Nationale parken in Malawi

Malawi warm heart of Africa
Malawi warm heart of Africa

Malawi is gezegend met een rijke diversiteit aan flora en fauna. Het Afrikaanse land heeft dan ook niet minder dan vijf nationale parken en nog eens vier natuurreservaten. Malawi biedt toeristen de mogelijkheid in de ongerepte gebieden van de echte wildernis een intensief en exclusief kijkje te nemen in het leven van prachtige in het wild voorkomende soorten planten en dieren. Bij een reis naar dit land mag een bezoek aan één van de vele parken of reservaten zeker niet ontbreken!

Het belangrijkste onderdeel van Malawi is het grote meer wat een groot deel van het land bestrijkt. Hier zwemmen nijlpaarden, tropische vissen en kun je prachtige stranden vinden. 

Heb je weinig kennis van Malawi? Of heb je geen zin om vele uren te zoeken naar je vakantie? En wil je graag onbezorgd op vakantie? Laat je dan gratis adviseren door een reisexpert. We geven je graag een reisadvies op maat waarin we jouw wensen vertalen naar een passende vakantie!
gratis reisadvies

Nationale parken & natuurreservaten

In totaal zijn er dus negen nationale parken en natuurreservaten in Malawi te vinden en ze zijn mooi over het hele land verspreid. In het noorden liggen het Nyika National Park en het Vwaza Marsh Wildlife Reserve. Het Kasungu National Park en het Nkhotakota Wildlife Reserve zijn gelegen in het centrale deel van Malawi. Tenslotte is het zuiden van het land het dichtst bezaaid met parken en reservaten, want daar vind je het Lake Malawi National Park, het Liwonde National Park, het Lengwe National Park, het Mwabvi Wildlife Reserve en het Majete Wildlife Reserve. Het grootste verschil tussen de twee is dat de natuurreservaten over het algemeen minder ontwikkeld zijn voor bezoekers dan nationale parken, omdat ze oorspronkelijk zijn opgericht voor het natuurbehoud in plaats van voor het toerisme.

Nyika National Park

Het oudste en tevens grootste nationale park van Malawi is het Nyika National Park. Het in 1965 opgerichte park heeft een oppervlakte van maar liefst 3200 km². Het strekt zich uit over een groot ovaalvormig plateau dat in wezen een soort granieten koepel is. Letterlijk vertaald betekend de naam Nyika ‘waar het water vandaan komt’ en het is dan ook één van de belangrijkste stroomgebieden van het land. Het uitgestrekte park biedt enkele leuke attracties, zoals prachtige watervallen, een neolithische rots en zelfs een 'magisch’ meer. De glooiende grasvlaktes zijn rijk aan allerlei wilde bloemen en in het regenseizoen staan er meer dan 200 soorten orchideeën in bloei. Ook leven er in het park veel verschillende dieren waaronder antilopen, elanden, zebra’s, luipaarden, olifanten, leeuwen en wrattenzwijnen. Daarnaast komen er ook nog eens meer dan 400 soorten vogels voor. Vraag gratis een offerte aan

Kasungu National Park

Tegen de grens met Zambia, aan de westkant van de centrale regio in Malawi, ligt het Kasungu National Park. Een 2100 km² groot natuurgebied van natuurlijke bossen en struiken met af en toe wat vlaktes van meer open gras. Hoewel door stropen het aantal van sommige diersoorten behoorlijk is verminderd, zijn er nog steeds veel wilde dieren te zien. Net als kleine kuddes zebra’s en buffels, zijn ook antilopen en olifanten hier veelvoorkomende beesten. En het meer bij Lifupa is het leefgebied van een groot aantal nijlpaarden. Bovendien zijn luipaarden, hyena's, servals en jakhalzen enkele roofdieren die in het park leven.

Lake Malawi National Park

Dit park op Cape Maclear is 's werelds eerste zoetwater nationaal park en omdat het zo bijzonder is, heeft het ook een plekje op de Werelderfgoedlijst van Unesco. De totale oppervlakte van het park omvat het prachtige meer en de bijbehorende eilandjes tot 100 meter voor de kust, evenals grote vlaktes land rond de kaap en de baai. Deze binnenzee is een groot aquarium met verschillende kleurrijke tropische vissen. De ontelbare aantallen zoetwatervissen die hier in het water leven, zijn meer gevarieerd en overvloedig dan waar dan ook in de wereld. Ook aan land is een grote verscheidenheid aan dieren te vinden: zo komen er bavianen, antilopen en natuurlijk allerlei soorten vogels voor, waaronder de visarend, de aalscholver en de hamerkop.

