Gratis reisvoorstel aanvragen

Ixia - Rhodos

Landkaart met overzicht van deze reis

Bestemming: A. Rhodos (Griekenland)
Periode: juli 2004
Vervoer: vliegtuig
Accommodatie: Hotel/Avra Beach Resort
Organisatie: Sunweb

Foto van deze vakantie

In de zomer van 2004 zijn wij naar Griekenland gevlogen. We hadden een verblijf geboekt bij Avra Beach Resort in Ixia. De reisorganisatie waar we onze vakantie bij geboekt hadden was Sunweb Vliegreizen en we vlogen we met Basiq Air. Dit jaar hadden we voor het eerst onze (grote) vakantie via internet geboekt. We hadden gehoord en gelezen dat Sunweb goedkope reizen had en dat klopte. Het hotel ligt direct aan zee en circa 300 meter van het centrum van Ixia. Volgens de beschrijving bestaat het uit bungalows, appartementen en een hotelgedeelte. Volgens ons kun je van de laatste twee beter spreken over 2-kamer en 1-kamer appartementen (dat hadden we o.a. van medereizigers gehoord).

Wij hadden een (2-kamer) appartement geboekt. Het appartement zou een kitchenette hebben volgens de beschrijving van 2004. Je zou dan verwachten dat je enkele pannetjes, kopjes, glazen en wat bestek zou hebben, maar helaas niets van dit alles. Het enige wat in de kamers aanwezig waren, waren twee glazen. Omdat we kleine kinderen hebben, vonden wij dit niet erg handig. Toen we om meer servies vroegen, kregen we twee drinkglazen erbij. De badkamer is redelijk van formaat en mooi uitgevoerd, maar wordt erg snel erg nat omdat een douchegordijn o.i.d. ontbreekt. Maar dat laatste is wel normaal in dit soort landen. Het appartement is (erg) klein. Behalve de tuin en zwembad zijn de overige voorzieningen in het complex zijn redelijk eenvoudig. De speeltuin is in zeer slechte staat. Het restaurant waar het ontbijt, de lunch en het diner in buffetvorm werd aangeboden was eenvoudig ingericht. De tafels en stoelen doen denken aan een (oude) Griekse taverne. Het buffet is gevarieerd, maar erg veel pasta (elke dag). Er zit ook wel een enkel Grieks gerecht tussen, maar in een Grieks restaurant in Nederland staan vele malen meer gerechten als dat we daar hebben zien staan. Vaak heb je ook dezelfde gerechten. (Dus bij een vakantie van twee weken krijg je twee weken nagenoeg hetzelfde). Verder waren in het restaurant veel te weinig kinderstoelen.

Blijkbaar wordt het complex bij meerdere reisorganisaties genoemd als kindvriendelijk, maar het restaurant is hier niet op ingesteld. Er was ook geen kinderservies. Daarnaast wordt het restaurant niet altijd even goed schoon gemaakt. Soms lag het eten nog op de kinderstoel en om de tafels heen. Tussen 10.00 en 24.00 waren er warme en koude snacks als sandwiches, pizza, koekjes en ijsjes te krijgen bij het zwembad. Ook was daar koffie en thee. Dit alles werd in soort van overdekte ruimte met veel openslaande deuren geserveerd. Het was wel lekker dat je even kon "snacken". Er was ook een magnetron bij zodat je ook zelf het een en ander kon opwarmen. Onze kinderen hebben lekker zitten smullen van al die koekjes (en hun ouders ook...). Er was ook een poolbar waar je allerlei drankjes kon krijgen. Ze lesten bij ons in ieder geval de dorst. Nadeel was dat niet iedereen even goed met hun gebruikte bekers en borden om gingen. De drankjes werden in glazen bekers geschonken, en aangezien er daar altijd een (zacht) windje waaide lag er wel eens het een en ander op de grond of in het water.

Het zwembad is erg mooi, maar vooral lekker. Ook de ligging bij zee is heerlijk. Het complex ligt aan het strand. Het (kiezel)strand stelt weinig voor; het is heel smal, er past net een strandbedje in de lengte op. Over strandbedjes gesproken... Die zijn er volop, maar ze worden ook volop gebruikt! Hoewel je er niet altijd mensen op zag liggen... Aangezien wij onze liever met onze kinderen in het peuterbad gingen, hebben we steeds vlakbij het peuterbad op "gewone" stoelen gezeten. Daar waren er meer dan genoeg van. En eigenlijk zat dat wel prinsheerlijk. Maar ja, wij zaten dan ook niet een hele dag in de zon.

Het complex ligt aan een redelijk drukke straat. De wegen hier en naar Rhodos-stad zijn goed onderhouden. De afstand naar Rhodos-stad is groot (zo'n 6 km) om naar toe te wandelen. Bovendien is er geen goede wandelweg aanwezig. Wij hebben dan ook steeds een taxi genomen. Dat kan daar voor weinig geld, namelijk voor € 5,- de Nieuwe stad. Naar de Oude stad of Antieke stad is € 7,-. De taxichauffeurs zijn heel vriendelijk en behulpzaam. Ze hielden er rekening meer dat wij twee buggies bij ons hadden door ons op een leuke handige plek af te zetten. We hebben dan ook een aantal keer een trip naar Rhodos-stad gemaakt.

