Reizen in Nicaragua

Masaya Volcan National Park, Nicaragu
Masaya Volcan National Park, Nicaragu

Nicaragua bevindt zich in Midden-Amerika. Het land grenst aan Honduras en Costa Rica en ligt tussen de Grote Oceaan en de Caribische Zee. Het land heeft een oppervlakte van ongeveer 130.000 km².  In het land wonen bijna 6 miljoen mensen. De hoofdstad is Managua en het is ook meteen de grootste stad van Nicaragua. Het land heeft veel bergen, meren, bossen en vulkanen. De natuur van Nicaragua is daardoor prachtig om te zien. In het zuiden ligt het grootste meer van Midden-Amerika genaamd Lago Cocibolca. Dit meer is het eindpunt van 28 rivieren en heeft ongeveer 430 eilanden. In dit artikel geeft Reisgraag.nl je informatie over de taal, gezondheid en veiligheid van Nicaragua en een lijstje van de dingen die je echt gezien moet hebben.

Heb je weinig kennis van Nicaragua? Of heb je geen zin om vele uren te zoeken naar je vakantie? En wil je graag onbezorgd op vakantie? Laat je dan gratis adviseren door een reisexpert. We geven je graag een reisadvies op maat waarin we jouw wensen vertalen naar een passende vakantie!
gratis reisadvies

Taal

Veel mensen in Nicaragua spreken Spaans. Voor ongeveer 96% van de bevolking is dit de moedertaal. Vooral in het binnenland wordt alleen Spaans gesproken dus het is handig als je de taal beheerst. Naast de Spaanse taal spreekt ongeveer 3% van de bevolking een inheemse taal zoals Rama, Miskito of Mayanga. De overige mensen spreken Criollo of Garífuna. In grote steden, aan de Caribische kust en op Corn Island kun je ook met Engels terecht. Als je gaat rondreizen kom je in de toeristische steden met Engels best ver. Maar zodra je van de gebaande paden af gaat of meer Oostwaarts kun je alleen maar met Spaans uit de voeten. 

Gezondheid

Kraanwater drinken in de hoofdstad Managua is niet gevaarlijk voor de gezondheid. Buiten de stad is het beter om flessen water te kopen. Als je liever geen risico wilt lopen, is het verstandig om overal gebotteld water te drinken. Je kunt op straat eten kopen bij de vele kramen langs de wegen. Maar bij warm weer kun je er beter vanaf blijven. Je weet niet of het voedsel er al lang ligt. Als meer mensen het eten kopen is het meer te vertrouwen, maar het blijft riskant. Als je gevoelig bent voor bepaald eten, is het slimmer om het uit de winkels te kopen waar het voedsel gekoeld is. Ook kun je voor de zekerheid waterzuiveringsdruppels of diarree-remmers meenemen. Inenten is niet verplicht als je naar Nicaragua gaat, maar het wordt wel aanbevolen. DTP, Hepatitis A en Malaria zijn veel voorkomende ziektes die je in het land kunt oplopen. Het is dus verstandig om je te laten inenten. Mocht je medicijnen nodig hebben, dan is dat geen probleem. Huisartsen en apotheken zijn in veel steden te vinden. Vraag gratis een offerte aan

Belangrijke telefoonnummers

Heb je een noodgeval in Nicaragua en wil je een brandweer, politie of ambulance bellen? Het alarmnummer van het land is 118.

Alleen reizen in Nicaragua

Nicaragua is een veilig land om naartoe te gaan. Je moet wel, net als in ieder land, goed op je spullen letten. Bij toeristische plaatsen kunnen zakkenrollers rondlopen dus extra waakzaam zijn kan geen kwaad. In de steden lopen een aantal bedelaars rond. Daarnaast proberen veel kleine kinderen spullen te verkopen. Deze kinderen gaan niet naar school en moeten geld verdienen van thuis uit. Hoe moeilijk het ook is, het is beter om ze niets te geven. Als hun ouders door hebben dat ze niets verdienen worden ze vaak toch naar school gestuurd en kunnen ze een betere toekomst opbouwen. In de avond en nacht kun je beter met de taxi reizen. De hoofdstad heeft een aantal achterstandswijken waarbij het dan niet zo fijn is om alleen over straat te gaan. Daarnaast moet je in de nachten weg blijven bij de stranden. Hier kunnen namelijk berovingen plaatsvinden.

