Wijn uit MoldaviŽ

MoldaviŽ wijnland
MoldaviŽ wijnland

Moldavische wijn is vooralsnog onbekend in Nederland. Dat is natuurlijk niet gek, maar wel onterecht. Moldavië is namelijk een echte wijnbestemming. Duizenden jaren lang wordt er heerlijke wijn gemaakt in het land. Er is zon in overvloed en ook krijgt het gebied verkoeling van de Zwarte Zee. Kortom een ideale locatie om goede wijnen te maken én te drinken. De wijnhuizen die er zijn gevestigd hebben groots geïnvesteerd met de hulp van westerse experts. Voorlopig gaat het grootste gedeelte echter nog naar Moskou.

Heb je weinig kennis van MoldaviŽ? Of heb je geen zin om vele uren te zoeken naar je vakantie? En wil je graag onbezorgd op vakantie? Laat je dan gratis adviseren door een reisexpert. We geven je graag een reisadvies op maat waarin we jouw wensen vertalen naar een passende vakantie!
gratis reisadvies

De Moldavische wijngeschiedenis

De wijn van Moldavië wordt al gedurende 5.000 jaar gemaakt. Moldavië behoort daarmee tot de oudste wijnlanden van de wereld. In de 19e eeuw was Moldavië al een belangrijk wijnland in Europa. Wijnboeren produceerden toentertijd typische Moldavische wijnen als Purcari, Romanesti en Negru. Hiermee maakten de boeren internationale furore. Deze wijnen van goede kwaliteit hebben Moldavië dan ook een goede reputatie bezorgd als wijnproducent.

de vele wijnhuizen in Moldavië
de vele wijnhuizen in Moldavië

De Moldavische wijngaarden

De wijngaarden van Moldavië liggen op precies dezelfde breedtegraad als de Bordeaux in Frankrijk. Het land kent geen praktische indelingen in wijngebieden zoals in Hongarije of Frankrijk het geval is. In Codru liggen de vroegere wijngaarden van de Romanovs. Sinds honderden jaren worden hier de heerlijke wijnen Merlot en Cabernet-Sauvignon gemaakt van de oorspronkelijke Franse wijnstokken. De beroemde wijngaarden van Purcari vind je in het zuidelijke Cahul.
Vraag gratis een offerte aan

Een belangrijke bron van inkomsten

Ongeveer 10% van Moldavië bestaat uit wijngaarden. Er is geen enkel land in Europa dat ook maar een beetje in de buurt komt van dit hoge percentage. Dit was vroeger bedacht door de voormalige Sovjet-Unie. De potentie van een wijnland werd door de Russen onderkend. Het aantal wijngaarden werd flink uitgebreid en er ontstonden enorme wijnkelders. De wijnbouw is voor Moldavië een zeer belangrijke bron van inkomsten, vooral nu de economie van het land zo beroerd is.

Kelders vol prestigieuze wijnen

De wijnmarkt in Moldavië wordt gedomineerd door een aantal grote wijnhuizen. Sinds een aantal jaren wordt er samengewerkt in de Moldavische Wijngilde. De wijnen worden in vele landen verkocht, waarvan het grootste deel naar Rusland gaat. In Rusland heeft de Moldavische wijn nog een hoge status. In het Kremlin bevinden zich kelders die vol liggen met de meest prestigieuze wijnen. Tijdens de communistische tijd ging de voorkeur uit naar kwantiteit en niet zozeer naar de kwaliteit van de wijn, maar enkele partijbazen in Moskou regelden altijd wel een paar uitzonderingen voor zichzelf. Ook inwoners van Oekraïne en Roemenië zijn verzot van de Moldavische wijnen.

De toekomst als wijnland

Moldavië heeft alles wat een wijnland wensen kan. De bodem, het ideale klimaat, de verkoeling van de Zwarte Zee en de eeuwenlange ervaring. Toch wil het nog niet echt lukken om als een échte wijnbestemming uit de bus te komen. Dit heeft vermoedelijk te maken met het feit dat er armoede heerst in het land, dat er sprake is van bureaucratie en dat het land als wijnbestemming een onbekend imago heeft in Europa en omstreken. Ook een invloedrijke factor zal zijn dat de Moldavische wijnboeren wijn maken van Franse druiven. Door het gebrek aan eigen inheemse druiven, is het voor Moldavië lastig om zich te onderscheiden ten opzichte van concurrenten. Gelukkig zijn er altjid nog de Russen, die wel van een lekker glaasje Moldavische wijn houden.

Wil je zien hoe mooi Moldavië als vakantiebestemming is? Bekijk dan deze video !

Offerteformulier

Vertel ons uw vakantie wensen. Onze reisexperts geven u gratis en vrijblijvend reisadvies op maat.

 Aangesloten bij ANVR,SGR, Calamiteitenfonds
 9,6 in reviews
 Veel kennis en ervaring
 3.879 klanten gingen u voor

Uw gegevens

* = verplicht. Privacy beleid is van toepassing

3 bezoekers beoordeelden dit artikel gemiddeld met een

7,7

Gerelateerde artikelen