Reisadvies: is Irak een veilig vakantieland?

Reisadvies Irak
Reisadvies Irak

Al jaren is het reisadvies voor Irak negatief. Het land ging jaren gebukt onder oorlogen, waardoor reizen naar Irak haast onmogelijk is. Door de politieke crisis is de situatie erg gespannen, waardoor de veiligheidssituatie zeer onzeker blijft. Het wordt afgeraden naar Irak te reizen.

Irak is een land in het Midden-Oosten, grenzend aan Koeweit, Saoedi-Arabië, Jordanië, Syrië, Turkije, Iran en de Perzische Golf. Irak staat bekend om de uitgestrekte woestijnvlaktes met verschillende berggebieden. Het land had prachtige tempels en paleizen, maar deze zijn helaas verloren gegaan door de oorlog. De hoofdstad van Irak is Bagdad. Irak wordt afgeraden als vakantieland. Dit komt doordat Irak jaren gebukt ging onder oorlogen en het land nog steeds te veel risico's kent voor toeristische reizen.

Heb je weinig kennis van Irak? Of heb je geen zin om vele uren te zoeken naar je vakantie? En wil je graag onbezorgd op vakantie? Laat je dan gratis adviseren door een reisexpert. We geven je graag een reisadvies op maat waarin we jouw wensen vertalen naar een passende vakantie!
gratis reisadvies

Huidig reisadvies Irak

Het reisadvies voor Irak is rood, met uitzondering va de Koerdische regio. Deze krijgt een oranje reisadvies. Reizen naar Irak wordt afgeraden en reis alleen naar de Koerdische regio indien noodzakelijk. De veiligheidssituatie blijft onzeker voor alle reizigers. Er hangt in heel het land een gespannen sfeer door de politieke crisis. De situatie kan snel veranderen en er vinden door heel Irak regelmatig gewelddadige demonstraties plaats. In Bagdad, maar ook in de rest van het land is reizen voor toeristen haast onmogelijk.
Reisadvies Irak

Onveilige gebieden in Irak

Zeer gevaarlijk zijn de stad Bagdad en het omliggende gebied. Ook Anbar, Babylon, Nineveh, Kirkuk, Salahedin, Diyala, Basra, Najaf, Kerbala, Muthanna, Diwaniyah/Qadisiyah, Wasit, Missan en Dhiqar zijn bijzonder gevaarlijk. Reis daarnaast ook niet naar het grensgebied tussen Koerdisch Irak en Turkije en het grensgebied tussen Koerdisch Irak en Iran. De Koerdische regio krijgt een oranje reisadvies. Dit betekent dat reizen ernaartoe nog steeds wordt afgeraden, tenzij het om een noodzakelijke reis gaat. Het gaat dan om de volgende provincies: Erbil, Sulaymaniyah en Dohuk.

Erbil is de hoofdstad van Iraaks-Koerdistan
Erbil is de hoofdstad van Iraaks-Koerdistan
Vraag gratis een offerte aan

Veiligheid in Irak

In 1980 begon de oorlog tussen Irak en Iran. De oorlog had een zeer negatieve invloed op de economie van het land. De expert nam extreem af en ook werd er veel verwoest zoals de infrastructuur en gebouwen. Een tweede oorlog maakte dit alleen maar erger. Ook sinds de inval van het Amerikaanse leger verbeterde er niet veel. Er vinden dan ook in het hele land regelmatig demonstraties plats door de onvrede over de economische situatie. Deze demonstraties kunnen erg gewelddadig worden. De terroristische dreiging in Irak is verminderd. Doordat de IS in Irak militair is verslagen, zijn er minder terroristische aanslagen. Toch kunnen er in heel Irak nog aanslagen plaatsvinden. Deze aanslagen richten zich ook op buitenlandse toeristen. Ondanks dat de aanslagen zijn verminderd, blijft de dreiging van gewelddadige acties door de IS en andere terroristische groeperingen bestaan. In de hoofdstad Bagdad komt veel zware criminaliteit voor en er vinden regelmatig gewelddadige demonstraties plaats. Ook zorgen zware gevechten tussen de Iraakse strijdkrachten en de extremistische groepen voor onrust. Ook in andere delen van het land komt zware criminaliteit voor, die mede ook gericht is tegen buitenlanders.

Bagdad, de hoofdstad van Irak
Bagdad, de hoofdstad van Irak

Houd hier ook rekening mee:

  • Voor Irak heb je een geldig paspoort en een visum nodig. 
  • Irak ligt in een aardbevingsgevoelig gebied. Met name in het noorden en het oosten van Irak is er kans op een aardbeving of aardverschuiving.
  • Er kunnen in Irak modderstromen ontstaan door hevige regenval. Wegen en straten worden hierdoor beschadigd en onbegaanbaar. Daarnaast kunnen rivieren overstromen.
  • De Mosuldam in de provincie Nineveh is slecht onderhouden. De kans bestaat dat de dam doorbreekt, waardoor er grote overstromingen kunnen plaatsvinden.
  • In Irak is het verboden foto's te maken van de politie, het leger, gewapende groeperingen en strategische objecten (denk aan overheidsgebouwen, checkpoints en ambassades). Maak daarnaast geen foto's van burgers zonder toestemming.
  • LHBTIQ+'s wordt niet algemeen geaccepteerd in Irak. Dit kan leiden tot intimidaties, geweldspleging en bedreiging.
  • Het bezitten, gebruiken en verhandelen is verboden in Irak. In Irak staan er voor verschillende misdrijven hoge straffen, waaronder ook de doodstraf.

Link

Raadpleeg de website van het Ministerie van Buitenlandse Zaken voor het actuele reisadvies voor Irak.

13 bezoekers beoordeelden dit artikel gemiddeld met een

10,0

Gerelateerde artikelen