Het klimaat van Oezbekistan

Ugam Chatkal National Park
Ugam Chatkal National Park

Oezbekistan is een Aziatisch land en ligt ingeklemd tussen de landen Afghanistan, Kirgizië, Kazachstan, Tadzjikistan en Turkmenistan. De meeste reizigers gaan op vakantie naar Oezbekistan om kennis te maken met de bijzondere cultuur. Musea worden bezocht en de culturele erfgoederen worden bekeken. Het is dan fijn als het niet te warm of te koud is. Met andere woorden: een perfecte vakantie in Oezbekistan kan van het weer afhangen.

Heb je weinig kennis van Oezbekistan? Of heb je geen zin om vele uren te zoeken naar je vakantie? En wil je graag onbezorgd op vakantie? Laat je dan gratis adviseren door een reisexpert. We geven je graag een reisadvies op maat waarin we jouw wensen vertalen naar een passende vakantie!
gratis reisadvies

Klimaat

Omdat Oezbekistan tussen verschillende berggebieden ligt, heeft het land een redelijk droog klimaat. Door de omliggende berggebieden komt regen niet veel voor in het land en heeft Oezbekistan aride klimaten. Je vindt er bijvoorbeeld het koude steppeklimaat en woestijnklimaat. De hoeveelheid neerslag is in het noordoosten iets meer dan in de rest van het land. Verder vind je in sommige delen van het land een warm landklimaat.

Temperaturen

De temperaturen verschillen per seizoen. In de winter is het vaak koud en ligt de temperaturen overdag rond de 5 graden en in de nacht rond de -5 graden met af en toe uitschieters. Daardoor kan het in de nacht soms flink vriezen. In de lente voelt het aangenamer aan en is het ongeveer 22 graden overdag en 10 graden in de nacht. Deze temperaturen zijn ook zo in de herfst. De zomermaanden zijn veel warmer. Hier ligt het gemiddelde bij 35 graden overdag en 20 graden 's nachts. Dagtemperaturen kunnen soms wel oplopen tot 45 graden. De temperaturen kunnen in het hele land met een aantal graden verschillen.
Vraag gratis een offerte aan

Zon en regen

Het aantal zonuren en de hoeveelheid neerslag is ook gebonden aan het seizoen. In de lente schijnt ongeveer 7 uur per dag de zon. Dit geldt ook voor de herfstmaanden. In de zomer schijnt de zon ongeveer 12 uur per dag. Bij de hoge temperaturen is het belangrijk om jezelf goed te beschermen en je voldoende in te smeren met zonnebrandcrème. In de winter is de zon veel minder te zien. In deze koude maanden is dat maar gemiddeld 4 uur per dag. De winter en begin van de lente zijn de natste maanden. In de zomer valt er bijna geen regen. Verder valt er niet meer dan 20 mm regen per maand.

Weeromslag

Het weer in Oezbekistan kan soms erg onregelmatig zijn, vooral in het oosten van het land. Binnen een etmaal zie je in de temperaturen grote verschillen van 12 tot 20 graden tussen minimum- en maximumtemperatuur. Dit kan ervoor zorgen dat het weer ineens omslaat, met name in de winter.

Beste reistijd

De beste reistijd om naar Oezbekistan te gaan, is in de maanden april, mei, september en oktober. Hierbij zijn de temperaturen en hoeveelheid neerslag het prettigst. In de zomermaanden is het namelijk extreem warm en in de wintermaanden extreem koud. In de bovenstaande reismaanden is het rond de 22 graden en dat is een prima temperatuur om erop uit te gaan. Ook valt er in deze maanden niet veel regen. Neem wel zonnebrand mee, want de kracht van de zon is nog redelijk sterk.

Offerteformulier

Vertel ons uw vakantie wensen. Onze reisexperts geven u gratis en vrijblijvend reisadvies op maat.

 Aangesloten bij ANVR,SGR, Calamiteitenfonds
 9,6 in reviews
 Veel kennis en ervaring
 3.879 klanten gingen u voor

Uw gegevens

* = verplicht. Privacy beleid is van toepassing

1 bezoeker beoordeelde dit artikel gemiddeld met een

7,0

Gerelateerde artikelen