Honduras

Honduras ligt in Midden-Amerika en grenst aan Guatemala, El Salvador en Nicaragua. De hoofdstad is Tegucigalpa. Het is een democratie en een republiek. De huidige grondwet stamt uit 1982. Aan het hoofd van staat de president, die ook regeringsleider is. Volgens het Ontwikkelingsprogramma van de Verenigde Naties leeft in Honduras bijna 51% van de bevolking onder de armoedegrens. De economie groeit gestaag, maar de kloof tussen arm en rijk blijft onverminderd groot.
Het Hondurese landschap wordt gedomineerd door de bergen en bergketens. Meer dan 76% van het landoppervlak bestaat uit bergen en bergketens. De hoogte varieert van 300 tot 2865 m, met als hoogste top de Cerro Las Minas.
gratis reisadvies

- Officiele naam:
- Republiek Honduras
- ISO:
- HN
- Ligging:
- midden Midden-Amerika
- Hoofdstad:
- Tegucigalpa
- Inwoners:
- +/- 7700000
- Taal:
- spaans
- Godsdienst:
- Rooms-Katholiek
- Tijdzone:
- UTC -6
- Munteenheid:
- Lempira
- Klimaat:
- Tropisch regenwoudklimaat
- Oppervlakte:
- 112088 km²
- Beste reistijd:
- februari - mei
Ervaringen
Heb je ooit Honduras bezocht? Laat dan hieronder jouw ervaring achter en maak kans op mooie prijzen!
* = verplicht veld
Bezienswaardigheden
Hieronder vind je de bekendste bezienswaardigheden van Honduras
Duiken in Honduras


Duiken in Honduras kun je vooral goed rondom de eilanden voor de kust zoals bij Bay Islands. Islas de la Bahía, zo worden de Bay Islands ook wel genoemd bestaat uit drie grote eilanden, met daar omheen nog 15 kleine eilanden. De eilanden liggen 50 kilometer van de kust van Honduras en behoren tot het een-na-grootste koraalrif ter wereld. Rondom Utila kun je de bekende walvishaaien tegenkomen, wat een heel bijzonder moment is.
Grotten van Taulabé
Enkele zuidelijke kilometers van Lago de Yojoa liggen de grotten van Taulabé. Tot de eerste 400 meter is het niet moeilijk om te komen dankzij gebouwde trappen en lichten die hier aangebracht zijn. Daarna wordt het echter wel wat moeilijker, het eindpunt van de grotten is zelfs nog nooit door iemand gehaald. De plaats Taulabé is vooral bekend geworden door zijn grotten.
Meer van Yojoa


Het meer van Yojoa is het grootste meer van Honduras en is van vulkanische oorsprong. De naam van het meer komt uit de Maya-taal. De omgeving en het meer zelf zijn in 1971 uitgeroepen te beschermd gebied. Helaas wordt het meer bedreigd door landbouw en mijnbouw van de lokale bevolking. In het meer komen de mooiste vissen voor en het trekt ook veel vogelsoorten aan.
Ruinas de Copán


Ruinas de Copán zijn de duizenden jaren oude ruïnes van een van de belangrijkste steden van de Maya's, de oorspronkelijke bewoners van Midden-Amerika. Er komen veel toeristen op de ruïnes af, daardoor is het aanbod hotels en restaurant in de omgeving groot. Ook zijn er een aantal taalscholen waar je Spaans kunt leren. Behalve de Maya-ruïnes ligt ook het vogelpark Montaña de la Guara in de gemeente Copán.
Biosfeerreservaat Río Plátano


