Tegucigalpa (Tegus) in Honduras

Tegucigalpa
Tegucigalpa

Tegucigalpa is de hoofdstad van Honduras. Doordat de naam nogal een tongbreker is noemen de inwoners van de stad Tegucigalpa ook wel Tegus. Met een inwonersaantal van ruim 1,5 miljoen is het de grootste stad van het land. Veel toeristen bezoeken de stad tijdens hun doorreis.

Heb je weinig kennis van Honduras? Of heb je geen zin om vele uren te zoeken naar je vakantie? En wil je graag onbezorgd op vakantie? Laat je dan gratis adviseren door een reisexpert. We geven je graag een reisadvies op maat waarin we jouw wensen vertalen naar een passende vakantie!
gratis reisadvies

Het ontstaan van Tegucigalpa

De groene heuvels rondom de stad waren vroeger rijk aan mineralen als goud en zilver. Vandaar dat Tegucigalpa 'zilveren heuvel' betekent in het Nahuatl. Dit is de taal van de oorspronkelijke bewoners van het land Honduras. In 1578 stichtten de Spanjaarden de stad als mijncentrum, onder de naam Real Villa de San Miguel de Tegucigalpa de Heredia. In 1880 werd Tegus uiteindelijk pas de hoofdstad van Honduras. Ook de overheid verhuisde alle regeringsgebouwen van Comayagüela, de toenmalige hoofdstad, naar Tegucigalpa. Het is nooit duidelijk geworden waarom de regering eigenlijk wisselde van hoofdstad, er wordt vermoed dat de regering vooral belang had bij de mijnbedrijven die zich in Tegus bevonden.

De stad

Veel straten in Tegus worden gedomineerd door auto's met stinkende uitlaatgassen. Dit geeft de stad een beetje een ruige uitstraling. Eigenlijk bestaat Tegus uit twee delen doordat de rivier de Choluteca de stad in tweeën opdeelt. Aan de oostkant van de rivier ligt het rijkere Tegucigalpa en aan de andere kant van de rivier het wat armere Comayagüela. In dit deel ligt de San Isidro markt, het busstation en Chinese restaurantjes. De meeste eetgelegenheden en hotels liggen in Tegucigalpa. Dit deel van de stad is de afgelopen jaren flink gegroeid. Het oude stadscentrum heeft wel nog steeds veel Spaanse koloniale architectuur. Tussen de moderne gebouwen door zie je nog mooie beschilderde huisjes, rode daken en keienstraatjes die je mee terug nemen naar de koloniale tijden. Calle Peatonal is een straat alleen voor voetgangers en daardoor veel rustiger dan de rest van de straten in de stad. Aan beide kanten van de straat vind je restaurantjes en winkeltjes, de straat eindigt uiteindelijk bij het Parque Central.

Bezienswaardigheden in en rondom de stad

De grote witte barokke basiliek aan het Parque Central, Basílica de Suyapa, is iets dat gelijk opvalt als je het plein oploopt. Men begon met het bouwen van deze enorme basiliek in 1954 in de wijk Suyapa, een van de meest verpauperde en armste wijken van de stad. Doordat de basiliek de grootste kathedraal in Centraal-Amerika moest worden is de bouw nu nog steeds niet afgerond. Hij werd gebouwd ter ere van Onze-lieve-Vrouw van Suyapa.

Een andere bijzondere bezienswaardigheid is de Cathedral de San Miguel de Tegucigalpa die tussen 1765 en 1782 gebouwd is. Deze kerk is vernoemd naar de beschermheilige van de stad: aartsengel Michael. In de tuin van deze kathedraal staat de oudste boom van de stad, hierdoor wordt hij gezien als het vruchtbaarheidssymbool van de oorspronkelijke bewoners van Tegus.

Net buiten de stad ligt op een heuvel El Picacho. Hier staat een enorm wit beeld van Jezus Christus met zijn armen wijd uitgestoken. Vanuit hier heb je een prachtig uitzicht over de stad. Tegen de hellingen van El Picacho zijn kleine huisjes van de sloppenwijken gebouwd.

Vlakbij Tegucigalpa ligt Nationaal Park La Tigra dat in 1980 ingesteld is. Het park bestaat voornamelijk uit stukken beschermd nevelwoud en de watervoorziening van de stad is ook hier. La Tigra is een ongerept reservaat van 238 km² met veel wilde dieren als pekari's en puma's. Ook zijn er veel mooie plantensoorten te zien als verschillende orchideeën en veel andere planten met bloemen. La Tigra was het eerste nationale park in Honduras en is tegenwoordig nog steeds populair bij toeristen. Er zijn goede paden aangelegd voor het maken van dagtochten.

Onze reisexperts hebben veel kennis en ervaring. Ze weten waar ze moeten zijn voor scherpe prijzen en flexibele voorwaarden. Voor de maximale zekerheid zijn wij aangesloten bij de ANVR, SGR en Calamiteitenfonds. Onze klanten waarderen ons met een 9,6. Mogen wij u gratis helpen bij het samenstellen van uw vakantie? 

Vertel ons uw vakantie wensen. Onze reisexperts geven u gratis en vrijblijvend reisadvies op maat.

 Ontvang gratis een reischeque
 Flexibele voorwaarden
 ANVR,SGR, Calamiteitenfonds

Uw gegevens

* = verplicht. Privacy beleid is van toepassing

Geef als eerste een cijfer voor dit artikel

Gerelateerde artikelen