Malawi van A tot Z

Nyika Malawi
Nyika Malawi

A van Armoede

In Malawi heerst veel armoede, dit land behoort dan ook tot de top 10 armste landen ter wereld. Ongeveer 65 procent van de bevolking leeft onder de armoedegrens. Met name op het platteland is het elke dag weer een uitdaging om voor alle familieleden voldoende eten te bemachtigen. Veel families kunnen nauwelijks rondkomen. De economie draait voornamelijk op de landbouw, en 90 procent van de mensen is hier ook afhankelijk van. Slechts 25 procent van het gehele oppervlak van Malawi is echter geschikt voor landbouw. Cassave, mais, aardnoten en aardappelen worden door boeren verbouwd voor eigen gebruik. Voor de verkoop wordt soms tabak, thee en suiker verbouwd. De opbrengst hiervan is amper genoeg om te voorzien in de eerste levensbehoefte.

Heb je weinig kennis van Malawi? Of heb je geen zin om vele uren te zoeken naar je vakantie? En wil je graag onbezorgd op vakantie? Laat je dan gratis adviseren door een reisexpert. We geven je graag een reisadvies op maat waarin we jouw wensen vertalen naar een passende vakantie!
gratis reisadvies

B van Blantyre

De commercieel en industrieel belangrijkste stad van Malawi is Blantyre. De stad wordt dan ook dikwijls de commerciële hoofdstad genoemd. Tot 2008 was dit de grootste stad van het land. Blantyre is genoemd naar de Schotse stad Blantyre.

C van Cultuur

Een van de belangrijkste aspecten in de cultuur is dans en muziek. Xylofoons en trommels worden vaak gebruikt om muziek mee te maken. Aan de jonge generatie vertellen de stamoudsten vaak alle rituelen en verhalen van Malawi. Vraag gratis een offerte aan

D van Diefstal

Malawi is een veilig land. De criminaliteit ligt laag en Malawi is geen doelwit voor terrorisme. Echter kan er wel diefstal voorkomen. Iedereen is hier erg arm en dit kan verleiden tot stelen.

E van Eten

De geroosterde maiskolf wordt veel gegeten in Malawi. Sweet potato en ook cassave zijn populair. Op het menu staat vaak vis. De vissenkop, wat wordt beschouwd als het beste gedeelte van de vis, gaat naar de man. Overige gerechten die bekend zijn, zijn de Chambo, een vis uit het Malawimeer, en Nsimia, een maishavermoutpap. Deze pap wordt als basis gegeten bij gerechten. Ook tropische vruchten worden veel gegeten. In restaurants en lokale bars verwachten ze geen fooien. Het personeel verdient hier slecht, dus je kunt altijd iets geven voor de service. Echter is het meer gebruikelijk om af te dingen.

F van Flora en Fauna

Malawi's begroeiing bestaat uit bossen en grassen. Er zijn moerasachtige oevers en er groeien vele lokale bloemen, zoals gladiolen en honderden soorten orchideeën. Vooral in de nationale parken kun je de wilde dieren van Malawi terugvinden. De bekendste hiervan is het Liwonde National Park, waar antilopen en kuddes olifanten leven. Kuddes nijlpaarden baden in de Shire Rivier en in het zuiden leven veel jakhalzen, zebra's en luipaarden.

Olifanten Malawi Nationaal Park
Olifanten Malawi Nationaal Park

G van Gezondheid

De gezondheidszorg van Malawi is vrij slecht. Er is een groot tekort aan gezondheidsvoorzieningen, goed opgeleid personeel en medicijnen. Dagelijks overlijden hierdoor veel kinderen aan kwaaltjes die vrij makkelijk voorkomen of genezen hadden kunnen worden. Vervuild water, ondervoeding en slechte sanitaire voorzieningen zorgen ervoor dat vooral jonge kinderen diarree, infectieziekten, darmparasieten en aandoeningen aan de luchtwegen krijgen. De gemiddelde levensverwachting is 37 jaar.

H van Houtsnijwerk

In Malawi, het land dat hoort tot de armsten ter wereld, maakt een groot deel van de bevolking mooie producten van hout. Ze maken kunstwerken waar een verhaal bij hoort, een stukje ambachtswerk waar voor de houtsnijwerkers een waardevolle betekenis aan vastzit. Dit kunnen beeldjes, sleutelhangers en andere souvenirs zijn.

