De vlag van Irak

De vlag van Irak
De vlag van Irak

De huidige vlag van Irak wordt sinds 22 januari 2008 gebruikt. Er waren 4 andere ontwerpen aan voorafgegaan van 1921 tot 2004. Daarnaast was er een ontwerp wat het niet gehaald heeft. Maar wat is het verhaal achter al deze vlaggen? Dat zal Reisgraag.nl uitleggen.

Heb je weinig kennis van Irak? Of heb je geen zin om vele uren te zoeken naar je vakantie? En wil je graag onbezorgd op vakantie? Laat je dan gratis adviseren door een reisexpert. We geven je graag een reisadvies op maat waarin we jouw wensen vertalen naar een passende vakantie!
gratis reisadvies

Geschiedenis van de vlag

Irak is sinds 1921 onafhankelijk verklaard en sindsdien zijn er een paar vlaggen geweest.
- De eerste vlag werd gebruikt van 1921 tot 1959. De vlag had 3 horizontale banen met de kleuren zwart-wit-groen. Op de linkerkant van de vlag was een rode trapezoïde afgebeeld met 2 witte sterren daarin. De sterren hadden allebei 7 punten. Deze punten stelden de 14 provincies voor die het koninkrijk toen had.

- Vanaf 1959 kwam er een nieuw ontwerp voor de vlag. Hierin waren de kleuren bijna hetzelfde als bij de vorige vlag maar de banen waren anders verdeeld. Deze nieuwe vlag kwam er na het omverwerpen van de monarchie. Dit gebeurde door de revolutie van Qassim in 1958. De vlag die toen werd gebruikt had 3 verticale banen met zwart-wit-groen met in de witte baan een ster met 8 punten en een gele cirkel in het midden ervan. Deze vlag bleef tot 1963.

- Na de tweede vlag kwam er een nieuw ontwerp. Dit gebeurde in 1963. Dit ontwerp leek op de huidige vlag. Er waren weer 3 horizontale banen met de kleuren rood-wit-zwart alleen was de tekst er nu uit. In de nieuwe vlag waren 3 sterren te zien die op de witte baan gedrukt waren. Deze 3 sterren stonden voor de voorgestelde unie met Syrië en Egypte. De unie viel uiteindelijk uit elkaar maar de sterren bleven op de vlag staan tot 1991.

- Vanaf 1991 kwam er weer een nieuwe vlag die Irak zou gebruiken. De vlag zag er bijna hetzelfde uit als zijn vorige alleen hadden de sterren een andere betekenis gekregen. De sterren werden nu uitgebeeld als de 3 motto's die de Ba'ath partij had. Dit waren 'eenheid, vrijheid en socialisme'. Tussen de sterren was de Arabische tekst 'Allahu Akbar' geschreven wat 'God is Groot' betekend. De tekst was geschreven met het handschrift van Saddam Hoessein, die toen het land regeerde. Deze vlag werd tot 2004 gebruikt door Irak.

- Na de val van Saddam Hoessein moest de vlag worden aangepast. Het enige wat is aangepast, is het schrift. Het handschrift van Hoessein werd vervangen door het Koefisch schrift. De tekst bleek hetzelfde. De vlag bleef tot 2008.

- Omdat veel Koerden tegen de sterren op de vlag waren, werd er een nieuw ontwerp gemaakt. De sterren deden de Koerden denken aan de pijnlijke periode van Saddam Hoessein. Het ontwerp is dus weer met een klein puntje aangepast en deze vlag wordt tot heden gebruikt.

De vlag die niet werd aangenomen

Na de val van Hoessein werd een geheel nieuw ontwerp van de vlag getoond. Maar deze vlag kreeg veel negativiteit over zich heen. De vlag was wit met onderaan 3 korte banen van blauw-geel-blauw. In het witte gedeelte was de islamitische maan afgebeeld. De kleuren paste niet bij de Arabische landen en de kleuren die de islam symboliseerden (zwart en groen) zaten er niet meer in. Ook de tekst 'Allahu Akbar' ontbrak. Doordat zoveel mensen het hier niet eens mee waren, werd de vlag afgekeurd. Vraag gratis een offerte aan

Ontwerp en symboliek

De huidige vlag is in 3 horizontale banen verdeeld. De kleuren rood-wit-zwart zijn hier te zien met in de witte baan de tekst 'Allahu Akbar', wat 'God is Groot' betekend. De tekst is in het Arabisch geschreven dus moet er van rechts naar links gelezen worden. Ook zit je hijszijde rechts. De vlag heeft een ratio van 2:3. De kleur rood beeldt het Arabische nationalisme uit. Groen en zwart worden gebruikt om de islam te symboliseren. Daarom is er een zwarte baan onderaan te zien en is de tekst groen.

Wapen van Irak

Het wapen van Irak staat niet op de vlag. Dit wapen ziet eruit als een gouden adelaar die opzij kijkt. De adelaar wordt ook wel 'Saladins Adelaar' genoemd. Als je naar het wapen kijkt, zie je dat de adelaar de vlag van Irak tussen zijn vleugels heeft. Deze vlag heeft de vorm van een schild. Er hangt een groen lint onder de klauwen van de adelaar met daarop de Arabische naam van het land.

Offerteformulier

Vertel ons uw vakantie wensen. Onze reisexperts geven u gratis en vrijblijvend reisadvies op maat.

 Aangesloten bij ANVR,SGR, Calamiteitenfonds
 9,6 in reviews
 Veel kennis en ervaring
 3.879 klanten gingen u voor

Uw gegevens

* = verplicht. Privacy beleid is van toepassing

2 bezoekers beoordeelden dit artikel gemiddeld met een

10,0

Gerelateerde artikelen