Honduras

Strand Honduras
Strand Honduras

Honduras ligt in Midden-Amerika en grenst aan Guatemala, El Salvador en Nicaragua. De hoofdstad is Tegucigalpa. Het is een democratie en een republiek. De huidige grondwet stamt uit 1982. Aan het hoofd van staat de president, die ook regeringsleider is. Volgens het Ontwikkelingsprogramma van de Verenigde Naties leeft in Honduras bijna 51% van de bevolking onder de armoedegrens. De economie groeit gestaag, maar de kloof tussen arm en rijk blijft onverminderd groot.

Het Hondurese landschap wordt gedomineerd door de bergen en bergketens. Meer dan 76% van het landoppervlak bestaat uit bergen en bergketens. De hoogte varieert van 300 tot 2865 m, met als hoogste top de Cerro Las Minas.

Heb je weinig kennis van Honduras? Of heb je geen zin om vele uren te zoeken naar je vakantie? En wil je graag onbezorgd op vakantie? Laat je dan gratis adviseren door een reisexpert. We geven je graag een reisadvies op maat waarin we jouw wensen vertalen naar een passende vakantie!
gratis reisadvies

Vlag Honduras
Officiele naam:
Republiek Honduras
ISO:
HN
Ligging:
midden
Hoofdstad:
Tegucigalpa
Inwoners:
+/- 7700000
Taal:
spaans
Godsdienst:
Rooms-Katholiek
Tijdzone:
UTC -6
Munteenheid:
Lempira
Klimaat:
Tropisch regenwoudklimaat
Oppervlakte:
112088 km²
Beste reistijd:
februari - mei

Ervaringen

Heb je ooit Honduras bezocht? Laat dan hieronder jouw ervaring achter en maak kans op mooie prijzen!

* = verplicht veldOns privacy beleid is van toepassing

Honduras krijgt gemiddeld een 10,0 uit 10 op basis van 1 ervaringen:

10,0 1 ervaringen + Ervaring delen

Pagina 1 van 1 met 1 resultaat

plaats: Copan, reisperiode: januari 2014

Copan is een prachtige Maya-site in het midden van de natuur. Het dorpje is een ingedommeld plaatsje waar je alles makkelijk te voet kan bezoeken. De bende ara's (ara macao) die bij de ingang van de site 's morgens komen ontbijten waren de kers op de taart ! Prachtig gewoon ! Als je ooit in die buurt bent, vergeet dan ook het vogelreservaat niet te bezoeken ! Ligt een paar km buiten het stadje in een prachtige vallei. Meer dan de moeite waard.

  • Algemeen 10
  • Uitgaan 7
  • Cultuur 10
  • Restaurants 10
  • Bezienswaardigheden 10
  • Inwoners 10
  • Ligging 10
  • 1

Vakantieverhalen / reisverslagen

Bezienswaardigheden

Hieronder vind je de bekendste bezienswaardigheden van Honduras

Fortaleza de Santa Bárbara (Trujillo)

Fortaleza de Santa Bárbara
Fortaleza de Santa Bárbara

Om Trujillo te kunnen verdedigen tegen piraten die de stad voor het goud en zilver kwamen plunderen, is er een fort gebouwd: het Fortaleza de Santa Bárbara. Het is een groot fort dat uitkijkt over de baai bij Trujillo. Er staan nog kanonnen die gebruikt werden ter verdediging wanneer het fort aangevallen werd. Helaas kon het fort niet eeuwig stand bieden tegen de aanvallen van de piraten en verlieten de inwoners op een gegeven moment de stad.

Reserva de Vida Silvestre Laguna Guaimoreto (Trujillo)

Reserva de Vida Silvestre Laguna Guaimoreto
Reserva de Vida Silvestre Laguna Guaimoreto

In het Reserva de Vida Silvestre Laguna Guaimoreto vind je krokodillen, verschillende soorten watervogels, schildpadden, apen, leguanen en honderden soorten vis. Het meer in het park is omgeven door een mangrovebos en moeras. Je kunt met een kano of andere boot het meer op gaan. Dit kan het beste 's morgens voordat er golven komen door de wind. In de late middag kun je er ook dolfijnen zien.

