Honduras

Strand Honduras
Strand Honduras

Honduras ligt in Midden-Amerika en grenst aan Guatemala, El Salvador en Nicaragua. De hoofdstad is Tegucigalpa. Het is een democratie en een republiek. De huidige grondwet stamt uit 1982. Aan het hoofd van staat de president, die ook regeringsleider is. Volgens het Ontwikkelingsprogramma van de Verenigde Naties leeft in Honduras bijna 51% van de bevolking onder de armoedegrens. De economie groeit gestaag, maar de kloof tussen arm en rijk blijft onverminderd groot.

Het Hondurese landschap wordt gedomineerd door de bergen en bergketens. Meer dan 76% van het landoppervlak bestaat uit bergen en bergketens. De hoogte varieert van 300 tot 2865 m, met als hoogste top de Cerro Las Minas.

Heb je weinig kennis van Honduras? Of heb je geen zin om vele uren te zoeken naar je vakantie? En wil je graag onbezorgd op vakantie? Laat je dan gratis adviseren door een reisexpert. We geven je graag een reisadvies op maat waarin we jouw wensen vertalen naar een passende vakantie!
gratis reisadvies

Vlag Honduras
Officiele naam:
Republiek Honduras
ISO:
HN
Ligging:
midden
Hoofdstad:
Tegucigalpa
Inwoners:
+/- 7700000
Taal:
spaans
Godsdienst:
Rooms-Katholiek
Tijdzone:
UTC -6
Munteenheid:
Lempira
Klimaat:
Tropisch regenwoudklimaat
Oppervlakte:
112088 km�
Beste reistijd:
februari - mei

Ervaringen

Honduras krijgt gemiddeld een 10,0 uit 10 op basis van 1 ervaringen.

10,0  1 ervaringen + Ervaring delen

Aggie op 24 maart 2014 plaats: Copan, reisperiode: januari 2014

Copan is een prachtige Maya-site in het midden van de natuur. Het dorpje is een ingedommeld plaatsje waar je alles makkelijk te voet kan bezoeken. De bende ara's (ara macao) die bij de ingang van de site 's morgens komen ontbijten waren de kers op de taart ! Prachtig gewoon ! Als je ooit in die buurt bent, vergeet dan ook het vogelreservaat niet te bezoeken ! Ligt een paar km buiten het stadje in een prachtige vallei. Meer dan de moeite waard.

  • Algemeen 10
  • Uitgaan 7
  • Cultuur 10
  • Restaurants 10
  • Bezienswaardigheden 10
  • Inwoners 10
  • Ligging 10

Vakantieverhalen / reisverslagen

Bezienswaardigheden

Hieronder vind je de bekendste bezienswaardigheden van Honduras

Duiken in Honduras

Duiken in Honduras
Duiken in Honduras
Kaart met locatie Duiken in Honduras

Duiken in Honduras kun je vooral goed rondom de eilanden voor de kust zoals bij Bay Islands. Islas de la Bahía, zo worden de Bay Islands ook wel genoemd bestaat uit drie grote eilanden, met daar omheen nog 15 kleine eilanden. De eilanden liggen 50 kilometer van de kust van Honduras en behoren tot het een-na-grootste koraalrif ter wereld. Rondom Utila kun je de bekende walvishaaien tegenkomen, wat een heel bijzonder moment is.

Grotten van Taulabé

Enkele zuidelijke kilometers van Lago de Yojoa liggen de grotten van Taulabé. Tot de eerste 400 meter is het niet moeilijk om te komen dankzij gebouwde trappen en lichten die hier aangebracht zijn. Daarna wordt het echter wel wat moeilijker, het eindpunt van de grotten is zelfs nog nooit door iemand gehaald. De plaats Taulabé is vooral bekend geworden door zijn grotten.

Meer van Yojoa

Meer van Yojoa
Meer van Yojoa
Kaart met locatie Meer van Yojoa

Het meer van Yojoa is het grootste meer van Honduras en is van vulkanische oorsprong. De naam van het meer komt uit de Maya-taal. De omgeving en het meer zelf zijn in 1971 uitgeroepen te beschermd gebied. Helaas wordt het meer bedreigd door landbouw en mijnbouw van de lokale bevolking. In het meer komen de mooiste vissen voor en het trekt ook veel vogelsoorten aan.

