Het Malawimeer

Lake Malawi
Lake Malawi

Het Malawimeer is één van de grootste meren ter wereld en gelegen in Malawi. Het ligt verborgen tussen de heuvels en heeft een zeer rijk waterleven. Vandaar dat de honderden vissersbootjes hier vaak te zien zijn. Het meer is een goede plek om per boot naar het toeristische zuiden te varen, maar ook om heerlijk tot rust te komen.

Heb je weinig kennis van Malawi? Of heb je geen zin om vele uren te zoeken naar je vakantie? En wil je graag onbezorgd op vakantie? Laat je dan gratis adviseren door een reisexpert. We geven je graag een reisadvies op maat waarin we jouw wensen vertalen naar een passende vakantie!
gratis reisadvies

Geschiedenis

In 1859 bezocht de eerste Europeaan het meer: ontdekkingsreiziger David Livingstone. Veel van het gebied rondom het meer werd hierna geclaimd door de Britten en vormde toen de Britse kolonie Nyasaland. Dit omdat Livingstone de dragers en de gidsen vroeg hoe zij het meer noemden, hierop antwoordden ze 'nyasa'. In de talen rondom het meer is 'nyasa' een veelgebruikt woord voor het woord 'meer', de dragers van Livingstone zagen het meer namelijk ook voor het eerst. Sindsdien noemde Livingstone het meer Lake Nyasa, oftewel Meer Meer. Sinds 1964 heeft het de naam Malawimeer of Lake Malawi.

Afmetingen

Het Malawimeer is het op negen na grootste meer ter wereld met zijn 560 kilometer lengte en 75 kilometer breedte (op het breedste punt). Hierdoor heeft het bijna een oppervlakte van 30.000 km². Naast dat het meer één van de grootste meren ter wereld is, is het ook één van de diepste meren ter wereld. Met een diepte die tot wel 700 meter kan gaan is het het op drie na diepste meer ter wereld. Daarnaast wordt er aangenomen dat het één van de oudste meren ter wereld is, het meer zou namelijk zo'n 1 tot 2 miljoen jaar geleden zijn ontstaan. Om het meer heen liggen de landen Tanzania, Malawi en Mozambique. Ongeveer driekwart van het meer ligt in Malawi.
Vraag gratis een offerte aan

Rijk waterleven

Geen enkel meer of rivier ter wereld zit zo vol met waterleven als het Malawimeer. Bijna 1.000 soorten vissen leven in het grote meer, dit is meer dan het aantal vissoorten in Europa en Noord-Amerika bij elkaar. Dit komt mede door de continue verandering van het meer, waardoor er een zeer bijzondere biomassa is ontstaan. Het meer staat het meest bekend om de zogenaamde cichliden. Veel van deze vissoorten zijn zeer populair bij aquariumhouders, doordat ze zo klein en kleurrijk zijn. Deze vissen kunnen hier leven doordat het water over het algemeen warm is. Naast de cichliden leven er killies, algeneters en kleine aaltjes in het meer.

Zonvakantie

Het Malawimeer doet met zijn witte stranden, verdwaalde palmbomen en blauwe water soms denken aan een eiland in de Stille Oceaan. Veel stadjes en eilanden rondom het Malawimeer hebben dan ook een warme en Caribische sfeer. Nkhata Bay is hier een goed voorbeeld van, hier kun je perfect duiken en kajakken. Rondom het meer zijn in de plaatsjes veel duikscholen te vinden waar je je duikbrevet kunt halen. Ondanks dat er geen spectaculair koraal te vinden is in het meer, zijn er wel mooie vissen te zien en heb je geen last van zout water. Ook Senga Bay is een plaats die populair is bij toeristen, de stad ligt namelijk dicht bij Lilongwe en is makkelijk te bereiken. Van Monkey Bay tot aan Mangochi vind je overal hotels, meestal met een privéstrand. Je bent hier echt van alle gemakken voorzien en bovendien schijnt de zon vrijwel altijd in Malawi.

Offerteformulier

Vertel ons uw vakantie wensen. Onze reisexperts geven u gratis en vrijblijvend reisadvies op maat.

 Aangesloten bij ANVR,SGR, Calamiteitenfonds
 9,6 in reviews
 Veel kennis en ervaring
 3.879 klanten gingen u voor

Uw gegevens

* = verplicht. Privacy beleid is van toepassing

3 bezoekers beoordeelden dit artikel gemiddeld met een

8,7

Gerelateerde artikelen