We zetten de highlights nog even op een rijtje: 

1. Mombacho, de vulkaan met een prachtige groene krater en bijzondere vegetatie met de bijnaam cloud forest. Hier kan je spannende activiteiten doen als ziplining, nightwalks met alle soorten dieren en genieten van een jungle achtige omgeving. Op de helling van de vulkaan wordt koffie verbouwd en zie je vele koffiestruiken omdat de grond hier nog steeds heel vruchtbaar is.

Bij Mombacho ligt ook de eilanden archipel Las Isletas. De stenen en modderstromen van de vulkaan Mombacho hebben deze honderden eilandjes gecreeerd met rijke flora en fauna. In totaal zijn het bijna 365 eilandjes. Het is leuk om een boottocht te doen met gids. 

2. Apsentillo is een geweldige surfspot met hoge golven waar je een prachtige zonsondergang kunt genieten. 

3. Masaya is een klein stadje met de gelijknamige vulkaan waar je lava in het echt kunt zien redelijk dicht bij de hoofdstad Managua (20 km) . In het donker zie je de lava nog gloeien. Het is toeristisch, maar waar zie je ooit gloeiende lava in het echt? Er zijn leuke locale marktjes in het plaatsje te zien. 

Bekijk dit filmpje over Granada en Las Isletas: 4. Granada moet je echt gezien hebben. De kleuren zijn geweldig en de kathedraal is een must see. De sfeer en vibe is echt een aanrader. Het is een prachtige oude stad en veel van de vervallen gebouwen zijn hersteld. Je kunt de stad goed te voet zien omdat het niet al te groot is. Geniet van de kleine restaurantjes en terrasjes. Granada ligt aan de voet van de Mombacho vulkaan en dichtbij is het meer van Nicaragua. 

5. Leon een leuke stad met mooie kleuren en een kathedraal met een witte bovenkant. De kleuren van Leon zijn ook weer echt typisch Nicaragua. U wordt bij uw hotel in Managua opgehaald en naar uw hotel in León gebracht. Hier zie je nog de restanten van de Spaanse koloniale tijd en veel kerken in bonte kleuren. De kleine straatjes van Leon zijn heerlijk om door heen te dwalen. Leon is bovendien een plek waar heel veel vulkanen rondom liggen met prachtige natuur. 

6. Omotepe (Isla de Ometepe) met 2 vulkanen op 1 eiland ! Dit eiland ligt midden in het meer van Nicaragua en is UNESCO beschermd gebied. Hier ga je per ferry vanuit San Jorge naar toe en is een heel afwisselend eiland met apen, vogels, mooie stranden als Santo Domingo en wat archelogische plekken. Het is tevens een goede spot voor kitesurfers en je kunt er hiken bij de vulkanen.  Het eiland is erg leuk om rond te gaan per auto of scooter. Sla vooral natuurgebied Charco Verde niet over waar je brulapen kunt zien. 7. Ojo de Agua (wateroog in het Spaans) is een vulkanische heldere poel op het eiland van Ometepe. Een prachtige plek voor een duik in helder water.

8. San Juan del Sur met een Jezus standbeeld met zicht over de stad en een leuke surfspot Playa Madera is een fijne plek om een rondreis te eindigen. Het heeft een laid back sfeertje en mooie baaien en restaurantjes waar je verse vis kunt eten. 

In het Oosten liggen nog de Corn islands die het makkelijkst per vliegtuig te bereiken zijn. 

 

Offerteformulier

Vertel ons uw vakantie wensen. Onze reisexperts geven u gratis en vrijblijvend reisadvies op maat.

 Aangesloten bij ANVR,SGR, Calamiteitenfonds
 9,6 in reviews
 Veel kennis en ervaring
 3.879 klanten gingen u voor

Uw gegevens

* = verplicht. Privacy beleid is van toepassing

Geef als eerste een cijfer voor dit artikel

Gerelateerde artikelen