Honduras

Strand Honduras
Strand Honduras

Honduras ligt in Midden-Amerika en grenst aan Guatemala, El Salvador en Nicaragua. De hoofdstad is Tegucigalpa. Het is een democratie en een republiek. De huidige grondwet stamt uit 1982. Aan het hoofd van staat de president, die ook regeringsleider is. Volgens het Ontwikkelingsprogramma van de Verenigde Naties leeft in Honduras bijna 51% van de bevolking onder de armoedegrens. De economie groeit gestaag, maar de kloof tussen arm en rijk blijft onverminderd groot.

Het Hondurese landschap wordt gedomineerd door de bergen en bergketens. Meer dan 76% van het landoppervlak bestaat uit bergen en bergketens. De hoogte varieert van 300 tot 2865 m, met als hoogste top de Cerro Las Minas.

Heb je weinig kennis van Honduras? Of heb je geen zin om vele uren te zoeken naar je vakantie? En wil je graag onbezorgd op vakantie? Laat je dan gratis adviseren door een reisexpert. We geven je graag een reisadvies op maat waarin we jouw wensen vertalen naar een passende vakantie!
gratis reisadvies

Vlag Honduras
Officiele naam:
Republiek Honduras
ISO:
HN
Ligging:
midden
Hoofdstad:
Tegucigalpa
Inwoners:
+/- 7700000
Taal:
spaans
Godsdienst:
Rooms-Katholiek
Tijdzone:
UTC -6
Munteenheid:
Lempira
Klimaat:
Tropisch regenwoudklimaat
Oppervlakte:
112088 km�
Beste reistijd:
februari - mei

Ervaringen

Honduras krijgt gemiddeld een 10,0 uit 10 op basis van 1 ervaringen.

10,0  1 ervaringen + Ervaring delen

Aggie op 24 maart 2014 plaats: Copan, reisperiode: januari 2014

Copan is een prachtige Maya-site in het midden van de natuur. Het dorpje is een ingedommeld plaatsje waar je alles makkelijk te voet kan bezoeken. De bende ara's (ara macao) die bij de ingang van de site 's morgens komen ontbijten waren de kers op de taart ! Prachtig gewoon ! Als je ooit in die buurt bent, vergeet dan ook het vogelreservaat niet te bezoeken ! Ligt een paar km buiten het stadje in een prachtige vallei. Meer dan de moeite waard.

  • Algemeen 10
  • Uitgaan 7
  • Cultuur 10
  • Restaurants 10
  • Bezienswaardigheden 10
  • Inwoners 10
  • Ligging 10

Vakantieverhalen / reisverslagen

Bezienswaardigheden

Hieronder vind je de bekendste bezienswaardigheden van Honduras

Fortaleza de Santa Bárbara (Trujillo)

Fortaleza de Santa Bárbara
Fortaleza de Santa Bárbara
Kaart met locatie Fortaleza de Santa Bárbara

Om Trujillo te kunnen verdedigen tegen piraten die de stad voor het goud en zilver kwamen plunderen, is er een fort gebouwd: het Fortaleza de Santa Bárbara. Het is een groot fort dat uitkijkt over de baai bij Trujillo. Er staan nog kanonnen die gebruikt werden ter verdediging wanneer het fort aangevallen werd. Helaas kon het fort niet eeuwig stand bieden tegen de aanvallen van de piraten en verlieten de inwoners op een gegeven moment de stad.

Reserva de Vida Silvestre Laguna Guaimoreto (Trujillo)

Reserva de Vida Silvestre Laguna Guaimoreto
Reserva de Vida Silvestre Laguna Guaimoreto
Kaart met locatie Reserva de Vida Silvestre Laguna Guaimoreto

In het Reserva de Vida Silvestre Laguna Guaimoreto vind je krokodillen, verschillende soorten watervogels, schildpadden, apen, leguanen en honderden soorten vis. Het meer in het park is omgeven door een mangrovebos en moeras. Je kunt met een kano of andere boot het meer op gaan. Dit kan het beste 's morgens voordat er golven komen door de wind. In de late middag kun je er ook dolfijnen zien.

