Reizen in... Irak

Shisha cafe Bagdad
Shisha cafe Bagdad

Irak is bij de meeste mensen vooral bekend om de oorlog die het land al vanaf 2003 kent. Sinds de val van Saddam Hoessein is Irak voor toeristen bijna onbereikbaar geworden. Toch wordt er in het zuiden van het land geprobeerd het toerisme weer op gang te brengen door hotels en historische gebouwen weer op te bouwen. En sinds 2010 is de veiligheid in het land aanmerkelijk verbeterd.

Heb je weinig kennis van Irak? Of heb je geen zin om vele uren te zoeken naar je vakantie? En wil je graag onbezorgd op vakantie? Laat je dan gratis adviseren door een reisexpert. We geven je graag een reisadvies op maat waarin we jouw wensen vertalen naar een passende vakantie!
gratis reisadvies

Voorbereidingen

Wel raadt Reisgraag.nl je aan voor de reis het actuele reisadvies van het ministerie voor Buitenlandse Zaken te bekijken en daarnaast zelf nog op te zoeken wat de laatste ontwikkelingen in Irak zijn. Je moet ervan op de hoogte zijn dat de Nederlandse ambassade in de internationale zone van Irak ligt, dit betekent dat je de ambassade niet kunt bezoeken zonder speciale pas. Hierdoor kan de ambassade ook ter plekke weinig betekenen voor je.

Een belangrijke waarschuwing is om aanwijzingen van veiligheidstroepen (leger en politie) strikt op te volgen. Deze kunnen namelijk nogal snel autoritair optreden. Daarbij is het verboden foto's te maken van het leger, de politie, overheidsgebouwen en bruggen, fabrieken en ambassades, die worden namelijk gezien als strategische infrastructuur.

Reisadvies

Er zijn volgens het ministerie van Buitenlandse Zaken zes niveaus van reisadviezen. Hieronder zullen we een kleine uitleg geven over de verschillende niveaus van reisadviezen. Voor Irak is het reisadvies op dit moment niveau vijf "alle niet-essentiële reizen in of naar Irak worden sterk ontraden".

* Niveau één is het laagste niveau, bij de landen met niveau één zijn er geen bijzondere veiligheidsrisico's waar je rekening mee moet houden. Een bezoek aan een land kan dus probleemloos worden gemaakt.

* Niveau twee geeft aan dat er veiligheidsrisico's aanwezig zijn. Waakzaamheid door reizigers is nodig, al zijn er geen concrete aanwijzingen dat je iets merkt van de veiligheidsrisico's.

* Niveau drie laat zien dat er bepaalde gebieden in een land onveilig zijn. Het ministerie geeft dan wel een zwaarder advies aan het land, terwijl overige gebieden (redelijk) veilig kunnen zijn. Wel vind je op de site van het ministerie dan om welke gebieden het gaat.

* Niveau vier geeft reizigers die geen essentiële reis gaan maken naar een bepaald gebied een negatief reisadvies. Dit betekent dat wanneer het niet nodig is dat je een reis maakt naar een bepaald gebied binnen een land je dit ook niet zou moeten willen.

* Niveau vijf geeft eigenlijk hetzelfde reisadvies als niveau vier alleen dan voor een compleet land. Het betekent dat als een compleet land onveilig wordt bevonden je jezelf moet afvragen of een reis naar het betreffende land noodzakelijk en verantwoord is.

* Niveau zes is het hoogste niveau van paraatheid en daarbij worden alle reizen naar het land ontraden. Dit reisadvies wordt alleen gegeven wanneer er aanwijzingen zijn dat de reiziger, wanneer in het land, in een levensbedreigende situatie belandt. Vraag gratis een offerte aan

Gezondheid

Het is aan te raden, al voor je naar Irak gaat je goed te vaccineren. Er zijn verschillende vaccinaties en hieronder kun je zien welke vaccinaties aan te raden zijn bij een bezoek aan Irak.

Een inenting tegen buiktyfus is aan te raden als je langer dan twee weken in Irak blijft. Hepatitis B is allen nodig bij een verblijf van meer dan 3 maanden, niet verplicht overigens alleen wel aan te raden. De inenting voor schistosomiasis is aan te raden wanneer je naar de Tigris- en/of Eufraatvallei afreist. Voor alle reizigers naar Irak wordt wel aangeraden de inentingen voor DTP en Hepatitis A te nemen.

Aanraders

Voor de veiligheid is het aan te raden altijd met iemand te reizen die bekend is in het gebied en niet af te wijken van de hoofdwegen. In de hoofdstad zijn veel gebouwen door de oorlog beschadigd, het Abbassidenpaleis, het Irakmuseum, de Mustansiriyah universiteit en de Kadimain moskee zijn nog altijd zonder materiële schade en dus leuk om te bekijken bij een bezoek aan Bagdad. Een andere aanrader is het moerasgebied tussen de Tigris en de Eufraat. Hier kun je met de kano erg veel van het gebied zien, zoals onder andere de huisjes van riet en de vele watervogels. De plaats Abril, in het noorden van Irak, heeft in veel van de huisjes in Koerdische stijl museums gemaakt.

Offerteformulier

Vertel ons uw vakantie wensen. Onze reisexperts geven u gratis en vrijblijvend reisadvies op maat.

 Aangesloten bij ANVR,SGR, Calamiteitenfonds
 9,6 in reviews
 Veel kennis en ervaring
 3.879 klanten gingen u voor

Uw gegevens

* = verplicht. Privacy beleid is van toepassing

Geef als eerste een cijfer voor dit artikel

Gerelateerde artikelen