I van Inentingen

Als je op reis gaat naar Malawi gelden er geen verplichte vaccinaties. Als je maximaal 10 dagen eerder een bezoek hebt gebracht aan een gebied waar gele koorts heerst, heb je wel een inentingsbewijs nodig. Het wordt tevens wel aangeraden om een bescherming tegen hepatitis A en DTP-vaccinatie te nemen. Andere mogelijkheden zijn vaccinaties tegen hepatitis B, buiktyfus en rabiës.

J van ?

K van Kwacha

Kwacha is de munt waarmee wordt betaald in Malawi. Deze bestaat weer uit 100 tambala. In de Zambiaanse taal bekent dit 'morgenstond'. De symbolische slogan die hierbij hoort is 'een nieuwe morgenstond van vrijheid'. De munten die er zijn, zijn munten van 1, 2, 5, 10 en 50 tambala, en 1, 2, en 5 kwacha. Papiergeld is er in 5, 10, 20, 50, 100, 200 en 500 kwacha. Tot 1954 werd de Britse pond gebruikt, wat in 1964 werd vervangen door het Malawische pond. In 1971 werd de kwacha ingevoerd.

L van Lilongwe

De hoofdstad van Malawi is Lilongwe. De bevolking groeit hier erg snel, de stad heeft meer dan 650.000 inwoners. Het is gelegen in het midden van het land op een hoogvlakte dichtbij de grens van Mozambique, Zambia en Malawi. Het Malawimeer ligt ten oosten van de hoofdstad. De stad heeft verscheidene hotels, kantoren, busstations, ambassades, cafés, restaurants, nachtclubs, kruidenwinkels en een markt. Lilongwe is kalm en vriendelijk. Aan de stranden van het Malawimeer kan men lekker uitrusten en in de nationale parken of het natuurreservaat kan je wilde dieren spotten.

De L is ook van Liwonde national park, met de shire river. Hier ligt het bijzondere Mvuu camp direct aan de rivier waar je honderden nijlpaarden aan je camp voorbij ziet zwemmen en olifanten ziet drinken bij de rivier. 

M van Malawimeer

Een van de grootste en mooiste meren ter wereld is het Malawimeer, ook wel Lake Nyassa genoemd. Je kunt met een boot langzaam afzakken van het noorden naar het zuiden, wat meer toeristisch is. Dit kan natuurlijk ook andersom. Tegenwoordig varen er niet meer elke dag boten van het noorden van Malawi, Chilumba, richting Monkey Bay. Ook is het geen rechtstreekse boottocht en zul je een paar keer moeten overstappen. Het wordt aangeraden om er een meerdaagse boottocht van te maken. Tijdens de tocht is er veel te zien langs de oevers en op het water van het meer.

Malawimeer Malawi
Malawimeer Malawi

N van Nyasaland

Dit is de vroegere naam van Malawi. Het land heette toen Nyasaland.

O van Onderwijs

Van de totale bevolking van Malawi is bijna 1/3 analfabeet. Vrijwel geen enkele vrouw op het platteland kan lezen en schrijven. In 1994 is het onderwijs in Malawi gratis geworden, waardoor er nu 2 keer zoveel kinderen naar school gaan. De scholen hadden hier echter niet op gerekend, waardoor de kwaliteit van onderwijs gedaald is. Vooral kinderen op het platteland moeten dagelijks grote afstanden afleggen, omdat hier niet genoeg scholen zijn. Daarnaast zijn de scholen vaak in slechte staat en hebben een tekort aan alles, zoals schoolmeubilair, lesmateriaal, boeken en goed opgeleide leerkrachten. Schoolgeld moet betaald worden vanaf de middelbare school. Hier is vaak geen geld voor in de arme gezinnen, waardoor deze kinderen stoppen met studeren.

P van President Bingu wa Mutharika

Sinds mei 2004 is President Bingu wa Mutharika het staatshoofd van Malawi. Ook is Mutharika regeringsleider.

Q van ?

R van Religie

Het Christendom is het geloof dat het meest in Malawi voorkomt, bijna 80 procent is christelijk. Dit aantal is weer onderverdeeld in protestanten en rooms-katholieken. De overige 20 procent is moslim.