Parque Nacional Capiro-Calentura (Trujillo)

Parque Nacional Capiro-Calentura
Parque Nacional Capiro-Calentura
Kaart met locatie Parque Nacional Capiro-Calentura

In de buurt van Trujillo vind je twee nationale parken die gemakkelijk te bereiken zijn vanuit de stad. De parken zijn Parque Nacional Capiro-Calentura en Reserva de Vida Silvestre Laguna Guaimoreto. In het Parque Nacional Capiro-Calentura kun je verschillende wilde dieren tegenkomen, waaronder apen, papegaaien, toekans, vlinders, boa constrictors en als je geluk hebt kan je in de verte de grom van een jaguar of ocelot horen. Er zijn verschillende paden die door het tropische regenwoud leiden en er worden verschillende tours georganiseerd door het park. Tijdens deze tours zie je adembenemende uitzichten en mooie watervallen. Je mag hier alleen niet in zwemmen, omdat het water als drinkwater voor de bevolking wordt gebruikt.

Garifuna Museum (Tela)

Garifuna Museum
Garifuna Museum
Kaart met locatie Garifuna Museum

Wanneer je geïnteresseerd bent in de Garifuna's is een bezoek aan het Garifuna Museum in Tela zeker aan te raden. Garifuna's zijn een vermenging van Indianen en Afrikanen en zij vormen dus een etnische groepering in het Caribisch Gebied. Het museum is een mix tussen dans, muziek, recepten en kleurrijke artefacten. In het nabijgelegen restaurant kun je traditioneel eten. Zo kom je alles te weten over de geschiedenis en de cultuur van de Garifuna's.

Lancetilla (Tela)

Lancetilla
Lancetilla

Op nog geen 5 kilometer van Tela ligt Lancetilla. Deze botanische tuin is opgericht door Wilson Popenoe. Hij begon Lancetilla als een experiment voor tropische planten, maar het groeide uit tot een van de belangrijkste botanische tuinen van Latijns-Amerika. Tot nu toe is Lancetille de tweede grootste botanische tuin van de wereld. Ongeveer 200 verschillende vogelsoorten brengen hier hun tijd door, omdat er veel fruitbomen staan. Verstopt in het park ligt ook een poel waar je in kunt zwemmen.

Punta Sal National Park (Tela)

Punta Sal National Park
Punta Sal National Park
Kaart met locatie Punta Sal National Park

Misschien wel het belangrijkste park van Honduras is het Punta Sal National Park. Dit park bevindt zich aan de westkant van de baai van Tela. Het is een erg groot park met een grote biodiversiteit. Piraten en boekaniers gebruikten de smalle baaien in het park vroeger als schuilplaats. Het park bestaat uit twee gebieden: het schiereiland en de Micos lagune. Alleen via de zee kun je het schiereiland bereiken. Hier vind je prachtige zandstranden, mooie koraalriffen en een sprookjesachtige jungle. Wanneer je besluit een tour over het schiereiland te maken kun je apen, tropische vogels en dolfijnen tegenkomen. Bij de Micos lagune vind je de grootste populatie vogels van het park: wel 350 verschillende soorten. De lagune is omgeven door mangrovebossen met tropische planten en bomen.

Punta Izopo National Park (Tela)

Punta Izopo National Park
Punta Izopo National Park
Kaart met locatie Punta Izopo National Park

Rondom de stad Tela zijn verschillende nationale parken te vinden. Het Punta Izopo National Park bevindt zich aan de oostkant van de baai van Tela. Tussen de planten wonen veel verschillende dieren, waaronder apen, schildpadden, tropische vogels en alligators. De wateren in de mangrovebossen zijn toegankelijk met een zeekajak. Zo kun je het gebied op een stille manier betreden, waardoor de natuur niet verstoord wordt. Wanneer je naar een Garifuna-dorp wilt gaan, kun je dit het beste ook met een kajak doen.

National Park Cusuco (San Pedro Sula)

National Park Cusuco
National Park Cusuco
Kaart met locatie National Park Cusuco

Nationaal Park Cusuco ligt ongeveer 40 kilometer ten westen van de stad. Het is een beschermd park in het Merendon-gebergte, in het noordwesten van Honduras. Het park ligt net boven de zeespiegel en is een heuse hotspot van de Meso-Amerikaanse biodiversiteit. Verschillende planten en diersoorten zijn te bezichtigen wanneer je een trektocht maakt door de nevelige omgeving van het Cusuco Park. Een ervaring om niet snel meer te vergeten.

