek jij ze aan dan kan je hele verhalen van ze horen. Een eiland om aan te bevelen.

bezocht Kos in september 2010

Ons complex ligt ver van Mastichari af maar het is te lopen (langs het strand) een klein dorpje dat niet erg veel uitgaansgelegenheid heeft, beter is het dan om naar Kos-stad te gaan. Mocht je een auto gaan huren, Kos is niet groot dus je heb snel het eiland rond gereden, maar er zijn natuurlijk leuke bezienswaardigheden.

Bestemmingen in Griekenland