President van Irak

President van Irak Jalal Talabani
President van Irak Jalal Talabani

Jalal Talabani is de president van Irak sinds 6 april 2005, maar hij was al interim-president sinds 24 april 2006. Talabani is de leider van de Patriottische Unie van Koerdistan, de PUK. De president werd in 1933 geboren en begon bij de Koerdische Democratische Partij.

Heb je weinig kennis van Irak? Of heb je geen zin om vele uren te zoeken naar je vakantie? En wil je graag onbezorgd op vakantie? Laat je dan gratis adviseren door een reisexpert. We geven je graag een reisadvies op maat waarin we jouw wensen vertalen naar een passende vakantie!
gratis reisadvies

Verleden

Jalal Talabani is een Irakese Koerd en geboren op 12 november 1933 in Kelkan. Op jonge leeftijd verhuisde hij naar Arbil. Een groot deel van zijn leven streed Talabani tegen het regime. Hier begon hij al op jonge leeftijd mee in de ondergrondse studentenbeweging. Hij streed tegen de Irakese overheersing van de Koerdische gebieden in Irak. Later verhuisde hij naar Kirkoek, waar hij rechten studeerde. Eenmaal afgestudeerd pleitte hij in de zestiger jaren voor een Koerdische zaak in de VS en Europa.

Koerdische Democratische Partij

Talabani werd in 1947 lid van de KDP en deed het zo goed dat hij in 1961 hoofd werd van het militaire bureau van de partij. Hij reisde de hele wereld over om aandacht te vragen voor het Koerdische streven naar autonomie. Vraag gratis een offerte aan

Patriottische Unie Koerdistan

De PUK werd door Talabani opgericht nadat de gewapende strijd in 1975 door de koerden werd gestaakt. Hiermee werd hij gelijk ook een rivaal van de Koerdische Democratische Partij en Massoud Barzani. De PUK werd gezien als een radicaal en intellectueel alternatief voor de KDP, maar had als streven Koerdistan herbouwen met democratische en moderne principes. De jaren daarna kwamen de partijen meerdere malen in de knel met elkaar en hierdoor grepen Talabani en zijn strijders al snel naar de wapens. Barzani ging bondgenootschappen aan met Saddam Hoessein en Turkije en Talabani werkte samen met Syrië, Iran en de Verenigde Staten. Het succes van Talabani begon na de Golfoorlog van 1991. Koerdistan kreeg een internationaal beschermde status en hiermee bewaakten de Engelse en Amerikaanse luchtmacht het luchtruim van Koerdistan.

De Amerikaans-Britse invasie van de afgelopen jaren zorgde ervoor dat Barzani en Talabani hun krachten gingen bundelen.

Presidentschap

Op 6 april 2005 werd Talabani benoemd tot president. Dit is de eerste keer dat een Koerd tot president wordt benoemd. Er komen ook twee vicepresidenten, namelijk sjiitische Adel Abdul Mehdi en de soennitische Ghazi al-Yawar. De macht van Talabani is echter beperkt, doordat de president vooral een ceremoniële functie heeft in Irak. Er werd een nieuwe grondwet opgesteld en door middel van een referendum aan het volk voorgelegd.

In september 2013 won de KDP de parlementsverkiezingen. Er werden 38 zetels veroverd. Barzani is de partijleider van de KDP, de PUK haalde 18 zetels maar regeert wel samen met de KDP. Oppositiepartij Goran haalde deze verkiezingen 24 zetels.

Geef als eerste een cijfer voor dit artikel

0,0

Gerelateerde artikelen