Parque Nacional Capiro-Calentura (Trujillo)

Parque Nacional Capiro-Calentura
Parque Nacional Capiro-Calentura

In de buurt van Trujillo vind je twee nationale parken die gemakkelijk te bereiken zijn vanuit de stad. De parken zijn Parque Nacional Capiro-Calentura en Reserva de Vida Silvestre Laguna Guaimoreto. In het Parque Nacional Capiro-Calentura kun je verschillende wilde dieren tegenkomen, waaronder apen, papegaaien, toekans, vlinders, boa constrictors en als je geluk hebt kan je in de verte de grom van een jaguar of ocelot horen. Er zijn verschillende paden die door het tropische regenwoud leiden en er worden verschillende tours georganiseerd door het park. Tijdens deze tours zie je adembenemende uitzichten en mooie watervallen. Je mag hier alleen niet in zwemmen, omdat het water als drinkwater voor de bevolking wordt gebruikt.

Meer bezienswaardigheden

Artikelen

Eten en drinken

De traditionele maaltijd bestaat uit tortilla's van maïsmeel of tarwemeel, met daarbij bonen en rijst. Een luxere variant is met kip en/of kaas, avocado, gebakken banaan en wat room.

* Pollo frito of pollo asado is gebraden kip.
* Pinchos is een brochette van vlees met ui, paprika en tomaat.
* Carne asado is gebraden vlees.

Tropical is een populaire limonadedrank, die in verschillende smaken te verkrijgen is.

Wanneer frisdrank wordt gekocht in een kleine winkel is het gebruikelijk dat het flesje wordt leeggegoten in een plastic zakje, dat met een rietje wordt meegegeven. Op die manier is de winkelier er zeker van dat hij het flesje weer terugkrijgt, i.v.m statiegeld.

Vervoer

Vanuit Nederland reis je meestal via Houston, Londen of Miami naar Honduras. De vlucht duurt ongeveer 18 uur.

Om het land te verkennen kun je per bus reizen. Dit is relatief goedkoop maar niet altijd even comfortabel.

Er zijn meerdere vliegvelden waarvan de 2 grootste in de hoofdstad Tegucigalpa en in San Pedro Sula liggen. Verder zijn er nog een aantal kleine vliegveldjes die de afgelegen toeristische attracties bedienen.

Visum

Als je niet langer dan 90 dagen in Honduras gaat reizen dan heb je geen visum nodig. Wel dient je paspoort nog 6 maanden geldig te zijn en dien je in het bezit te zijn van een bewijs van de retourvlucht of vlucht naar een andere bestemming.

Prijsniveau

Het prijsniveau in Honduras is lager dan in Nederland.

De munteenheid in Honduras is de Lempira.

Veiligheid

Honduras is één van de armste landen ter wereld. Straatcriminaliteit is daardoor ook een groot probleem in steden als Tegucigalpa en San Pedro Sula. Loop in deze steden ’s avonds nooit alleen over straat.

Medische informatie

Begin de jaren ’90 is een grootschalig inentingsprogramma uitgevoerd door de overheid, wat heeft bijgedragen tot een verbetering van de gezondheidssituatie. Toch heeft de helft van de bevolking nog steeds onvoldoende toegang tot betaalbare medicijnen en komen ziektes als TBC, Malaria en Aids veel voor in vergelijking met de buurlanden.

Voor Honduras zijn vaccinaties aanbevolen. Voor actuele adviezen neem contact op met de GGD, Travel Clinic of het Tropencentrum.

Bevolking

In Honduras wonen voornamelijk Ladino`s. Ladino’s zijn afstammelingen van de Spanjaarden. Er wonen bijna geen “pure” Spanjaarden meer. Er heeft een grootscheepse vermenging plaatsgevonden tussen Spanjaarden en indiaanse bevolkingsgroepen. De Ladino’s spreken Spaans.

