Irak van A tot Z

Irak van A tot Z
Irak van A tot Z

A van Azië

Irak ligt op het continent Azië en behoort tot de Arabische wereld. Het land heeft zes buurlanden, dit zijn Turkije, Iran, Koeweit, Saudi-Arabië, Jordanië en Syrië. Ook grenst het aan het Taurusgebergte en het Zagrosgebergte. Een smal stuk land ligt aan de Perzische Golf.

Heb je weinig kennis van Irak? Of heb je geen zin om vele uren te zoeken naar je vakantie? En wil je graag onbezorgd op vakantie? Laat je dan gratis adviseren door een reisexpert. We geven je graag een reisadvies op maat waarin we jouw wensen vertalen naar een passende vakantie!
gratis reisadvies

B van Bagdad

Bagdad is de hoofdstad van Irak en ligt in het midden van het land, aan de rivier de Tigris. De stad telt ongeveer 6,7 miljoen inwoners en is de grootste stad van Irak. Tevens is het de tweede grootste stad van de Arabische wereld, op Caïro in Egypte na. Een leuke bezienswaardigheid in deze stad is de dierentuin, dit was, toen het werd geopend, de grootste dierentuin van het Midden-Oosten. Tijdens de oorlog zijn echter veel dieren gestorven doordat niemand voor ze kon zorgen. De dierentuin is weer open voor publiek en het gaat steeds beter met de dieren.

C van cultuur

De cultuur van Irak is een van de oudste ter wereld en het land heeft een rijk cultureel erfgoed. Er komen verscheidene dichters, schilders en beeldhouwers uit Irak en het staat bekend om zijn fijne handwerken waaronder kleden en tapijten. Er zijn verschillende steden in het land waar je de oude architectuur kunt bekijken. Vraag gratis een offerte aan

D van dieren

De dierenwereld is in Irak de laatste jaren sterk afgenomen. Dit komt door ontbossing, maar ook door de jacht op wilde dieren. Enkele dieren zijn hierdoor al uitgestorven waaronder de Arabische struisvogel en de Mesopotamische leeuw. Dieren die nog in Irak leven, zijn antilopen, zebra's, buffels, giraffen en gazellen. Ook jakhalzen, hyena's, wolven, hazen en konijnen kun je tegenkomen. Vogels die je kunt zien zijn raven, uilen, gieren, buizerds, eenden, korhoenders, ganzen en patrijzen.

E van Eid al-Adha

Eid al-Adha is het belangrijkste religieuze feest in Irak en wordt ook wel slachtfeest genoemd. Tijdens dit feest worden overal ter wereld door moslims slapen geslacht. Het feest vindt na de ramadan plaats; precies twee maanden en tien dagen. Een deel van het vlees van de schaap wordt aan de armen gegeven.

F van flora

Er komen niet heel veel plantensoorten in Irak voor, dit komt doordat er in het land veel woestijn te vinden is. Een veelvoorkomende plantensoort is de dadelpalm. In de moerassen in het zuiden van het land vind je lotus, papyrus en riet.

G van gastvrijheid

De Irakezen kunnen getypeerd worden als erg gastvrij. Gastvrijheid is namelijk een deugd in de islam en veel Irakezen vinden deze deugd erg belangrijk. De gastheer zal ervoor zorgen dat gasten goed verzorgd worden en niets te kort komen.

H van Hoessein

De voormalige leider van Irak was Saddam Hoessein. Onder hem was het land een dictatuur. Hij leefde van 1937 tot 2006. Toen de Irakoorlog begon en verschillende troepen Irak binnenvielen, vluchtte Hoessein. Hij heeft 8 maanden verscholen gezet totdat hij in december 2003 werd ontdekt. In 2006 werd hij ter dood veroordeeld.

I van islam

De officiële godsdienst van Irak is de islam. 95% van de bevolking is aanhanger van deze religie. Andere religies die voorkomen zijn het christendom en andere minderheden. In de grondwet staat dat inwoners vrij zijn om te kiezen welke godsdienst ze aanhangen.