Mercado Guamilito (San Pedro Sula)

Mercado Guamilito
Mercado Guamilito
Kaart met locatie Mercado Guamilito

Mercado Guamilito is een enorme markt met veel kunstnijverheid. Hier kun je ook goed en goedkoop shoppen. Kleding, juwelen en leer vind je hier voor de laagste prijzen. Ook goedkoop eten, schilderingen en souvernirs ontbreken niet op Mercado Guamilito. Populair in Honduras en dus ook op de markt is het werken met keramiek: schalen, vazen en ander servies vormen zijn een mooi aandenken aan San Pedro Sula.

Museo de Antropologia e Historia (San Pedro Sula)

Museo de Antropologia e Historia
Museo de Antropologia e Historia
Kaart met locatie Museo de Antropologia e Historia

In Museo de Antropologia e Historia krijg je een goed beeld van de geschiedenis van de stad. 25 januari 1994 opende het museum voor het eerst zijn deuren voor het publiek. Naast de geschiedenis van de stad geeft het museum een idee van de culturele ontwikkeling van de verschillende groeperingen die door de tijd heen in de Valle de Sula hebben gewoond. Het museum heeft als doel het culturele erfgoed te beschermen, te onderwijzen en de cultuur te laten zien aan het publiek.

Museo de Mariposas (La Ceiba)

Museo de Mariposas
Museo de Mariposas
Kaart met locatie Museo de Mariposas

In La Ceiba vind je het Museo de Mariposas: het Vlinder en Insecten Museum. Je vindt er 10.000 vlinders, motten en andere insecten uit Honduras en uit 36 andere landen. Je leert in het museum veel over vlinders en insecten en hoe je ze moet verzamelen. In het gebouw zijn onder andere vlinders met prachtige kleuren, motten en andere insecten zoals groene mestkevers, reuze waterwantsen, herculeskevers, sprinkhanen en zwarte tarantula wespen te vinden. Als je de kriebels krijgt van insecten, is het misschien niet verstandig om hierheen te gaan.


Gran Carnaval Internacional de La Ceiba (La Ceiba)

Gran Carnaval Internacional de La Ceiba
Gran Carnaval Internacional de La Ceiba
Kaart met locatie Gran Carnaval Internacional de La Ceiba

In mei, tijdens de Gran Carnaval Internacional de La Ceiba, is het twee weken lang groot feest in La Ceiba. Er wordt dan een feest gevierd ter ere van de patroonheilige van de stad: San Isidorus. Er zijn verschillende parades in de stad en overal staan kraampjes waar je eten, bier, andere soorten drinken en souvenirtjes kunt kopen. Er komen jaarlijks veel toeristen op af.

Pico Bonito National Park (La Ceiba)

Pico Bonito National Park
Pico Bonito National Park
Kaart met locatie Pico Bonito National Park

Een ander park in de omgeving van La Ceiba is het Pico Bonito National Park. In het park kun je van de prachtige natuur genieten, maar je kunt er ook actief bezig zijn. Zo kun je er onder andere zwemmen, wandelen en uitkijktorens beklimmen. Ook kun je raften en kanoën op de rivieren in het park. Door de hoogteverschillen in het park (60 meter is het laagste en 2.436 meter het hoogste punt) vind je er spectaculaire landschappen en mooie watervallen.

Cuero y Salado Wildlife Refuge (La Ceiba)

Cuero y Salado Wildlife Refuge
Cuero y Salado Wildlife Refuge
Kaart met locatie Cuero y Salado Wildlife Refuge

In het Cuero y Salado Wildlife Refuge vind je veel verschillende dieren. Je neemt de trein door ananasvelden waarna je uitkomt bij een prachtige lagune. Er staat een modern gebouw en van hieruit kun je met een motorboot de lagune gaan ontdekken. Wil je liever actief bezig zijn, dan kan je ook een tour met de kano maken. Het park werd gemaakt om de bedreigde populatie zeekoeien te beschermen, samen met 35 andere diersoorten waaronder jaguars, ocelots, boa constrictors, brulapen, alligators en verschillende vissen. Ook leven er 198 soorten vogels. Als je het park gaat bezoeken is het verstandig om zonnebrand, een hoed of pet en flessen water mee te nemen.