Ruinas de Copán

Ruinas de Copán
Ruinas de Copán
Kaart met locatie Ruinas de Copán

Ruinas de Copán zijn de duizenden jaren oude ruïnes van een van de belangrijkste steden van de Maya's, de oorspronkelijke bewoners van Midden-Amerika. Er komen veel toeristen op de ruïnes af, daardoor is het aanbod hotels en restaurant in de omgeving groot. Ook zijn er een aantal taalscholen waar je Spaans kunt leren. Behalve de Maya-ruïnes ligt ook het vogelpark Montaña de la Guara in de gemeente Copán.

Biosfeerreservaat Río Plátano

Biosfeerreservaat Río Plátano
Biosfeerreservaat Río Plátano
Kaart met locatie Biosfeerreservaat Río Plátano

Het biosfeerreservaat Río Plátano ligt in het noordoosten van Honduras. Het is een van de weinige restanten van tropisch regenwoud in Midden-Amerika, met een omvangrijke en gevarieerde flora en fauna. In het reservaat leven ook 2.000 indianen die nog steeds op traditionele wijzen leven. Honduras is in 1998 zwaar getroffen door orkaan Mitch, hierdoor heeft de overheid besloten om activiteiten te steunen die er voor zorgen dat de economie van Honduras weer op gang komt. Dit houdt in dat het bestuur van het reservaat niet meer over genoeg middelen kan beschikken om stropers en de illegale houtkap tegen te gaan.

Artikelen

Eten en drinken

De traditionele maaltijd bestaat uit tortilla's van maïsmeel of tarwemeel, met daarbij bonen en rijst. Een luxere variant is met kip en/of kaas, avocado, gebakken banaan en wat room.

* Pollo frito of pollo asado is gebraden kip.
* Pinchos is een brochette van vlees met ui, paprika en tomaat.
* Carne asado is gebraden vlees.

Tropical is een populaire limonadedrank, die in verschillende smaken te verkrijgen is.

Wanneer frisdrank wordt gekocht in een kleine winkel is het gebruikelijk dat het flesje wordt leeggegoten in een plastic zakje, dat met een rietje wordt meegegeven. Op die manier is de winkelier er zeker van dat hij het flesje weer terugkrijgt, i.v.m statiegeld.

Vervoer

Vanuit Nederland reis je meestal via Houston, Londen of Miami naar Honduras. De vlucht duurt ongeveer 18 uur.

Om het land te verkennen kun je per bus reizen. Dit is relatief goedkoop maar niet altijd even comfortabel.

Er zijn meerdere vliegvelden waarvan de 2 grootste in de hoofdstad Tegucigalpa en in San Pedro Sula liggen. Verder zijn er nog een aantal kleine vliegveldjes die de afgelegen toeristische attracties bedienen.

Visum

Als je niet langer dan 90 dagen in Honduras gaat reizen dan heb je geen visum nodig. Wel dient je paspoort nog 6 maanden geldig te zijn en dien je in het bezit te zijn van een bewijs van de retourvlucht of vlucht naar een andere bestemming.

Prijsniveau

Het prijsniveau in Honduras is lager dan in Nederland.

De munteenheid in Honduras is de Lempira.

Veiligheid

Honduras is één van de armste landen ter wereld. Straatcriminaliteit is daardoor ook een groot probleem in steden als Tegucigalpa en San Pedro Sula. Loop in deze steden ’s avonds nooit alleen over straat.

Medische informatie

Begin de jaren ’90 is een grootschalig inentingsprogramma uitgevoerd door de overheid, wat heeft bijgedragen tot een verbetering van de gezondheidssituatie. Toch heeft de helft van de bevolking nog steeds onvoldoende toegang tot betaalbare medicijnen en komen ziektes als TBC, Malaria en Aids veel voor in vergelijking met de buurlanden.

Voor Honduras zijn vaccinaties aanbevolen. Voor actuele adviezen neem contact op met de GGD, Travel Clinic of het Tropencentrum.

Bevolking

In Honduras wonen voornamelijk Ladino`s. Ladino’s zijn afstammelingen van de Spanjaarden. Er wonen bijna geen “pure” Spanjaarden meer. Er heeft een grootscheepse vermenging plaatsgevonden tussen Spanjaarden en indiaanse bevolkingsgroepen. De Ladino’s spreken Spaans.