J van Jalal Talabani

De president van Irak is Jalal Talabani. In 2006 won hij de verkiezingen en is hij de zesde president van het land. Jalal Talabani is de eerste Iraakse Koerd die tot president verkozen is.

K van klimaat

In Irak komen verschillende klimaten voor. Dit komt door de invloeden van de Middellandse Zee en door het reliëf dat voorkomt in het land. In het noorden komt een mediterraan klimaat voor, in het zuiden een woestijn- en steppeklimaat, maar over het algemeen komt in Irak een droog landklimaat voor. In de winter (december tot en met februari) ligt de temperatuur rond de 15ºC en in de zomer (juni tot en met augustus) rond de 45ºC. In de bergen in het noorden ligt de maximumtemperatuur rond de 30ºC.

L van landschap

Irak kent een uiteenlopend landschap. Zo vind je in het noorden een berglandschap met als hoogste punt de Kuh-e Haji Ebrahim, van 3.600 meter. Tussen Bagdad en de plek waar de Eufraat en de Tigris bij elkaar komen vind je slibvlakten en moerassen. In het zuiden en westen vind je vooral woestijnlandschap.

M van munteenheid

De munteenheid van Irak is de Iraakse Dinar. De Dinar heeft biljetten van 50, 250, 500, 1.000, 5.000, 10.000 en 25.000. Eén Euro is ongeveer 1.668 Dinar.

N van Nouri Maliki

Nouri Maliki is de premier van Irak. Sinds 2006 bekleedt hij deze positie. Hij werd in 1980 ter dood veroordeeld door Saddam Hoessein, omdat hij tegen het regime van de dictator was. Na de dood van Hoessein keerde hij terug naar Irak en werd hij door Jalal Talabani vernoemd tot minister-president van het land.

O van olie

Een belangrijke bron van inkomsten voor Irak is aardolie. In 1929 werd het eerste olieveld aangeboord. De oliewinning is goed voor ongeveer 50% van de totale export. Gerst en dadels zijn andere belangrijke exportproducten.

P van populatie

Er wonen ongeveer 30,5 miljoen mensen in Irak. Deze bevolking kan onderverdeeld worden in veel volkeren. De meerderheid (77%) is Arabier. 19% is Koerd, 2% is Turkmeen en 2% hoort bij een kleine minderheidsgroep waaronder Armeniërs en Perzen behoren. De volkeren wonen veelal in verschillende delen van het land. Zo vind je in het noordoosten vooral Turkmenen, in berggebieden in het noorden Koerden en in het zuiden en midden van Irak leven vooral Arabieren.

Q ?

R van republiek

Irak is een federale republiek met als president Jalal Talabani. Er zitten verschillende partijen in de regering waarvan geen enkele een meerderheid heeft. De grootste partijen zijn de Verenigde Iraakse Alliantie, het Iraaks Akkoord Front en de Democratische Patriottische Alliantie van Koerdistan

S van steden

Veel inwoners van Irak wonen in de steden. De vier grootste steden van het land zijn Basra, Kirkuk, Bagdad en Mosul. Deze liggen verspreid over heel het land.

T van taal

De taal die het meeste wordt gesproken in Irak is het Arabisch. Dit is ook meteen de officiële taal van het land. Ook het Koerdisch wordt veel gesproken. Engels wordt gezien als tweede taal.

U ?

V van vlag

De vlag van Irak heeft drie kleuren in drie even grote horizontale banen. Van boven naar beneden zijn dit het rood, wit en zwart. In het midden van de witte baan staat in het Arabische schrift de tekst 'Allahu Akbar'. Dit betekent 'God is groot'. Pas sinds 2008 is dit de vlag van het land.

W van woestijn

In Irak komen veel woestijnen voor; ongeveer 40% van het hele land bestaat uit deze zandvlaktes. Je vindt ze vooral in het westen en zuiden van het land.

X ?

Y ?

Z van Zagrosgebergte

Een gebergte in Irak is het Zagrosgebergte. Deze vind je in het oosten en noordoosten. In totaal is dit gebergte 1.500 kilometer lang. Het loopt door Iran en Irak naar de Straat van Hormuz.

13 bezoekers beoordeelden dit artikel gemiddeld met een

8,9

Gerelateerde artikelen