Reisadvies: is Irak een veilig vakantieland?

Landschap Koerdistan in Noord-Irak
Landschap Koerdistan in Noord-Irak

Irak wordt afgeraden als vakantieland, alle niet-essentiële reizen naar het land worden ontraden. Dit komt doordat Irak jaren gebukt ging onder oorlogen en men nog steeds een onveilig gevoel heeft bij het land. Nederlandse toeristen in Irak lopen het risico om ontvoerd of mishandeld te worden. 

Heb je weinig kennis van Irak? Of heb je geen zin om vele uren te zoeken naar je vakantie? En wil je graag onbezorgd op vakantie? Laat je dan gratis adviseren door een reisexpert. We geven je graag een reisadvies op maat waarin we jouw wensen vertalen naar een passende vakantie!
gratis reisadvies

Huidig reisadvies

Het grootste gedeelte van het land heeft als reisadvies 'niet-reizen'. Naar de rest van het land worden alleen noodzakelijke reizen geadviseerd. De veiligheidssituatie blijft zeer onzeker voor alle reizigers. In Bagdad, maar ook in de rest van het land is reizen voor toeristen haast onmogelijk. Het risico op banditisme en aanslagen blijft namelijk zeer hoog. Zeer gevaarlijk zijn de stad Bagdad en het omliggende gebied. Ook Anbar, Nineve, Babel en andere steden zijn bijzonder gevaarlijk. Daarnaast dien je bij terugkomst in Nederland 14 dagen in quarantaine te gaan in verband met het coronavirus. 
Reisadvies Irak

Onveilige gebieden

De meest onveilige gebieden zijn die in en rondom Bagdad. Ook de provincies Salahedin, Anbar, Diyala, Ninewa, Kirkuk, het noorden van Babylon en het grensgebied tussen de Iraakse Koerdische Autonome Regio en Turkije en Iran kunnen beter gemeden worden. Mocht je er toch heen reizen, dan dien je zorgvuldige veiligheidsmaatregelen te nemen. Officiële grensovergangen die voldoende beveiligd zijn kunnen wel worden bezocht. Waakzaamheid dient betracht te worden in de Koerdische provincies.

Oorlogen

Irak is een land dat gelegen is in het Midden-Oosten. In 1980 begon de oorlog met Iran, wat zeer slecht was voor de economie van het land. De export nam extreem af en ook werd er veel verwoest zoals de infrastructuur en gebouwen. Een tweede oorlog maakte dit alleen maar erger. Ook sinds de inval van het Amerikaanse leger verbeterde er niet veel.

Veiligheid Bagdad

De politieke en economische crisis heeft in de provincie Sulaimaniyah voor veel onrust gezorgd. Demonstraties met veel geweld en zelfs doden zijn helaas geen uitzondering. Het wordt dan ook heel sterk afgeraden Bagdad te bezoeken. Ook zorgen zware gevechten tussen de Iraakse strijdkrachten en de extremistische groepen voor onrust. Ze bedreigen, overvallen, arresteren en ontvoeren. Daarnaast is er een dreiging van beschieting van vliegtuigen die opstijgen en landen van de internationale luchthaven van Bagdad (BIAP). Ook toegangswegen naar de luchthaven kunnen doelwit zijn.

Houd ook hier rekening mee

Ontvoeringen
Het ontvoeren van buitenlanders komt de laatste jaren bijna niet meer voor. Het lijk erop dat ze zich nu meer richten op rijke en invloedrijke Irakezen. Wel kan het niet worden uitgesloten dat buitenlanders worden ontvoerd om politieke of financiële redenen.

Terrorisme
Er zijn in Irak extremistische en terroristische organisaties actief. Ze richten zich hierbij vooral op Iraakse politici, veiligheidstroepen en zakenlieden. Ook vinden er nog regelmatig bomaanslagen plaats. Buitenlanders kunnen een gelegenheidsdoelwit vormen. Door plaatsen te vermijden waar zich veel veiligheidstroepen of politici bevinden, verlaag je de kans op het betrokken raken bij een aanslag. Ook kan je plaatsen waar veel buitenlanders samenkomen beter mijden.

Foto's van politie en leger
Maak geen foto's van overheidsgebouwen, strategische objecten, het leger, de politie en gewapende groeperingen. Ook checkpoints, bruggen, fabrieken en ambassades horen hierbij. Als je geen uitdrukkelijke goedkeuring hebt, maak dan ook geen foto's van burgers.

Homoseksualiteit
Homoseksualiteit wordt niet geaccepteerd in Irak. Houd daarom rekening met de manier waarop u zich opstelt.

Voor meer informatie over het reisadvies vind je op de site van de www.nederlandwereldwijd.nl.

Onze reisexperts hebben veel kennis en ervaring. Ze weten waar ze moeten zijn voor scherpe prijzen en flexibele voorwaarden. Voor de maximale zekerheid zijn wij aangesloten bij de ANVR, SGR en Calamiteitenfonds. Onze klanten waarderen ons met een 9,6. Mogen wij u gratis helpen bij het samenstellen van uw vakantie?†

Vertel ons uw vakantie wensen. Onze reisexperts geven u gratis en vrijblijvend reisadvies op maat.

 Ontvang gratis een reischeque
 Flexibele voorwaarden
 ANVR,SGR, Calamiteitenfonds

Uw gegevens

* = verplicht. Privacy beleid is van toepassing

9 bezoekers beoordeelden dit artikel gemiddeld met een

10,0

Gerelateerde artikelen