Tradities en gebruiken in Jemen

Tradities en gebruiken in Jemen
Tradities en gebruiken in Jemen

Jemen ligt in het zuidwesten van Azië en beslaat het zuidelijke deel van het Arabische schiereiland. Het land is ongeveer 528.000 km² groot en er wonen bijna 25 miljoen mensen. Sana'a is de hoofdstad en ligt in het westen van Jemen. De bevolking heeft een eigen cultuur met tradities en gebruiken.

Heb je weinig kennis van Jemen? Of heb je geen zin om vele uren te zoeken naar je vakantie? En wil je graag onbezorgd op vakantie? Laat je dan gratis adviseren door een reisexpert. We geven je graag een reisadvies op maat waarin we jouw wensen vertalen naar een passende vakantie!
gratis reisadvies

Qat kauwen

Een veelvoorkomend gebruik in Jemen is het kauwen op qat. Qat is een drug-blaadje dat op een laurierblad lijkt. Het kauwen hierop wordt al eeuwen lang gedaan door de bevolking van Jemen, Ethiopië, Kenia en Somalië. Men kauwt erop en stopt het vervolgens in de wangen. Het geeft een bepaald effect, waardoor je je erg opgewekt voelt. Je wordt er actiever van en honger en vermoeidheid verdwijnen. Zo'n 80% van de bevolking kauwt op de blaadjes. Er zijn ook qat-bijeenkomsten, waarbij men met een grote groep samen kauwt. Het effect van qat begint meestal na een uur te werken en kan enkele uren duren. Maar er zijn ook risico's. Zo kun je er diarree van krijgen. Na afloop kan het positieve gevoel ineens omslaan in een depressie. Soms kun je er de volgende dag een kater aan overhouden. De kans op een qat-verslaving is echter vrij klein.

Djambia

De djambia is een kromme dolk. Het wordt niet als wapen gezien, maar als statussymbool. Bijna elke volwassen man in het land draagt er een aan zijn riem. De djambia is er in verschillende soorten en maten en ze zijn helemaal versiert. Het handvat is het belangrijkste onderdeel van de dolk. Deze is gekleurd en heeft verschillende patronen, die de status van de man aangeeft. De dolk heeft een lichte kromming in de vorm van een 'J'. Vroeger werden ze gemaakt van het ivoor van een neushoorn of van een narwaltand, maar tegenwoordig worden koehorens gebruikt. Bij traditionele dansen wordt de dolk vaak in de hand gehouden. Vraag gratis een offerte aan

Jemenitische dansen

De Jemenitische dansen zijn anders dan andere volksdansen. De bewegingen van hoofd, handen en andere lichaamsdelen zijn veel verfijnder en bewegen sierlijker dan andere volksdansen. De dansen worden uitgevoerd op Arabische klanken en melodieën. De traditionele dansen zien er prachtig uit en men heeft speciale kleding aan met bijpassende sieraden. Ook de djambia is veel te zien tijdens de dansen. De Jemenitische dansen zijn in veel landen bekend door de verspreiding van de Jemenitische joden. Zij namen de traditionele dansen mee naar andere landen en leerden het aan hun nakomelingen.

Enkele andere gebruiken

- Als je wordt uitgenodigd bij iemand thuis in Jemen, moet je je schoenen uittrekken bij het binnenkomen.
- Wanneer eten of drinken wordt aangeboden, moet je dit met je rechterhand aanpakken en daarmee eten. De linkerhand wordt gezien als onrein, omdat je daarmee het achterwerk reinigt.
- Je zult als buitenlandse man nooit echt kennismaken met de Jemenitische vrouwen. Ze worden meestal weggehouden van mannelijk bezoek, waardoor je bij iemand thuis vaak alleen met mannen bij elkaar zit. Als buitenlandse vrouw kun je kennismaken met zowel mannen als vrouwen. Een uitnodiging om bij een vrouw thee te komen drinken wordt als een eer gezien en is zeker de moeite waard.

Offerteformulier

Vertel ons uw vakantie wensen. Onze reisexperts geven u gratis en vrijblijvend reisadvies op maat.

 Aangesloten bij ANVR,SGR, Calamiteitenfonds
 9,6 in reviews
 Veel kennis en ervaring
 3.879 klanten gingen u voor

Uw gegevens

* = verplicht. Privacy beleid is van toepassing

6 bezoekers beoordeelden dit artikel gemiddeld met een

9,7

Gerelateerde artikelen