Waarom viert men Eid al-Adha?

Moslims vieren Eid al-Adha
Moslims vieren Eid al-Adha

Vorige week werd in veel (Islamitische) landen op de wereld Eid al-Adha gevierd, er was toen nogal wat discussie over omdat het op Dierendag viel. Dit maakte mij nieuwsgierig en ik heb daarom uitgezocht wat het precies is en waarom het gevierd wordt. Wist jij bijvoorbeeld dat er dieren geslacht worden om te delen met o.a. minderbedeelden en dat het ook de afsluiting is pelgrimstocht naar Mekka?

Heb je weinig kennis van Irak? Of heb je geen zin om vele uren te zoeken naar je vakantie? En wil je graag onbezorgd op vakantie? Laat je dan gratis adviseren door een reisexpert. We geven je graag een reisadvies op maat waarin we jouw wensen vertalen naar een passende vakantie!
gratis reisadvies

Wat is Eid al-Adha?

In Nederland kennen wij Eid al-Adha beter als Offerfeest, Slachtfeest, Schapenfeest of feest van Ibrahim (Abraham). Dit is het belangrijkste feest van de Islam en duurt 3 dagen lang. Het wordt gevierd vanaf de 10e dag van de maanmaand van Zol-Hijja en is de afsluiting van de bedevaart naar Mekka. In de Koran staat het verhaal van Ibrahim, die werd gevraagd zijn zoon te offeren om te laten zien dat hij gelovig en trouw was. Het vieren van Eid al-Adha zorgt ervoor dat men zich Ibrahim herinnert. Op het moment dat Ibrahim zijn zoon Ismaël met een mes wilde doodsteken, kwam er een engel die zei dat een schaap de plaats mocht innemen van Ismaël.

Op de eerste dag van het Offerfeest is het de bedoeling dat iedere moslim die er geld voor heeft een schaap, (koe, geit, kameel, os of buffel) slacht. In islamitische landen als Irak gebeurt dit vaak in familiekring in het geboortedorp. De mannelijke familieoudste dood het goed verzorgde dier met een heel scherp mes om het dier zo min mogelijk te laten lijden. Het vlees wordt vervolgens in drie stukken verdeeld; een deel voor de familie, een deel voor de buren/vrienden en een deel voor de armen. Naast het delen, wat een belangrijk gebruik is in de islam, is het zich overgeven aan Allah en het willen zijn als Ibrahim heel belangrijk bij het vieren van het Offerfeest.
 

De Hadj

Eid al-Adha is de afsluiting van de pelgrimstocht naar Mekka (de Hadj). Die begint 70 dagen na het einde van de Ramadan. De Hadj is verplicht voor alle moslims die gezond zijn en over voldoende middelen beschikken maar ook moet men de volwassen leeftijd hebben. Ook kan men de Hadj doen voor iemand die daartoe niet in staat is, bijvoorbeeld namens een overledene. De Hadj is een van de vijf zuilen van de islam.

Pelgrims tijdens de Hadj in Mekka
Pelgrims tijdens de Hadj in Mekka


Mekka is gelegen in het westen van Saoedi-Arabië, in de historische regio Hidjaz. Deze stad is al eeuwenlang een belangrijke heilige plaats, dit kwam o.a. door de vele karavaanroutes die hier samenkwamen.
  Vraag gratis een offerte aan

Andere weetjes over Eid al-Adha

- In 2015 wordt het gevierd op woensdag 23 september en in 2016 op zondag 11 september.
- Eid al-Adha wordt ook wel het 'grote feest' genoemd en het Suikerfeest het 'kleine feest'.
- Om een overschot aan vlees te voorkomen wordt er ook wel door meerdere mensen samen een dier geslacht.
- In Turkije wordt er de laatste jaren vaak een geldsom van ongeveer 130 euro overgemaakt naar een stichting die het vlees geeft aan mensen in arme landen die het echt nodig hebben. Ze slachten dan zelf geen dier meer.
- The Guardian heeft een mooie fotocompilatie gemaakt over hoe de Eid al-Adha wereldwijd wordt gevierd.

Offerteformulier

Vertel ons uw vakantie wensen. Onze reisexperts geven u gratis en vrijblijvend reisadvies op maat.

 Aangesloten bij ANVR,SGR, Calamiteitenfonds
 9,6 in reviews
 Veel kennis en ervaring
 3.879 klanten gingen u voor

Uw gegevens

* = verplicht. Privacy beleid is van toepassing

1 bezoeker beoordeelde dit artikel gemiddeld met een

10,0

Gerelateerde artikelen