Nationale parken in Honduras

Río Plátano
Río Plátano

Honduras is een land in Midden-Amerika met een aantal nationale parken en natuurreservaten, waar veel toeristen op af komen. Ze kunnen er excursies volgen of genieten van de prachtige natuur. Ben jij een fan van nationale parken? Maak dan kennis met Pico Bonito National Park, Río Plátano en de botanische tuin Lancetilla.

Heb je weinig kennis van Honduras? Of heb je geen zin om vele uren te zoeken naar je vakantie? En wil je graag onbezorgd op vakantie? Laat je dan gratis adviseren door een reisexpert. We geven je graag een reisadvies op maat waarin we jouw wensen vertalen naar een passende vakantie!
gratis reisadvies

Pico Bonito National Park

Pico Bonito National Park ligt aan de noordkust van Honduras in de buurt van de Caribische kuststad La Ceiba. Het gebied heeft een oppervlakte van ongeveer 565 km². Door de enorme omvang is Pico Bonito een van de meest diverse nationale parken in Honduras. Het Nationaal Park heeft een selectie van verschillende leefomgevingen en met ruw terrein en slechts enkele paden. Zo heb je er bijvoorbeeld een tropisch regenwoud. Er heerst extreme hitte en het is er zeer vochtig, waardoor bepaalde dieren en planten erg veel voorkomen. Ook vind je er verschillende watervallen. Heel Pico Bonito is de thuisbasis van jaguars, gordeldieren, wilde zwijnen, apen, toekans en nog veel meer soorten dieren. Er zijn verschillende routes te bewandelen in het park. Een van de routes, de Zacate River Trail, is ongeveer 1,5 km lang en volgt een pad langs de rivier Zacate. Bezoekers kunnen ontspannen in het heldere water van de rivier. Op deze bijzondere route kun je met wat geluk zeldzame dieren tegenkomen zoals een toekan of aap. Veel touroperators bieden excursies in het park aan, gevarieerd van dagtochten tot tours in de nacht. Het wordt aanbevolen om deze tours met gids te volgen. Daarnaast is het gebied populair om activiteiten als raften en kajakken.

Kleurrijke toekan
Kleurrijke toekan

Río Plátano

In het noordoosten van Honduras ligt biosfeerreservaat Río Plátano. Het gebied heeft een grootte van ongeveer 830.000 hectare en is verdeeld in een aantal zones. Je hebt de beschermde zone met daarbuiten een soort bufferzone, die onder restricties gebruikt kan worden. Daarbuiten heb je weer een productiezone. Río Plátano werd in 1982 opgenomen op de werelderfgoedlijst van UNESCO. Het voortbestaan van het natuurreservaat werd alleen niet gewaarborgd, waardoor vanaf dat moment eigenlijk alleen maar meer problemen ontstonden. In 2011 kreeg het gebied de status 'bedreigd' van UNESCO. Río Plátano is een van de weinige tropisch regenwoud in Midden-Amerika met een grote variatie aan planten en dieren. Naast dieren, leven er ook ongeveer 2.000 indianen, waarvan het grootste deel bij de Miskito's horen. In 1998 werd Honduras getroffen door orkaan Mitch. Daardoor werd Río Plátano ook bedreigd. De orkaan veroorzaakte erg veel schade aan Honduras en de overheid vond de economie belangrijker dan het park. Hierdoor ging veel geld naar activiteiten om de economie te herstellen en kon het park geen middelen meer betalen om stropers en het kappen van bomen tegen te gaan.

Botanische tuin Lancetilla

Op 7 kilometer ten zuidoosten van de stad Tela ligt de botanische tuin Lancetilla. Het is de enige botanische tuin van Honduras en hij is erg belangrijk voor Zuid-Amerika. De tuin is ongeveer 1.700 hectare groot. Daarvan bestaat zo'n 1.280 ha uit natuurreservaat, 350 ha uit aanplant en 70 ha wordt gebruikt voor een arboretum. In deze tuin zijn allerlei prachtige soorten fauna te bewonderen. Lancetilla werd opgericht in 1925 door Wilson Popenoe (bioloog). De tuin werd gebruikt om wetenschappelijk onderzoek te doen naar planten en ziektes. Er wordt nog wel onderzoek gedaan in de tuin, maar het belang ligt nu bij het beschermen van bedreigde plantsoorten. De planten die vroeger werden onderzocht, worden nog wel bewaard in de tuin. Lancetilla heeft zo'n 1.500 soorten met planten en vruchten.

Onze reisexperts hebben veel kennis en ervaring. Ze weten waar ze moeten zijn voor scherpe prijzen en flexibele voorwaarden. Voor de maximale zekerheid zijn wij aangesloten bij de ANVR, SGR en Calamiteitenfonds. Onze klanten waarderen ons met een 9,6. Mogen wij u gratis helpen bij het samenstellen van uw vakantie? 

Vertel ons uw vakantie wensen. Onze reisexperts geven u gratis en vrijblijvend reisadvies op maat.

 Ontvang gratis een reischeque
 Flexibele voorwaarden
 ANVR,SGR, Calamiteitenfonds

Uw gegevens

* = verplicht. Privacy beleid is van toepassing

1 bezoeker beoordeelde dit artikel gemiddeld met een

10,0

Gerelateerde artikelen