Duiken in Honduras

Duiken in Honduras
Duiken in Honduras
Kaart met locatie Duiken in Honduras

Duiken in Honduras kun je vooral goed rondom de eilanden voor de kust zoals bij Bay Islands. Islas de la Bahía, zo worden de Bay Islands ook wel genoemd bestaat uit drie grote eilanden, met daar omheen nog 15 kleine eilanden. De eilanden liggen 50 kilometer van de kust van Honduras en behoren tot het een-na-grootste koraalrif ter wereld. Rondom Utila kun je de bekende walvishaaien tegenkomen, wat een heel bijzonder moment is.

Gran Carnaval Internacional de La Ceiba (La Ceiba)

Rond het patroonsfeest van San Isidro is het twee weken lang groot feest in La Ceiba. Het Gran Carnaval Internacional de La Ceiba vindt jaarlijks plaats in mei, voorafgaand aan de derde zaterdag van deze maand. Het is het meest drukke toeristische seizoen van het jaar. Tijdens de eerste week zijn er veel kleinere feesten en op de zaterdag van de grote optocht breekt het feestfestijn echt los.

Grotten van Taulabé

Enkele zuidelijke kilometers van Lago de Yojoa liggen de grotten van Taulabé. Tot de eerste 400 meter is het niet moeilijk om te komen dankzij gebouwde trappen en lichten die hier aangebracht zijn. Daarna wordt het echter wel wat moeilijker, het eindpunt van de grotten is zelfs nog nooit door iemand gehaald. De plaats Taulabé is vooral bekend geworden door zijn grotten.

Meer van Yojoa

Meer van Yojoa
Meer van Yojoa
Kaart met locatie Meer van Yojoa

Het meer van Yojoa is het grootste meer van Honduras en is van vulkanische oorsprong. De naam van het meer komt uit de Maya-taal. De omgeving en het meer zelf zijn in 1971 uitgeroepen te beschermd gebied. Helaas wordt het meer bedreigd door landbouw en mijnbouw van de lokale bevolking. In het meer komen de mooiste vissen voor en het trekt ook veel vogelsoorten aan.

Ruinas de Copán

Ruinas de Copán
Ruinas de Copán
Kaart met locatie Ruinas de Copán

Ruinas de Copán zijn de duizenden jaren oude ruïnes van een van de belangrijkste steden van de Maya's, de oorspronkelijke bewoners van Midden-Amerika. Er komen veel toeristen op de ruïnes af, daardoor is het aanbod hotels en restaurant in de omgeving groot. Ook zijn er een aantal taalscholen waar je Spaans kunt leren. Behalve de Maya-ruïnes ligt ook het vogelpark Montaña de la Guara in de gemeente Copán.

Markt in Tegucigalpa (Tegucigalpa)

Markt in Tegucigalpa
Markt in Tegucigalpa
Kaart met locatie Markt in Tegucigalpa

Tegucigalpa is bestaat uit twee delen (Tegucigalpa en Comayagüela), wat vroeger 2 aparte steden waren. In 1938 werden deze steden samengevoegd. In Comayagüela wordt het oude stadscentrum compleet ingenomen door een aantal markten. Je kunt echt alles kopen op deze markten zoals vis, vlees, vruchten, kleding, speelgoed en natuurlijk ook souvenirs.

Parque la Leona (Tegucigalpa)

Parque la Leona in Tegucigalpa werd in de 19e eeuw aangelegd. Toeristen, maar ook de inwoners van de stad zelf, komen hier regelmatig de rust opzoeken. Het park is zo populair omdat je er diverse nagebouwde Maya-ruïnes kunt bekijken zoals de ruïne van Copán en de ruïne van Chichén Itzá.

Botanische tuin Lancetilla (Tela)

Botanische tuin Lancetilla
Botanische tuin Lancetilla
Kaart met locatie Botanische tuin Lancetilla

De Botanische tuin Lancetilla is een bijzonder uitgestrekte botanisch park niet ver van Tela, waar een prachtige collectie vegetatie te bewonderen is. De botanische tuin is opgricht in 1925 door Wilson Popenoe, een bioloog die met de United Fruit Company de botanische tuin stichtte. In eerste instantie werd de tuin opgericht om wetenschappelijk onderzoek te doen naar verschillende planten en plantenziektes. Tegenwoordig is de enige functie van de tuin het beschermen van zeldzame flora die op Honduras voorkomt. Je kunt er heerlijk wandelen en van de natuur genieten.

