Nicaragua van A tot Z

Kathedraal León, Nicaragua
Kathedraal León, Nicaragua

Nicaragua staat bekend om de unieke flora en fauna en de prachtige natuur en cultuur. Wist je bijvoorbeeld dat er veel katachtige leven en dat het land wordt omgeven door water? Aan de hand van een A, B, C nemen wij je mee door dit bijzondere land.

Heb je weinig kennis van Nicaragua? Of heb je geen zin om vele uren te zoeken naar je vakantie? En wil je graag onbezorgd op vakantie? Laat je dan gratis adviseren door een reisexpert. We geven je graag een reisadvies op maat waarin we jouw wensen vertalen naar een passende vakantie!
gratis reisadvies

A van Afwisselend

Afwisselend, zo is het landschap van Nicaragua wel te noemen. Bergachtig gebied vind je vooral in het noorden. In het westen van Nicaragua zul je laagvlakten en vulkanen vinden, in het oosten tropisch regenwoud en in het zuiden ligt Lago Cocibolca. Ook zijn er koraalriffen en parelwitte stranden te vinden. Kortom, geen voorspelbaar land qua natuur.

B van Bevolking

Op het moment leven er ongeveer 5,5 miljoen mensen in Nicaragua. Hiervan woont een groot deel in de hoofdstad Managua. Er wonen verschillende rassen. Ongeveer 15-20% stamt van de Spanjaarden af en is blank. 9% van de bevolking is zwart en stamt van de Afrikaanse slaven af. Ongeveer 5% bestaat uit indianen. De grootste groep zijn de Mestiezen die uit 69% van de inwoners bestaat. De bevolking staat erom bekend zeer vriendelijk en gastvrij te zijn.

Vraag gratis een offerte aan

C van Chocoyero

Chocoyero is een van de 78 nationale parken die te vinden zijn in Nicaragua. Het park is vernoemd naar de papegaaien (Chocoyos) die er leven. Naast deze papegaaien leven er ook veel vlinders, apen en andere vogels. Tevens zijn er twee watervallen in het park te vinden. Verder zijn er koffie- en bananenplantages te vinden en ananas- en pitayavelden. Een ander park in Nicaragua is Miraflor. In dit park kun je dwars door het regenwoud lopen, klimmen of rijden. Je vindt er veel planten en dieren.

Plant in Nationaal Park Chocoyero
Plant in Nationaal Park Chocoyero

D van Drank

De drank die veel wordt gedronken in Nicaragua is Rum. De plaatselijke rum is Flor de Caña. Voor ongeveer 30 dollar heb je een fles 18 jaar oude rum. Een fles Flor de Caña van 18 jaar oud kost in Nederland al gauw 35 euro (46 dollar).

E van Eilanden

Er zijn verschillende eilanden te vinden in en bij Nicaragua. Een voorbeeld hiervan zijn de Corn Islands bestaande uit Little Corn en Big Corn. Je kunt er prachtig duiken. De eilanden zijn omgeven met zandstranden en palmbomen. Isla de Ometepe ligt in het Meer van Nicaragua. Het eiland bestaat uit twee vulkanen, de Concepión en de Maderas.

F van Flora en Fauna

Er zijn ontzettend veel verschillende dier- en plantensoorten. Het land telt rond de 1400 diersoorten. De fauna van Nicaragua wordt gekenmerkt door hoge biodiversiteit. De meeste dieren leven beschermde gebieden, waar bijvoorbeeld de jaguar voorkomt. Dit is de grootste katachtige van het land. Ook komen er veel verschillende apen voor, bijvoorbeeld de zwarthandslingeraap. Andere diersoorten zijn de poema, de jaguarundi, de margay en de ocelot (allemaal katachtigen). Ook zijn er ongewone zoogdieren in Nicaragua gevonden, zoals de luiaard, de boommiereneter en twee soorten gordeldieren.

