Reisadvies: Is Malawi een veilig vakantieland?

Zonsondergang in Malawi
Zonsondergang in Malawi

Malawi is een land gelegen in Afrika en de hoofdstad hiervan is Lilongwe. Het land grenst aan Zambia, Mozambique en Tanzania. Ondanks dat Malawi een van de armste landen ter wereld is, is de bevolking in Malawi erg vriendelijk en gastvrij. Malawi staat zelfs bekend om een van de veiligste landen van Afrika. Wel zijn er een aantal dingen waar je op moet letten wanneer je dit land bezoekt. Waar je allemaal rekening mee moet houden vertellen wij je in dit artikel. 

Heb je weinig kennis van Malawi? Of heb je geen zin om vele uren te zoeken naar je vakantie? En wil je graag onbezorgd op vakantie? Laat je dan gratis adviseren door een reisexpert. We geven je graag een reisadvies op maat waarin we jouw wensen vertalen naar een passende vakantie!
gratis reisadvies

Huidig reisadvies

Malawi heeft geen negatief reisadvies, wel zijn er een aantal veiligheidsrisico's waar je rekening mee moet houden. Dit heeft voornamelijk te maken met het reizen na zonsondergang. Er wordt dan ook aangeraden om niet in het donker buiten naar afgelegen plekken te reizen. 

Onveilige gebieden

Er zijn geen specifieke gebieden in Malawi die erg onveilig zijn. Alleen als je in de avond de straat op gaat is het verstandig om op je hoede te zijn. Dit geld vooral voor steden die buiten het centrum liggen, met name Blantyre en Lilongwe. 

Veiligheid Lilongwe

Er wordt aangeraden om alert te zijn op je spullen in Lilongwe. Reis daarnaast ook niet naar afgelegen plaatsen buiten het centrum en pas op met het reizen na zonsondergang. Daarnaast is het belangrijk bij het bezoeken van busstations of drukke lokale markten om extra waakzaamheid te betrachten.

Houd ook hier rekening mee

Criminaliteit
Er is geen hoge criminaliteit en voor terrorisme is het land geen doelwit. Kleine criminaliteit, zoals diefstal komt hier wel regelmatig voor, vooral in de steden. Malawi is een arm land, dus de verleiding tot stelen is bij de bevolking vaak groter. Het is daarom verstandig waardevolle spullen in het hotel te laten of goed op te bergen. Kijk ook altijd om je heen en houd de spullen die je bij hebt in de gaten.

Verkeersveiligheid
Het wordt het ontraden om in de avond of nacht te reizen buiten de bebouwde kom. Wegen zijn hier namelijk vaak niet verlicht waardoor obstakels een gevaar kunnen opleveren voor de weggebruiker, door de slechte zichtbaarheid hiervan.

 

Gezondheid
Malawi heeft een slechte gezondheidszorg. Wel zijn er verschillende privé-klinieken en ziekenhuizen te vinden die op een minder grote afstand liggen dan in andere Afrikaanse landen. Het is verstandig zoveel mogelijk medicijnen zelf mee te nemen, aangezien de medische faciliteiten beperkt zijn in Malawi. Ook apotheken zijn op bepaalde plekken nergens te bekennen. In Afrika moeten rekeningen voor medische zorg vaak meteen contant afgerekend te worden. Daarom is het verstandig om direct contact op te nemen met je verzekeringsmaatschappij, zodat zij deze betaling kunnen verzorgen.

In Malawi loop je risico op knokkelkoorts (ook wel dengue genoemd) en malaria. Daarom is het verstandig om malariatabletten te slikken. Voor een korter verblijf kun je kiezen voor middelen als Lariam of Malarone. Een DEET-muggenspray is naast malariatabletten ook aan te raden, deze beschermt je tegen de muggenbeten. Omdat je in stilstaand water de wormziekte Bilharzia kan oplopen is het geen goed idee overal zomer te zwemmen. Daarnaast kun je ziek worden van het kraanwater, dit is dus niet drinkbaar.

Om het land binnen te komen, heb je een choleraverklaring nodig. Verder worden verschillende vaccinaties aangeraden als je naar Malawi reist. Dit zijn inentingen tegen DTP, buiktyfus, hepatitis B, rabiës en hepatitis A. Een vaccinatie tegen gele koorts is verplicht als je 10 dagen voor je in Malawi bent in een land geweest bent waar het gele koorts virus heerst.

Kijk op de site van de Rijksoverheid voor het actuele reisadvies. 

In dit filmpje zie je een indruk van Malawi, the warm heart of Africa 

Offerteformulier

Vertel ons uw vakantie wensen. Onze reisexperts geven u gratis en vrijblijvend reisadvies op maat.

 Aangesloten bij ANVR,SGR, Calamiteitenfonds
 9,6 in reviews
 Veel kennis en ervaring
 3.879 klanten gingen u voor

Uw gegevens

* = verplicht. Privacy beleid is van toepassing

4 bezoekers beoordeelden dit artikel gemiddeld met een

9,3

Gerelateerde artikelen