Het verdwenen wonder van Rhodos

Kolossus van Rhodos, Griekenland
Kolossus van Rhodos, Griekenland

In de eeuwen voordat onze jaartelling begint was Rhodos al een welvarend eiland wat je nu nog terugziet in de vele bezienswaardigheden.  Dit komt hoofdzakelijk door de gunstige geografische ligging, de vruchtbare bodem en het ideale klimaat. In 408 v.Chr. werd aan de noordkust de hoofdstad Rhodos-stad gebouwd. Het stratenplan werd aangelegd volgens een schaakbordpatroon en er kwamen diverse havens tot stand. Er wordt vaak aangenomen dat de Kolossus van Rhodos over een van deze havens uitkeek. 

Tip: de top 5 excursies van het eiland Rhodos lees je HIER. 

Patricia '', Patricia - reisexpert Rhodos gratis reisvoorstel >>

Beschermgod van de stad

Nadat de inwoners van Rhodos een vrijwillige alliantie bewerkstelligen met Antigoneus en Demetrius in 304 v.Chr. werd militair materieel en de falende belegeringstoren achtergelaten. De inwoners van Rhodos verkochten de goederen en gebruikten de opbrengst om een monument op te richten. Het werd een gigantisch beeld van de beschermgod van de stad, de zonnegod Apollo, met de naam Helios. Tegenwoordig wordt het de Kolossus van Rhodos genoemd. En is het een van de Zeven Wereldwonderen van de oudheid.

Ondergang van het wonder van Rhodos

Het beeld ontstond vermoedelijk rond 300 v.Chr. en was waarschijnlijk zo`n 33 m hoog. Het is niet bekend waar het beeld precies heeft gestaan, maar aangenomen wordt bij een van de havens. Tijdens de aardbeving van 225 v.Chr. is de Kolossus van Rhodos verwoest. Er wordt beweerd dat het beeld bij zijn knieën doorbrak en zo 900 jaar op de grond heeft gelegen totdat de Arabieren Rhodos plunderden en stukken van het beeld verkochtten. Volgens een legende waren er 900 kamelen nodig om de bronzen restanten van het beeld naar Syrië te vervoeren.

Tip: de meest populaire hotels van Rhodos. 

Vraag gratis een offerte aan

Zeven Wereldwonderen

Van alle Zeven Wereldwonderen is er van de Kolossus van Rhodos het minst bekend. De Zeven Wereldwonderen van de oudheid zijn interessante bouw- of kunstwerken uit de klassieke oudheid. Zij werden aangewezen door verschillende schrijvers, zoals Philon van Byzantium en Antipater van Sidon. Zij leefden beide in de 3e eeuw v. Chr. Voor de Grieken had het getal zeven een magische betekenis: ze kenden zeven planeten, zeven kleuren, zeven weekdagen, zeven wetenschappen, enz. De volgende bouwwerken zijn de Zeven Wereldwonderen van de oudheid;
* De Kolossus van Rhodos.
* De Piramide van Cheops (of de Grote Piramide van Gizeh).
* De Hangende tuinen van Babylon.
* Het Mausoleum van Halicarnassus in Anatolië.
* De Pharos van Alexandrië.
* Het beeld van Zeus te Olympia.
* De Tempel van Artemis in Efeze in Anatolië.

Op de Piramide van Cheops na zijn alle klassieke wereldwonderen verdwenen.

Offerteformulier

Vertel ons uw vakantie wensen. Onze reisexperts geven u gratis en vrijblijvend reisadvies op maat.

 Aangesloten bij ANVR,SGR, Calamiteitenfonds
 9,6 in reviews
 Veel kennis en ervaring
 3.879 klanten gingen u voor

Uw gegevens

* = verplicht. Privacy beleid is van toepassing

Geef als eerste een cijfer voor dit artikel

Gerelateerde artikelen