Top 5 bezienswaardigheden Rhodos

Rhodos
Rhodos

Het Griekse eiland Rhodos is het op één na grootste vakantie-eiland in de Egeïsche Zee en kent vele verschillende gezichten. In het noorden is Rhodos op en top toeristisch, maar in het midden en zuiden van het eiland liggen nog een paar prachtige oorspronkelijke dorpjes en zijn er zelfs enkele schitterende verlaten stranden te vinden. Het Griekse eiland is uitermate geschikt voor het ondernemen van een grote diversiteit aan activiteiten en is bovendien vele mooie bezienswaardigheden rijk. Een bezoek aan de culturele schatten op het eiland van de zonnegod Helios heeft veel weg van een reis naar het verleden. Hieronder vijf bezienswaardigheden die je zeker niet mag overslaan. Rhodos is een zeer veelzijdige vakantiebestemming, die voor ieder wat wils te bieden heeft!

Rhodos hoort bij de eilandengroep Dodecanesos, waar ook Kos, Patmos, Karpathos en andere eilandjes bij horen. 

Heb je weinig kennis van Griekenland? Of heb je geen zin om vele uren te zoeken naar je vakantie? En wil je graag onbezorgd op vakantie? Laat je dan gratis adviseren door een reisexpert. We geven je graag een reisadvies op maat waarin we jouw wensen vertalen naar een passende vakantie!
gratis reisadvies

Rhodos-stad

Deze belangrijke stad ligt in het uiterst noordelijke puntje van het eiland en heeft een schitterend historische stadscentrum, dat nog steeds omringd wordt door middeleeuwse stadsmuren en een brede vestigingsgracht. Binnen de muren is het een prachtig doolhof van vele historische steegjes, pleinen en bezienswaardigheden. De Ridderstraat is de best bewaarde woonstraat van Europa uit de 16de eeuw en vormde vroeger de hoofdstraat van het historische centrum van Rhodos, waar de kruisridders woonden en vervult tegenwoordig eigenlijk nog steeds die rol. De straat fungeert als het ware als een verbindingsweg tussen twee andere mooie bezienswaardigheden die het centrum van Rhodos rijk is.De Ridderstraat begint namelijk bij de stadsmuur aan de zijde van de prachtige Mandráki-haven. In de oudheid lagen hier de oorlogsschepen van Rhodos en in de middeleeuwen de galeien van de kruisridders, maar heden ten dage is de haven voornamelijk bezaaid met plezier- en zeiljachten. Aan beide zijden van de haveningang staat een grote zuil met daarop aan de ene kant het beeld van Elafós (het hert) en aan de andere kant het beeld van Elafína (de hinde), de twee dieren die ook op het wapenschild van Rhodos te zien zijn. Bovendien dient de molen aan de Mandráki-haven als het optimale oriëntatiepunt van Rhodos.


Op het hoogste punt van de oude stad boven aan de Ridderstraat ligt het prachtige Grootmeesterpaleis, dat de dienstwoning en woonplaats was van de hoogste ridder van de johannieterorde. Door de jaren heen is het paleis een aantal keer grondig gerenoveerd en alleen de oude hoofdpoort is nog in originele toestand bewaard gebleven. De diverse gebouwen van het paleis komen allemaal uit op de enorme binnenplaats. Helaas is slechts nog 10% van alle vertrekken voor toeristen toegankelijk. In het historische centrum zijn echter nog meer leuke bezienswaardigheden te bezichtigen, zoals een aantal Turkse moskeeën en een Turks bad, een synagoge, enkele Byzantijnse kerkjes, paleizen uit de tijd van de kruisridders en overblijfselen van antieke tempels. Vraag gratis een offerte aan

Ágios Nikólaos Fountoúkli

De al meer dan 600 jaar oude ‘kerk van de Heilige Nikolaas van de hazelnoten’ staat middenin een adembenemend mooie natuurlijke omgeving. Het bouwwerk werd ooit gesticht door een hoge Byzantijnse ambtenaar en op één van de eeuwenoude fresco’s in de kerk wordt duidelijk hoe hij eruit moet hebben gezien: een man met wit haar, die een met bont afgezette purperen mantel met kap draagt, waaraan een doek en een mooie geldbuidel hangen. De overige wandschilderingen in de Byzantijnse kapel bieden bezoekers de mogelijkheid om zich een beeld te vormen van het hemelse bestaan.

Líndos

Dit dorp is één van de drie historische steden van het eiland Rhodos en is een prachtig pareltje in de Egeïsche wereld. Het middelpunt van het centrum is de Mariakerk en van hieruit kun je alle uithoeken van het stadje bereiken via een heleboel smalle steegjes. De belangrijkste bezienswaardigheid is de fraaie antieke akropolis: een middeleeuwse burcht die hoog boven de schilderachtige Paulusbaai uittorent en een fascinerend uitzicht geeft op de platte daken van de typerende witgekalkte huisjes van Líndos.

Filérimos

De top van de Filérimos is één van de meest romantische plaatsen van het eiland. Vanaf het 267 meter hoge plateau van de berg heb je een schitterend panorama over het eiland. Bovendien kun je er een bezoek brengen aan de opgravingsite, waar zich in de oudheid de akropolis van Iálissos heeft bevonden. Hier zijn onder andere gereconstrueerde kloostergebouwen uit de riddertijd, een volledig intact uitziende kerk en restanten van zuilen van een Athena-tempel te bewonderen.

Het buureiland Sími

Een bezoek aan dit naburige eiland is voor iedere toerist in Rhodos een absolute aanrader, want op Sími ligt namelijk het belangrijkste bedevaartsoord van het Egeïsche gebied. Verborgen aan het einde van de baai pronkt hier het prachtige grote kloostercomplex Panormítis, waartoe ook nog verschillende bijgebouwen behoren. Verder zijn er op het eiland nog enkele leuke kleine plaatsjes te bezoeken, waar ook nog een aantal aantrekkelijke bezienswaardigheden te zien zijn.

Offerteformulier

Vertel ons uw vakantie wensen. Onze reisexperts geven u gratis en vrijblijvend reisadvies op maat.

 Aangesloten bij ANVR,SGR, Calamiteitenfonds
 9,6 in reviews
 Veel kennis en ervaring
 3.879 klanten gingen u voor

Uw gegevens

* = verplicht. Privacy beleid is van toepassing

1 bezoeker beoordeelde dit artikel gemiddeld met een

8,0

Gerelateerde artikelen