De overgebleven indianen wonen voornamelijk in La Mosquitia, een regio in het grensgebied met Nicaragua. De grootste groep zijn de Miskito indianen. Zij wonen in kleine houten huisje op palen, aan de kust. De voornaamste voedselbron bestaat dan ook uit vis. Miskito indianen verlaten hun gebied maar zelden.

De Lenca’s waren van oorsprong de grootste indianengroep. Inmiddels zijn zij grotendeels opgegaan in de Ladino’s, maar in sommige dorpen in het binnenland claimen de bewoners dat zij nog originele Lenca’s zijn. Ook de Maya`s hebben zich sterk vermengd met de andere bevolkingsgroepen. In de omgeving van Copán zijn nog enkele afstammelingen van Maya`s te vinden, die tegenwoordig Chortí indianen genoemd worden.

Op de drie Baai Eilanden Utila, Roatán en Guanaja wonen nakomelingen van de Engelsen, die zich daar gevestigd hebben toen de eilanden in Engels bezit waren.

Voetbal is een populaire sport in Honduras. In de armere buurten voetballen ze op open plekken en in de rijkere buurten liggen mooi aangelegde voetbalveldjes. Onder de hogere klassen is golf ook een populaire sport.

De taal

De officiële taal van Honduras is Spaans. Maar door sommige Indianen wordt nog een eigen taal gesproken.

Flora & Fauna

In de tropische regenwouden in het noordoosten van het land bevinden zich veel verschillende boomsoorten, waaronder de bamboe, laurier, mahonie en palmbomen.

Honduras kent een gevarieerde dierenwereld. Er leven o.a. apen, gordeldieren, jaguars, krokodillen, luiaards en wilde zwijnen. Ook is er een enorme verscheidenheid aan vogels zoals papegaaien, toekans en ijsvogels.

Geschiedenis

Voor de komst van de Spanjaarden in 1502 wonden er indianen in Honduras. De belangrijkste stam waren de Lenca's, die ook nu nog een groot deel van de bevolking uitmaken. De Maya's woonden in het westen van Honduras, maar zij gingen door de komst van de Spanjaarden ten onder. Columbus zette in 1502 voet aan wal in Trujillo.

Rond 1820 werd Honduras meegesleept in het onafhankelijkheidsproces. Op een bijeenkomst in Guatemala van alle leiders van Midden-Amerika werd op 15 september 1820 de onafhankelijkheid van het hele gebied uitgeroepen. In 1823 werden de Verenigde Staten van Centraal-Amerika gevormd door Costa Rica, Guatemala, Honduras, El Salvador, Nicaragua. In 1829 veroverde de Hondurese liberaal Francisco Morazán Guatemala en vestigde hij zich als nieuwe federale president. Intern bleek deze federatie te verdeeld en in 1838 viel hij uiteen. Op 26 oktober 1838 werd Honduras een soevereine staat en in 1840 werd de conservatief Francisco Ferrera tot president gekozen. Aan het einde van de 19e eeuw groeide Honduras uit tot een bananenrepubliek. Na 1930 zakte door plantenziekten en overstromingen de bananenindustrie alweer ineen. Spoorwegen en bruggen werden opgebroken en hele plantages werden afgesloten. Maar de bananenindustrie bleef toch altijd het grootste deel van de Hondurese export uitmaken.

In 1998 richtte de orkaan Mitch grote ravage aan in Honduras.

Heeft u interesse in een reis naar Honduras? We helpen u graag om deze reis naar uw wens samen te stellen. Reisbureau Reisgraag.nl scoort een 9,6 met klantenreviews op TrustPilot, we zijn lid van ANVR, SGR & Calamiteitenfonds en we hebben al meer dan 12,5 jaar ervaring.

Vertel ons uw vakantie wensen. Onze reisexperts geven u gratis en vrijblijvend reisadvies op maat.

Zonder budget geen passend advies.
Uw gegevens

* = verplicht. Privacy beleid is van toepassing