De vlag van MoldaviŽ

Huidige vlag van MoldaviŽ
Huidige vlag van MoldaviŽ

Het Oost-Europese Moldavië is misschien wel het meest geheimzinnige land van Europa. Het 3,5 miljoen inwoners tellende landje ligt ingesloten tussen Roemenië en Oekraïne. De vlag van dit land is al even onbekend, maar in dit artikel lees je alles over deze vlag. 

Heb je weinig kennis van MoldaviŽ? Of heb je geen zin om vele uren te zoeken naar je vakantie? En wil je graag onbezorgd op vakantie? Laat je dan gratis adviseren door een reisexpert. We geven je graag een reisadvies op maat waarin we jouw wensen vertalen naar een passende vakantie!
gratis reisadvies

Algemeen

De huidige vlag van Moldavië is een verticale driekleur van blauw, geel en rood. In het midden staat het wapen van Moldavië. De vlag is, afgezien van het wapen en de verhoudingen, identiek aan de vlag van buurland Roemenië. Dit is niet verwonderlijk, want Moldavië heeft eeuwenoude etnische en culturele banden met Roemenië. In de jaren '30 was het zelfs nog onderdeel van het Koninkrijk Roemenië. De vlaggen van Tsjaad en Andorra vertonen ook een gelijkenis met die van Moldavië.

Wat de vlag van Moldavië echt anders maakt van die van Roemenië, is dat de voor- en achterzijden niet identiek zijn. Deze eigenschap deelt de Moldavische vlag met maar één andere huidige landenvlag, die van Paraguay. Het verschil tussen de twee zijdes is echter maar miniem, de achterzijde is namelijk een gespiegelde versie van de voorzijde.

Wapen van Moldavië

Het wapen van Moldavië bestaat uit een adelaar met een kruis in zijn snavel en een scepter en olijftak in zijn klauwen. De adelaar symboliseert de Latijnse afkomst van de Moldaviërs. Op de borst van de adelaar staat een schild met daarop het traditionele symbool van Moldavië: de auroch, een voorouder van het hedendaagse rund. Rondom de auroch staan een zon, halve maan en een bloemblad.

Wapen Moldavië
Wapen Moldavië
Vraag gratis een offerte aan

Geschiedenis

De eerste vlag van de Moldavische staat, was die van het middeleeuwse Prinsdom Moldavië. Deze beeldde een gouden auroch, met daaromheen een zon, halve maan en bloemblad af op een rood vlak. Dit prinsdom wist zijn onafhankelijkheid te behouden tot de 19e eeuw, toen het oostelijke deel werd geannexeerd door Rusland en het westelijke deel samen met Walachije het Koninkrijk Roemenië vormde.

Vlag Middeleeuwse Prinsdom Moldavië
Vlag Middeleeuwse Prinsdom Moldavië


In 1917, tijdens de Russische Revolutie, wist het oostelijke deel van Moldavië, Bessarabië, onafhankelijk te worden van Rusland. De vlag hiervan was een horizontale driekleur met daarop het traditionele schild met auroch afgebeeld. Bessarabië bleef niet lang onafhankelijk, om zichzelf te beschermen tegen Rusland werd het snel onderdeel van grote broer Roemenië.
Vlag van Bessarabië
Vlag van Bessarabië


In 1940 moest Roemenië onder dwang van Sovjet Rusland Bessarabië echter weer af staan. De Moldavische Socialistische Sovjetrepubliek zou tot 1991 een deelrepubliek blijven van de Sovjet-Unie blijven. Diens vlag was een rode vlag met gouden hamer en sikkel, met een groene band door het midden. Na de onafhankelijkheid van Moldavië in 1991 kreeg het land de huidige vlag, hoewel de achterzijde tot 2010 geen wapen in het midden zou hebben.
Moldavische Socialistische Sovjetrepubliek
Moldavische Socialistische Sovjetrepubliek

Offerteformulier

Vertel ons uw vakantie wensen. Onze reisexperts geven u gratis en vrijblijvend reisadvies op maat.

 Aangesloten bij ANVR,SGR, Calamiteitenfonds
 9,6 in reviews
 Veel kennis en ervaring
 3.879 klanten gingen u voor

Uw gegevens

* = verplicht. Privacy beleid is van toepassing

3 bezoekers beoordeelden dit artikel gemiddeld met een

7,7

Gerelateerde artikelen