Liwonde National Park

Hoewel het slechts 580 vierkante kilometer groot is, is Liwonde misschien wel het meest populaire van alle nationale parken in Malawi. Dit park is namelijk uitermate geschikt voor een leuke safari! Voornamelijk de olifanten komen hier in vrij grote aantallen voor en er zijn verschillende soorten antilopen te zien, zoals de koedoe, de sabelantilope en de bosbok. Bovendien leven er hyena’s, luipaarden, zwarte neushoorns en soms zwerven er ook leeuwen rond. De rivier die door het nationale park stroomt, trekt verder talloze nijlpaarden en krokodillen aan. Maar daarnaast tref je bij het water ook diverse soorten vogels aan, zoals visarenden en in de schemering wordt langs de rand van de rivier regelmatig de zeldzame Pels visuil gezien.
Tip: In Liwonde slaap je in het prachtige Mvuu camp, midden in de bush aan de Shire river. 

Lengwe National Park

Dit nationale park heeft een omvang van 900 km² en ligt iets ten zuiden van het natuurreservaat Majete. De vegetatie in Lengwe bestaat voornamelijk uit struikgewas, met een aantal loofbossen en meer dichte boomgroei langs de beekjes. Het oostelijk deel van het park is vrij vlak, waardoor hier een netwerk van goed begaanbare wegen is. In het westen bestaat de skyline vooral uit lage heuvels en mooie uitsparingen van zandsteen. Buiten het regenseizoen is het Lengwe National Park vrij droog en in deze periode zijn de dieren genoodzaakt gebruik te maken van de kunstmatig aangelegde waterbassins, die dan de enige permanente aanvoer van water vormen.

Een groot voordeel is dat bij zo’n waterbassin dan een prachtige mix van wilde dieren bij elkaar te zien is. Wat betreft roofdieren komen er in het park vooral luipaarden en hyena’s voor, maar antilopen kunnen er het vaakst gespot worden. Bijzonder is het feit dat in dit nationale park in Malawi een zeer zeldzame soort antilope voorkomt, namelijk de zeer mooie Nyala. Daarnaast zwerven er nog andere soorten antilopen door het park, zoals de prachtige koedoe, de bosduiker, de kleine Livingstone's suni, de bosbok en impala's. Verder zijn er ook bavianen, wratten- en boszwijnen en buffels in het park aanwezig. En natuurlijk komen er nog tientallen aantrekkelijke vogelsoorten voor, waaronder een aantal tamelijk zeldzame vogels, die nergens anders in Malawi te zien zijn.

Mulanje mountain

Als je een spectaculaire hike wilt maken kun je de berg Mulanje beklimmen met een fenomenaal uitzicht over de omgeving. Het is een zware klim waar je echt wel een dag over doet en een overnachting in een van de berghutten is nodig om de volgende dag weer af te dalen. Maar erg de moeite waard! In dit filmpje zie je het uitzicht vanaf Mount Mulanje , de crater path. 

Zomba Plateau

Dit hoge plateau in Malawi ligt boven op een berg met een adembenemend uitzicht over de grote kloof waar je kunt kijken zover het oog reikt. Zomba is een heel ander stukje Malawi, met forest en bossen. Boven op het plateau ligt een hotel waar vandaan je hele mooie hikes en wandelingen kunt maken. 

Offerteformulier

Vertel ons uw vakantie wensen. Onze reisexperts geven u gratis en vrijblijvend reisadvies op maat.

 Aangesloten bij ANVR,SGR, Calamiteitenfonds
 9,6 in reviews
 Veel kennis en ervaring
 3.879 klanten gingen u voor

Uw gegevens

* = verplicht. Privacy beleid is van toepassing

1 bezoeker beoordeelde dit artikel gemiddeld met een

10,0

Gerelateerde artikelen