S van Sloppenwijken

Malawi heeft veel sloppenwijken, ook wel krottenwijken of townships genoemd. Dit zijn hutten die gebouwd zijn uit bouwafval en andere restmaterialen. Mensen wonen hier door woningnood of gebrek aan geld. Er is vaak sprake van onveiligheid, overbevolking, slechte drinkwatervoorziening en volksgezondheid, werkloosheid en een gebrek aan riolering in deze wijken. De wijken zijn zonder vergunning aangelegd, waardoor de wijken meestal illegaal zijn.

T van Taal

De officiële landstaal van Malawi is Engels, maar de meest gesproken taal is Chichewa. Op scholen wordt in beide talen onderwijs gegeven. Ook zijn er nog andere talen die gebruikt worden in Malawi.

De T staat ook voor

theeplantages. 

U van Universiteit

De Universiteit van Malawi ligt in het zuiden van het land, in de steden Blantyre, Zomba en Lilongwe. Hier behoren 5 universiteiten tot. Dit zijn de Universiteit van Bunda van Landbouw, het Kanselier College (deze is de grootste), de Polytechnische school van Malawi, de Universiteit van Kamuzu van Verzorging en de Universiteit van Geneeskunde.

V van Vlag

De vlag van Malawi is vanaf boven rood, zwart en groen met een witte zon in het midden. Het zwart staat voor de zwarte bevolking van Afrika, het rood stelt het bloed dat vloeide in de onafhankelijkheidsstrijd voor en de groene kleur verwijst naar de natuur. Voorheen stonden deze kleuren in een andere volgorde, maar ze hebben dit aangepast om meer met de Pan-Afrikaanse vlag overeen te komen. De zon stond voorheen weergeven als een opkomende zon op de bovenste baan. Dit is veranderd omdat de volle zon de economische vooruitgang sinds Malawi's onafhankelijkheid moet voorstellen. De nieuwe vlag is in juni 2010 ingegaan.

W van Wildreservaat

Nkhotakota Game Reserve is Malawi's grootste wildreservaat en heeft een oppervlakte van 1.802 km². Het ligt 115 kilometer van de hoofdstad. Het reservaat werd opgericht in 1954. Er is een groot gebied met wilde dieren en 3 grote rivieren: de Dwanga, de Bua en de Kaombe. Bossen zijn de meeste vegetatie die hier voorkomen. De beesten die hier te zien zijn, zijn onder andere olifanten, elanden, buffels, hippo's, zebra's en bavianen.

Zebra
Zebra


X van ?

Y van ?

Z van Ziektes

Een groot aantal kinderen in Malawi overlijdt aan Malaria. Ook het aantal aidspatiënten groeit en overspoelt de weinige klinieken. Malawi behoort tot 1 van de 5 landen met de meeste HIV/aidsbesmettingen in de wereld. Dit is dan in het land ook de grootste doodsoorzaak. 1 op de 4 mensen is hiermee besmet. Er zijn nog steeds veel mensen die niet weten wat het is en hoe ze het kunnen krijgen, dit komt onder andere door de grote taboe die hier op heerst. Mensen die besmet zijn met aids worden vaak verstoten uit hun dorp en familie. 10 tot 15% van de bevolking is te ziek om te kunnen werken en veel kinderen hebben ten minste 1 van hun ouders verloren. Dit zorgt er voor dat ze op jonge leeftijd moeten zorgen voor hun jongere broertjes en zusjes, waardoor ze niet naar school gaan. Dit zal later nog meer leiden tot armoede, want geen onderwijs betekent geen ontwikkeling en werk.

De Z staat ook voor het Zomba Plateau, een hooggelegen gebied bovenop een berg waar je een totaal andere natuurbelevening vindt met bosachtige forest en graslanden. Vanaf dit plateau kun je over de rif vallei kijken zover het oog maar reikt. Vanuit het hotel boven op het plateau kun je prachtige wandelingen maken.  

Offerteformulier

Vertel ons uw vakantie wensen. Onze reisexperts geven u gratis en vrijblijvend reisadvies op maat.

 Aangesloten bij ANVR,SGR, Calamiteitenfonds
 9,6 in reviews
 Veel kennis en ervaring
 3.879 klanten gingen u voor

Uw gegevens

* = verplicht. Privacy beleid is van toepassing

2 bezoekers beoordeelden dit artikel gemiddeld met een

9,0

Gerelateerde artikelen