Socotra - Parel in de Indische Oceaan

Socotra - Parel in de Indische Oceaan
Socotra - Parel in de Indische Oceaan

Socotra is een eilandengroep die officieel bij Jemen hoort. Het ligt ongeveer 400 kilometer buiten de kust van het land, in de Indische Oceaan. Socotra is niet erg bekend en wordt niet veel bezocht door toeristen. Dit kan komen doordat het bij Jemen hoort en van Jemen wordt vaak gedacht dat er veel islamitische fundamentalisten actief zijn. Toch is Socotra zeker een bezoek waard en lijkt het in bijna niets op het vasteland, er wordt zelfs gezegd dat het een erg buitenaards uiterlijk heeft. Sinds 2008 hoort het eiland bij de UNESCO werelderfgoedlijst. In dit artikel wordt Socotra, ook wel 'Parel in de Indische Oceaan' genoemd, besproken.

Heb je weinig kennis van Jemen? Of heb je geen zin om vele uren te zoeken naar je vakantie? En wil je graag onbezorgd op vakantie? Laat je dan gratis adviseren door een reisexpert. We geven je graag een reisadvies op maat waarin we jouw wensen vertalen naar een passende vakantie!
gratis reisadvies

Algemeen

Socotra is een archipel dat bestaat uit vier eilanden. Het grootste eiland is Socotra, de andere eilanden staan bekend als 'de drie broers' en heten Abd Al Khuri, Samha en Darsa. Op de eilanden Samha en Abd Al Khuri wonen een paar honderd mensen, het eiland Darsa is onbewoond. Op Socotra wonen de meeste mensen: meer dan 50.000. De hoofdstad van de eilandengroep is Hadiboh en ligt op Socotra. Hier wonen ongeveer 8.500 mensen. Vele inwoners van de eilandengroep leven nog zonder elektriciteit, stromend water en geasfalteerde wegen.

Socotra kan geografisch gezien onderverdeeld worden in drie landschappen: smalle kustvlakten, een kalkstenen plateau met druipsteengrotten en het Haghier gebergte, met een hoogte van maximaal 1.503 meter. Het klimaat is een tropisch woestijn klimaat met jaarlijkse een gemiddelde temperatuur van 18ºC. Er valt niet veel regen, maar wat er valt is verspreid over het hele jaar. In de moesson waait het erg hard en zijn de zeeën hoog.

Socotra heeft zich enkele miljoenen jaren geleden afgescheiden van het Midden-Oosten of van Afrika en is zijn eigen leven gaan leiden. Er groeien wel 305 endemische planten- en boomsoorten, soorten die alleen op het eiland voorkomen. De inwoners leven vooral van haaienvissen. Andere typische dingen die op Socotra voorkomen, zijn drakenbloed en amber.

Drakenbloed & amber

Op het eiland komt drakenbloed voor. Dit is uiteraard geen 'echt' drakenbloed, maar hars uit de drakenboom (de Dracaena cinnabari). Deze boom is een van de bomensoorten die enkel op de Socotra voorkomen. Net zoals vele andere soorten heeft de boom een buitenlands, vreemd uiterlijk. Het lijkt op een paraplu en uit de drakenboom komt 'drakenbloed'. Deze rode hars wordt al lange tijd gebruikt voor verschillende doeleinden. Zo gebruikten Romeinse gladiatoren het om tegenstanders af te schrikken door hun wangen te voorzien van rode strepen en in de oudheid werd het gebruikt als een medicijn en als verf.

Een andere substantie die veel op Socotra voorkomt is amber. Deze dure stof komt niet veel voor, maar in Socotra spoelt het, door bepaalde stroming, redelijk vaak aan op de stranden waar vissers het meenemen. De stof wordt vaak in erg exclusieve parfums gebruikt als bindmiddel. De vissers op Socotra die het thuis hebben, doen er vaak geheimzinnig over, omdat ze de opbrengst voor zichzelf willen houden. Vraag gratis een offerte aan

Activiteiten

Als je door de lucht of over de zee Socotra binnenkomt, zie je meteen de hoge bergen op het eiland. Wat je hier goed kunt doen, is wandelen. Niet alleen de getrainde mensen, maar ook de beginnende wandelaar kan hier zich goed vermaken. Het wordt wel aangeraden om met een gids op pad te gaan, deze weet namelijk welke paden je moet nemen. Vanaf de bergen heb je een prachtig uitzicht over de bijzondere omgeving van Socotra.

Wandel je liever niet zelf, dan kun je dit ook een kameel voor je laten doen. Vanaf de rug van een kameel heb je een goed uitzicht over het landschap. Deze brengt je naar verschillende prachtige gebieden. Je kunt naar elke plek gaan waar je maar naartoe wilt. Geniet van de spanning en opwinding tijdens het rijden over plateaus en kijk je ogen uit tijdens de schitterende vergezichten.

Rondom de eilanden vind je de tropische wateren van de Indische Oceaan. Met zijn koraalriffen en aangename temperatuur is het de perfecte plek om te duiken of te snorkelen. Ontdek de mooie onderwaterwereld tijdens een dagje in het water. Ook surfen wordt veelvuldig gedaan.

Op het eiland zijn verschillende grotten te vinden. Een hiervan is Hoq cave, een enorm grottenstelsel van wel drie kilometer lang. Het biedt bezoekers een overweldigende schoonheid met mooie kristallen decoraties en stalagmieten, stalactieten en vloeren van calciet. Het pad brengt je naar een waterbassin waar de toer stopt. De rest van de grot wordt nog bestudeerd en mag alleen bezocht worden door wetenschappers.

Kortom, Socotra is een buitenaardse parel van de Indische Oceaan.

Offerteformulier

Vertel ons uw vakantie wensen. Onze reisexperts geven u gratis en vrijblijvend reisadvies op maat.

 Aangesloten bij ANVR,SGR, Calamiteitenfonds
 9,6 in reviews
 Veel kennis en ervaring
 3.879 klanten gingen u voor

Uw gegevens

* = verplicht. Privacy beleid is van toepassing

13 bezoekers beoordeelden dit artikel gemiddeld met een

7,5

Gerelateerde artikelen