Biosfeerreservaat Río Plátano

Biosfeerreservaat Río Plátano
Biosfeerreservaat Río Plátano
Kaart met locatie Biosfeerreservaat Río Plátano

Het biosfeerreservaat Río Plátano ligt in het noordoosten van Honduras. Het is een van de weinige restanten van tropisch regenwoud in Midden-Amerika, met een omvangrijke en gevarieerde flora en fauna. In het reservaat leven ook 2.000 indianen die nog steeds op traditionele wijzen leven. Honduras is in 1998 zwaar getroffen door orkaan Mitch, hierdoor heeft de overheid besloten om activiteiten te steunen die er voor zorgen dat de economie van Honduras weer op gang komt. Dit houdt in dat het bestuur van het reservaat niet meer over genoeg middelen kan beschikken om stropers en de illegale houtkap tegen te gaan.

Museo para la Identidad Nacional (Tegucigalpa)

Het Museo para la Identidad Nacional is een interessant museum in Tegucigalpa. Door middel van archeologische opgravingen en presentatiemateriaal wordt de geschiedenis van Honduras uitgelegd. Verder zijn er in het museum vaak wisselende exposities van minder bekende kunstenaars. Je kunt ook voor een audiotour gaan, maar deze is alleen in het Spaans beschikbaar.

Artikelen

Eten en drinken

De traditionele maaltijd bestaat uit tortilla's van maïsmeel of tarwemeel, met daarbij bonen en rijst. Een luxere variant is met kip en/of kaas, avocado, gebakken banaan en wat room.

* Pollo frito of pollo asado is gebraden kip.
* Pinchos is een brochette van vlees met ui, paprika en tomaat.
* Carne asado is gebraden vlees.

Tropical is een populaire limonadedrank, die in verschillende smaken te verkrijgen is.

Wanneer frisdrank wordt gekocht in een kleine winkel is het gebruikelijk dat het flesje wordt leeggegoten in een plastic zakje, dat met een rietje wordt meegegeven. Op die manier is de winkelier er zeker van dat hij het flesje weer terugkrijgt, i.v.m statiegeld.

Vervoer

Vanuit Nederland reis je meestal via Houston, Londen of Miami naar Honduras. De vlucht duurt ongeveer 18 uur.

Om het land te verkennen kun je per bus reizen. Dit is relatief goedkoop maar niet altijd even comfortabel.

Er zijn meerdere vliegvelden waarvan de 2 grootste in de hoofdstad Tegucigalpa en in San Pedro Sula liggen. Verder zijn er nog een aantal kleine vliegveldjes die de afgelegen toeristische attracties bedienen.

Visum

Als je niet langer dan 90 dagen in Honduras gaat reizen dan heb je geen visum nodig. Wel dient je paspoort nog 6 maanden geldig te zijn en dien je in het bezit te zijn van een bewijs van de retourvlucht of vlucht naar een andere bestemming.

Prijsniveau

Het prijsniveau in Honduras is lager dan in Nederland.

De munteenheid in Honduras is de Lempira.

Veiligheid

Honduras is één van de armste landen ter wereld. Straatcriminaliteit is daardoor ook een groot probleem in steden als Tegucigalpa en San Pedro Sula. Loop in deze steden ’s avonds nooit alleen over straat.

Medische informatie

Begin de jaren ’90 is een grootschalig inentingsprogramma uitgevoerd door de overheid, wat heeft bijgedragen tot een verbetering van de gezondheidssituatie. Toch heeft de helft van de bevolking nog steeds onvoldoende toegang tot betaalbare medicijnen en komen ziektes als TBC, Malaria en Aids veel voor in vergelijking met de buurlanden.

Voor Honduras zijn vaccinaties aanbevolen. Voor actuele adviezen neem contact op met de GGD, Travel Clinic of het Tropencentrum.

Bevolking

In Honduras wonen voornamelijk Ladino`s. Ladino’s zijn afstammelingen van de Spanjaarden. Er wonen bijna geen “pure” Spanjaarden meer. Er heeft een grootscheepse vermenging plaatsgevonden tussen Spanjaarden en indiaanse bevolkingsgroepen. De Ladino’s spreken Spaans.