Margay (ofwel tijgerkat)
Margay (ofwel tijgerkat)


In totaal zijn er 698 soorten vogels. Veel vogels hebben mooie, opvallende kleuren. Voorbeelden van vogels die voorkomen zijn papegaaien, waaronder ara's, motmots, toekans, trogons en kolibries. Er komen veel zeeschildpadden in Nicaragua voor. Er wordt geprobeerd ze zo veel mogelijk te beschermen. Tevens leven alleen in Nicaragua zoetwaterhaaien. Het land telt ook 8000 plantensoorten. Ze komen bijvoorbeeld voor met levendig gekleurde bloemen. Ook zijn er veel verschillende planten- en bloemensoorten in de regenwouden te vinden.

G van Geografie

Nicaragua is omgeven door water. Aan de westelijke kant van het land bevindt zich de Pacifische Oceaan en aan de oostelijke kant de Atlantische Oceaan. Ook zijn er veel meren te vinden. De buurlanden van Nicaragua zijn Costa Rica (in het zuiden) en Honduras (in het noorden). Omdat het land op de grens van twee aardplaten ligt, komen er regelmatig aardbevingen en vulkaanuitbarstingen voor. Het westelijke deel is bergachtig en in het oostelijke deel vind je vooral regenwouden.

H van ?

I van Inentingen

Het wordt aangeraden om je in te enten als je naar Nicaragua gaat. De vaccinaties die worden aanbevolen, ongeacht de verblijfsduur, zijn vaccinaties tegen DTP en een vaccinatie tegen Hepatitis A. Mocht je langer dan drie maanden in Nicaragua verblijven, dan wordt aangeraden om inentingen tegen, rabiës. buiktyfus, hepatitis B en tuberculose te nemen. Ook komt er in Nicaragua malaria voor. Hiervoor wordt aangeraden om malariapillen te gebruiken en voorzorgsmaatregelen zoals een klamboe te nemen.

J van Jinotega

Jinotega is de hoofdstad van de provincie Jinotega. Er hangen constant wolken boven de stad, waardoor het ook wel 'City of Mists' wordt genoemd. In de provincie wordt 80% van de nationale koffie geproduceerd. De beste koffiesoorten uit Nicaragua behoren ook tot de beste koffiesoorten van de wereld. De kwaliteit verschilt echter nogal per regio. De koffie uit Jinotega behoort tot een van de beste van Nicaragua.

K van Klimaat

Nicaragua heeft een tropisch klimaat. Dit houdt in dat er een natte en een droge periode is. Van juni tot november is er het regenseizoen. In het regenseizoen is de natuur van Nicaragua het mooiste, maar de wegen zijn niet altijd even goed bereikbaar. Van december tot mei is er het droge seizoen. Het is dan warmer dan in het regenseizoen, maar de wegen zijn beter bereikbaar en er zijn weinig insecten. De gemiddelde temperatuur ligt in het regenseizoen rond de 25 graden en in het droge seizoen rond de 32 graden.

L van Lago Cocibolca

Lago Cocibolca, ook wel Meer van Nicaragua genoemd, is het op een na grootste zoetwatermeer in Latijns-Amerika. Het meet 8264 km² en vanaf de ene oever kan je de andere niet zien. Het meer wordt ook wel 'zoete zee' genoemd. Dit, omdat het meer zich gedraagt als een zee, behalve dat het water zoet is. Er is bijvoorbeeld branding en er bevinden zich eilanden in het meer. Er leven talloze vissen waaronder ook haaien.

M van Managua

De hoofdstad en de grootste stad van Nicaragua is Managua. Het is gelegen aan het Meer van Managua. Het heeft een oppervlakte van 544 km² en telt 1.380.100 inwoners. In 1931 en 1979 is de stad verwoest door respectievelijk een aardbeving en een burgeroorlog. In de jaren negentig is de stad weer heropgebouwd.

Kathedraal Managua
Kathedraal Managua

N van Nationale feestdag

De nationale feestdag van Nicaragua vindt plaats op 15 september. Op deze dag wordt gevierd dat Nicaragua in 1821 onafhankelijk is geworden. Deze dag wordt vooral gekenmerkt door optochten van militairen en scholieren. Tijdens deze dag wordt de 'fakkel van de onafhankelijkheid' rondgedragen door het land.