De overgebleven indianen wonen voornamelijk in La Mosquitia, een regio in het grensgebied met Nicaragua. De grootste groep zijn de Miskito indianen. Zij wonen in kleine houten huisje op palen, aan de kust. De voornaamste voedselbron bestaat dan ook uit vis. Miskito indianen verlaten hun gebied maar zelden.

De Lenca’s waren van oorsprong de grootste indianengroep. Inmiddels zijn zij grotendeels opgegaan in de Ladino’s, maar in sommige dorpen in het binnenland claimen de bewoners dat zij nog originele Lenca’s zijn. Ook de Maya`s hebben zich sterk vermengd met de andere bevolkingsgroepen. In de omgeving van Copán zijn nog enkele afstammelingen van Maya`s te vinden, die tegenwoordig Chortí indianen genoemd worden.

Op de drie Baai Eilanden Utila, Roatán en Guanaja wonen nakomelingen van de Engelsen, die zich daar gevestigd hebben toen de eilanden in Engels bezit waren.

Voetbal is een populaire sport in Honduras. In de armere buurten voetballen ze op open plekken en in de rijkere buurten liggen mooi aangelegde voetbalveldjes. Onder de hogere klassen is golf ook een populaire sport.

De taal

De officiële taal van Honduras is Spaans. Maar door sommige Indianen wordt nog een eigen taal gesproken.

Flora & Fauna

In de tropische regenwouden in het noordoosten van het land bevinden zich veel verschillende boomsoorten, waaronder de bamboe, laurier, mahonie en palmbomen.

Honduras kent een gevarieerde dierenwereld. Er leven o.a. apen, gordeldieren, jaguars, krokodillen, luiaards en wilde zwijnen. Ook is er een enorme verscheidenheid aan vogels zoals papegaaien, toekans en ijsvogels.

Geschiedenis


Er woonden voornamelijk indianen in Honduras tot 1502, toen de Spanjaarden voet aan land zetten. Toentertijd was de belangrijkste stam de Lenca’s, die ook in de huidige tijd nog verantwoordelijk zijn voor een groot deel van de bevolking. De Maya’s die in het westen woonden van Honduras, gingen helaas te onder door Spanjaarden. Columbus zette in 1502 voet aan wal in Trujillo.

In Latijns-Amerika speelde zich in 1820 een onafhankelijkheidsproces af, waarin Honduras werd meegesleept. Tijdens dit proces verklaarde Mexico zich onafhankelijk en volgde op 15 september de onafhankelijkheid van heel het gebied. Drie jaar later werden de Verenigde Staten van Centraal-Amerika opgericht door de landen Nicaragua, Guatemala, Costa Rica en Honduras. Van 1826 tot 1829 heerste de Centraal-Amerikaanse burgeroorlog, wat werd veroorzaakt door de verdeeldheid tussen liberalen en conservatieven. Na de oorlog veroverde de liberaal genaamd Francisco Morazán het land Guatemala en werd hij de federale president. Deze federatie viel echter in 1838 al uit elkaar doordat het te verdeeld was. Dit jaar werd Honduras dan ook een soevereine staat, waarbij in 1840 Ferrera tot president werd gekozen. Honduras werd aan het einde van de eeuw een echte bananenrepubliek, echter veranderde dit in 1930 door overstromingen en diverse plantenziekten. Hierdoor werden hele plantages afgesloten en werden bruggen en spoorwegen opengebroken. Ondanks dit bleef de bananenindustrie een van de belangrijkste export producten van het land.

In de jaren 20 van de twintigste eeuw kwam de Nationale Partij, en tevens dictatoriaal, aan de macht. Dit kwam weer ten val in 1981 en in 1982 kwam de eerste democratische regering tot stand, met de liberaals Roberto Suazo Córdova als president.

Offerteformulier

Vertel ons uw vakantie wensen. Onze reisexperts geven u gratis en vrijblijvend reisadvies op maat.

 Aangesloten bij ANVR,SGR, Calamiteitenfonds
 9,6 in reviews
 Veel kennis en ervaring
 3.879 klanten gingen u voor

Uw gegevens

* = verplicht. Privacy beleid is van toepassing

Veelgestelde vragen