De Oude stad wordt wel de meest indrukwekkende deel van Rhodos-stad gevonden. Dat is het ook wel. Het heeft een 4 kilometer lange stadsmuur welke bewandeld kan worden. Van de buitenkant is net één groot kasteel. Als je binnen de stadsmuren wandelt, herken je veel van de middeleeuwen. Hier bevindt zich het Grootmeesterpaleis en de Ridderstraat (Ipoton). In het voormalig Ridderhospitaal bevindt zich het Archeologisch museum. Verder zijn hier met name winkeltjes die gericht zijn op de toeristen. Ook zijn hier een aantal cafe's en restaurants. De straten zijn deels smal en sterk hellend. De Ridderstraat heeft naast dat het hellend loopt ook het nadeel dat het uit kleine rechtopstaande (ongelijke) steentjes bestaat waardoor het niet makkelijk loopt (zeker niet met een buggy).

In de Antieke stad bevindt zich de Akropolis van Rhodos-stad, evenals het theater en het stadion. Deze laatste twee zijn grotendeels gerestaureerd (zoals meerdere gebouwen op Rhodos) door de Italianen, maar zeker de moeite van een bezoekje waard. Vanaf de zijde van de Akropolis heb je overigens een mooi uitzicht over de noordwestkust van Rhodos.

Straat in Rhodos-stad
Straat in Rhodos-stad


In de nieuwe stad kun je heerlijk winkelen of een terrasje pakken. Hier vind je een aantal boetiekjes en een aantal grotere kledingzaken. Bij de Mandrakihaven vind je veel gebouwen uit de tijd van de Italiaanse overheersing. Wij hebben ook twee excursies gemaakt. De excursies staan onder leiding van een Nederlandstalige gids. Eerst hebben we "Rhodos Highlights" gedaan, waarbij we een hele dag langs vele mooie plekjes van Rhodos werden gevoerd. We zijn langs en door authentieke dorpjes gereden, waarbij we werden geïnformeerd over de geschiedenis, Griekse tradities en de mythologie. We hebben een bezoek gebracht aan Kamiros, werden we langs de groene Profitis Ilias (hoogste berg) gevoerd waar we het beroemde Fountoukli kerkje hebben bezocht. Na een bezoek aan de Epta Piges (=7 bronnen) hebben we de dag afgesloten met een bezoek aan een keramiek fabriek waar we een demonstratie konden zien van deze Rhodische ambacht.
Epta Piges, Rhodos
Epta Piges, Rhodos


Een bezoek aan Lindos mocht natuurlijk ook niet ontbreken. Dat hebben we dan ook als tweede excursie gedaan. Lindos (voor wie dat nog niet weet) is een schilderachtig dorpje; het is erg mooi gelegen en bestaat uit witte huizen. Het dorp staat onder monumentenzorg en ligt tussen schilderachtige baaien en de Antieke Akropolis in.

Akropolis, Rhodos
Akropolis, Rhodos


De Akropolis kun je te voet of per "ezeltaxi" bereiken. Zowel het dorp als de Akropolis is zeker de moeite van een bezoekje waard! Reken er echter wel op dat het heel druk kan zijn in Lindos. Wij waren er vroeg waardoor de weg omhoog (steil en zeer veel traptreden) rustig was, maar toen wij weer naar beneden gingen was het erg druk. Zowel op de trap naar beneden als in Lindos zelf. Voordeel van vroeg gaan is ook nog dat het daar nog niet erg warm is.

Er werden veel meer leuke excursies georganiseerd, maar dat vonden wij met de twee kinderen niet handig. Zo heeft Rob getwijfeld of hij zonder Anita en de kinderen een jeepsafari zou doen. Ook is het goed mogelijk een auto te huren, maar wij vonden het verkeer te druk/hectisch, en bovendien was een auto huren best wel duur. We vermaakten ons bovendien prima in het complex bij het zwembad en alle all-inclusive drankjes en hapjes.

Het was een leuke en mooie vakantie. Het enig minpunt was dat het complex eenvoudiger was dan dat wij dachten en de leiding (receptie, en hoofd huishouding) erg commercieel ingesteld was. De kamers waren erg klein, en zeer eenvoudig ingericht. En die strandbedjes hè... Jammer dat sommige mensen zo (a)sociaal zijn ingesteld.

Heb je interesse in een reis naar Griekenland? We helpen je graag om deze reis naar jouw wens samen te stellen. Reisbureau Reisgraag.nl scoort een 9+ in reviews, we zijn lid van ANVR, SGR & Calamiteitenfonds en we hebben al meer dan 12,5 jaar ervaring. Vul hieronder jouw wensen in voor jouw vakantie naar Griekenland, dan sturen we je gratis een voorstel op maat.

Vertel ons uw vakantie wensen. Onze reisexperts geven u gratis en vrijblijvend reisadvies op maat.

 Aangesloten bij ANVR,SGR, Calamiteitenfonds
 9,6 in reviews
 Veel kennis en ervaring
 3.879 klanten gingen u voor

Uw gegevens

* = verplicht. Privacy beleid is van toepassing

Vakantieverhalen / reisverslagen

Gerelateerde artikelen