O van Ortega

Daniel Ortega is sinds 2007 de president van Nicaragua. Hij is een socialistische Nicaraguaanse politicus en revolutionair. Hij is ook van 1985 tot 1990 president geweest van Nicaragua.

P van Piraten

Er zijn veel verhalen dat piraten de rivieren en meren van Nicaragua onveilig hebben gemaakt. Tot ver in de 17e eeuw is het land lastiggevallen door vooral Franse, Nederlandse en Engelse piraten. Nu is het land echter vrij veilig. Er zijn zelden politieke spanningen. Het is wel raadzaam 's avonds niet alleen over straat te lopen.

Q van ?

R van Religie

Nicaragua is een erg gelovig land. Vrijwel iedereen is aanhanger van het Rooms-katholieke geloof (93%). 5% van de bevolking hangt de protestantse godsdienst aan. Daarnaast zijn er nog enkele Arabische en Aziatische immigranten die hun eigen godsdienst aanhangen.

S van Surfen

Omdat Nicaragua wordt omgeven door water en omdat er veel meren zijn, is het uitermate geschikt om te surfen. Er is altijd wind, waardoor er ook altijd golven zijn. De watertemperatuur ligt rond de 20 graden, maar toch wordt aangeraden om een wetsuit te dragen. Nicaragua is geschikt voor de ervaren en voor de minder ervaren surfers. In maart, april en oktober zijn er hoge golven, voor de ervaren surfers. En in november tot maart zijn er minder hoge golven, zodat de minder ervaren surfers kunnen oefenen. Het belangrijkste strand om te surfen is gelegen in het zuiden en is Juan del Sur. Er zijn ook enkele surfkampen gevestigd aan de Pacifische kust. Enkele andere plaatsen om te surfen zijn de stranden vlakbij Chinandega, Corinto en de stranden bij Masachapa en Pochomil.

Surfer op het strand in Nicaragua
Surfer op het strand in Nicaragua

T van Taal

De voertaal in Nicaragua is Spaans. Er wordt echter ook Engels en Creools gesproken aan de Caribische kust en op de Corn Islands. In het binnenland is het wel handig om een woordje Spaans te spreken. Op de meer afgelegen plekken worden ook nog enkele inheemse talen, zoals Sumu, Rama en Miskito gesproken.

U van Uitbarstingen

Er zijn veel vulkanen in Nicaragua die nog steeds af en toe uitbarsten. De Cerro Negro is in 1999 bijvoorbeeld nog uitgebarsten. Er zijn al tal van dorpjes en steden door de vulkaanuitbarstingen verwoest.

V van Vissen

De vele meren en rivieren in Nicaragua zorgen ervoor dat vissen een populaire bezigheid is. Ook leven er veel verschillende vissen. In elk deel van het eiland vind je weer verschillende vissoorten die je kunt vangen.

W van Water

Nicaragua is een land van water. Het wordt omgeven door de Pacifische en de Atlantische Oceaan. Ook zijn er veel rivieren, zoals de Coco, de Tipitapa en de San Juan. De verschillende meren zijn ook kenmerkend voor Nicaragua, voorbeelden hiervan zijn het Meer van Nicaragua en het Meer van Managua.

X van ?

Y van ?

Z van Zoetwaterhaaien

In het Meer van Nicaragua komen zoetwaterhaaien voor. Ze worden ook wel Nicaragua haaien genoemd. Nergens anders ter wereld leven deze haaien. Ook komen in het meer stierhaaien voor.

Offerteformulier

Vertel ons uw vakantie wensen. Onze reisexperts geven u gratis en vrijblijvend reisadvies op maat.

 Aangesloten bij ANVR,SGR, Calamiteitenfonds
 9,6 in reviews
 Veel kennis en ervaring
 3.879 klanten gingen u voor

Uw gegevens

* = verplicht. Privacy beleid is van toepassing

2 bezoekers beoordeelden dit artikel gemiddeld met een

8,0

Gerelateerde artikelen