Het biosfeerreservaat Río Plátano ligt in het noordoosten van Honduras. Het is een van de weinige restanten van tropisch regenwoud in Midden-Amerika, met een omvangrijke en gevarieerde flora en fauna. In het reservaat leven ook 2.000 indianen die nog steeds op traditionele wijzen leven. Honduras is in 1998 zwaar getroffen door orkaan Mitch, hierdoor heeft de overheid besloten om activiteiten te steunen die er voor zorgen dat de economie van Honduras weer op gang komt. Dit houdt in dat het bestuur van het reservaat niet meer over genoeg middelen kan beschikken om stropers en de illegale houtkap tegen te gaan.
Vakantiebestemmingen in Honduras
Artikelen
Eten en drinken
De traditionele maaltijd bestaat uit tortilla's van maïsmeel of tarwemeel, met daarbij bonen en rijst. Een luxere variant is met kip en/of kaas, avocado, gebakken banaan en wat room.
* Pollo frito of pollo asado is gebraden kip.
* Pinchos is een brochette van vlees met ui, paprika en tomaat.
* Carne asado is gebraden vlees.
Tropical is een populaire limonadedrank, die in verschillende smaken te verkrijgen is.
Wanneer frisdrank wordt gekocht in een kleine winkel is het gebruikelijk dat het flesje wordt leeggegoten in een plastic zakje, dat met een rietje wordt meegegeven. Op die manier is de winkelier er zeker van dat hij het flesje weer terugkrijgt, i.v.m statiegeld.
Vervoer
Vanuit Nederland reis je meestal via Houston, Londen of Miami naar Honduras. De vlucht duurt ongeveer 18 uur.
Om het land te verkennen kun je per bus reizen. Dit is relatief goedkoop maar niet altijd even comfortabel.
Er zijn meerdere vliegvelden waarvan de 2 grootste in de hoofdstad Tegucigalpa en in San Pedro Sula liggen. Verder zijn er nog een aantal kleine vliegveldjes die de afgelegen toeristische attracties bedienen.
Visum
Als je niet langer dan 90 dagen in Honduras gaat reizen dan heb je geen visum nodig. Wel dient je paspoort nog 6 maanden geldig te zijn en dien je in het bezit te zijn van een bewijs van de retourvlucht of vlucht naar een andere bestemming.
Prijsniveau
Het prijsniveau in Honduras is lager dan in Nederland.
De munteenheid in Honduras is de Lempira.
Veiligheid
Honduras is één van de armste landen ter wereld. Straatcriminaliteit is daardoor ook een groot probleem in steden als Tegucigalpa en San Pedro Sula. Loop in deze steden ’s avonds nooit alleen over straat.
Medische informatie
Begin de jaren ’90 is een grootschalig inentingsprogramma uitgevoerd door de overheid, wat heeft bijgedragen tot een verbetering van de gezondheidssituatie. Toch heeft de helft van de bevolking nog steeds onvoldoende toegang tot betaalbare medicijnen en komen ziektes als TBC, Malaria en Aids veel voor in vergelijking met de buurlanden.
Voor Honduras zijn vaccinaties aanbevolen. Voor actuele adviezen neem contact op met de GGD, Travel Clinic of het Tropencentrum.
Bevolking
In Honduras wonen voornamelijk Ladino`s. Ladino’s zijn afstammelingen van de Spanjaarden. Er wonen bijna geen “pure” Spanjaarden meer. Er heeft een grootscheepse vermenging plaatsgevonden tussen Spanjaarden en indiaanse bevolkingsgroepen. De Ladino’s spreken Spaans.
De overgebleven indianen wonen voornamelijk in La Mosquitia, een regio in het grensgebied met Nicaragua. De grootste groep zijn de Miskito indianen. Zij wonen in kleine houten huisje op palen, aan de kust. De voornaamste voedselbron bestaat dan ook uit vis. Miskito indianen verlaten hun gebied maar zelden.
De Lenca’s waren van oorsprong de grootste indianengroep. Inmiddels zijn zij grotendeels opgegaan in de Ladino’s, maar in sommige dorpen in het binnenland claimen de bewoners dat zij nog originele Lenca’s zijn. Ook de Maya`s hebben zich sterk vermengd met de andere bevolkingsgroepen. In de omgeving van Copán zijn nog enkele afstammelingen van Maya`s te vinden, die tegenwoordig Chortí indianen genoemd worden.
Op de drie Baai Eilanden Utila, Roatán en Guanaja wonen nakomelingen van de Engelsen, die zich daar gevestigd hebben toen de eilanden in Engels bezit waren.
Voetbal is een populaire sport in Honduras. In de armere buurten voetballen ze op open plekken en in de rijkere buurten liggen mooi aangelegde voetbalveldjes. Onder de hogere klassen is golf ook een populaire sport.
De taal
De officiële taal van Honduras is Spaans. Maar door sommige Indianen wordt nog een eigen taal gesproken.
Flora & Fauna
In de tropische regenwouden in het noordoosten van het land bevinden zich veel verschillende boomsoorten, waaronder de bamboe, laurier, mahonie en palmbomen.
Honduras kent een gevarieerde dierenwereld. Er leven o.a. apen, gordeldieren, jaguars, krokodillen, luiaards en wilde zwijnen. Ook is er een enorme verscheidenheid aan vogels zoals papegaaien, toekans en ijsvogels.
Geschiedenis
Voor de komst van de Spanjaarden in 1502 wonden er indianen in Honduras. De belangrijkste stam waren de Lenca's, die ook nu nog een groot deel van de bevolking uitmaken. De Maya's woonden in het westen van Honduras, maar zij gingen door de komst van de Spanjaarden ten onder. Columbus zette in 1502 voet aan wal in Trujillo.
Rond 1820 werd Honduras meegesleept in het onafhankelijkheidsproces. Op een bijeenkomst in Guatemala van alle leiders van Midden-Amerika werd op 15 september 1820 de onafhankelijkheid van het hele gebied uitgeroepen. In 1823 werden de Verenigde Staten van Centraal-Amerika gevormd door Costa Rica, Guatemala, Honduras, El Salvador, Nicaragua. In 1829 veroverde de Hondurese liberaal Francisco Morazán Guatemala en vestigde hij zich als nieuwe federale president. Intern bleek deze federatie te verdeeld en in 1838 viel hij uiteen. Op 26 oktober 1838 werd Honduras een soevereine staat en in 1840 werd de conservatief Francisco Ferrera tot president gekozen. Aan het einde van de 19e eeuw groeide Honduras uit tot een bananenrepubliek. Na 1930 zakte door plantenziekten en overstromingen de bananenindustrie alweer ineen. Spoorwegen en bruggen werden opgebroken en hele plantages werden afgesloten. Maar de bananenindustrie bleef toch altijd het grootste deel van de Hondurese export uitmaken.
In 1998 richtte de orkaan Mitch grote ravage aan in Honduras.