De overgebleven indianen wonen voornamelijk in La Mosquitia, een regio in het grensgebied met Nicaragua. De grootste groep zijn de Miskito indianen. Zij wonen in kleine houten huisje op palen, aan de kust. De voornaamste voedselbron bestaat dan ook uit vis. Miskito indianen verlaten hun gebied maar zelden.

De Lenca’s waren van oorsprong de grootste indianengroep. Inmiddels zijn zij grotendeels opgegaan in de Ladino’s, maar in sommige dorpen in het binnenland claimen de bewoners dat zij nog originele Lenca’s zijn. Ook de Maya`s hebben zich sterk vermengd met de andere bevolkingsgroepen. In de omgeving van Copán zijn nog enkele afstammelingen van Maya`s te vinden, die tegenwoordig Chortí indianen genoemd worden.

Op de drie Baai Eilanden Utila, Roatán en Guanaja wonen nakomelingen van de Engelsen, die zich daar gevestigd hebben toen de eilanden in Engels bezit waren.

Voetbal is een populaire sport in Honduras. In de armere buurten voetballen ze op open plekken en in de rijkere buurten liggen mooi aangelegde voetbalveldjes. Onder de hogere klassen is golf ook een populaire sport.

De taal

De officiële taal van Honduras is Spaans. Maar door sommige Indianen wordt nog een eigen taal gesproken.

Flora & Fauna

In de tropische regenwouden in het noordoosten van het land bevinden zich veel verschillende boomsoorten, waaronder de bamboe, laurier, mahonie en palmbomen.

Honduras kent een gevarieerde dierenwereld. Er leven o.a. apen, gordeldieren, jaguars, krokodillen, luiaards en wilde zwijnen. Ook is er een enorme verscheidenheid aan vogels zoals papegaaien, toekans en ijsvogels.

Geschiedenis


Er woonden voornamelijk indianen in Honduras tot 1502, toen de Spanjaarden voet aan land zetten. Toentertijd was de belangrijkste stam de Lenca’s, die ook in de huidige tijd nog verantwoordelijk zijn voor een groot deel van de bevolking. De Maya’s die in het westen woonden van Honduras, gingen helaas te onder door Spanjaarden. Columbus zette in 1502 voet aan wal in Trujillo.

In Latijns-Amerika speelde zich in 1820 een onafhankelijkheidsproces af, waarin Honduras werd meegesleept. Tijdens dit proces verklaarde Mexico zich onafhankelijk en volgde op 15 september de onafhankelijkheid van heel het gebied. Drie jaar later werden de Verenigde Staten van Centraal-Amerika opgericht door de landen Nicaragua, Guatemala, Costa Rica en Honduras. Van 1826 tot 1829 heerste de Centraal-Amerikaanse burgeroorlog, wat werd veroorzaakt door de verdeeldheid tussen liberalen en conservatieven. Na de oorlog veroverde de liberaal genaamd Francisco Morazán het land Guatemala en werd hij de federale president. Deze federatie viel echter in 1838 al uit elkaar doordat het te verdeeld was. Dit jaar werd Honduras dan ook een soevereine staat, waarbij in 1840 Ferrera tot president werd gekozen. Honduras werd aan het einde van de eeuw een echte bananenrepubliek, echter veranderde dit in 1930 door overstromingen en diverse plantenziekten. Hierdoor werden hele plantages afgesloten en werden bruggen en spoorwegen opengebroken. Ondanks dit bleef de bananenindustrie een van de belangrijkste export producten van het land.

In de jaren 20 van de twintigste eeuw kwam de Nationale Partij, en tevens dictatoriaal, aan de macht. Dit kwam weer ten val in 1981 en in 1982 kwam de eerste democratische regering tot stand, met de liberaals Roberto Suazo Córdova als president.

Offerteformulier

Vertel ons uw vakantie wensen. Onze reisexperts geven u gratis en vrijblijvend reisadvies op maat.

 Aangesloten bij ANVR,SGR, Calamiteitenfonds
 9,6 in reviews
 Veel kennis en ervaring
 3.879 klanten gingen u voor

Uw gegevens

* = verplicht. Privacy beleid is van toepassing

Veelgestelde vragen