De nationale parken van Oezbekistan

Paarden in het berglandschap van Oezbekistan
Paarden in het berglandschap van Oezbekistan

Oezbekistan is een land gelegen in het hart van Centraal-Azië met een gevarieerd en bijzonder landschap. Diverse rivieren, berglandschappen en woestijnvlaktes doorkruisen het land, maar ook veel soorten dieren tref je aan in dit land. Helaas zijn er ook veel dieren de afgelopen 100 jaar verdwenen uit het land, zoals de Kaspische tijger en de luipaard. Oezbekistan kent verschillende soorten manieren van natuurbescherming. Dit zijn onder andere strikte natuurgebieden, natuurmonumenten en nationale parken. Oezbekistan kent twee nationale parken, die we in dit artikel verder uitlichten.

Heb je weinig kennis van Oezbekistan? Of heb je geen zin om vele uren te zoeken naar je vakantie? En wil je graag onbezorgd op vakantie? Laat je dan gratis adviseren door een reisexpert. We geven je graag een reisadvies op maat waarin we jouw wensen vertalen naar een passende vakantie!
gratis reisadvies

Ugam-Chatkal National Park

Ugam-Chatkal National Park is opgericht in 1947 en sinds 1978 benoemd tot bioreservaat door UNESCO. Het is een van de grootste natuurreservaten van het land. Het is een enorm park, met een oppervlakte van ruim 668.350 hectare. Het park is ooit opgericht om de hoogland bossen en het unieke ecosysteem, bewoond door meerdere zeldzame en bedreigde diersoorten, te beschermen. Ook zijn er diverse overblijfselen uit de oudheid te bekijken, als bijvoorbeeld primitieve ovens, oude artefacten en rotstekeningen.

Het berglandschap van Ugam-Chatkal National Park
Het berglandschap van Ugam-Chatkal National Park


Toerisme
Een groot deel van het park is geopend voor toeristen. De beste tijd om het park te bezoeken is van mei tot en met juli. Het park omvat diverse ecosystemen, zo heb je er laaglanden, alpenweides maar ook gletsjers. In het voorjaar verandert het park in een grote oase van bloemen, waardoor dit een perfect moment is om het park te gaan bekijken. De lucht die je dan ruikt is heerlijk, de kleuren van de bloemen zorgen bovendien voor een adembenemend mooi gezicht. Toeristen komen meestal voor de Chatkal vallei, een van de belangrijkste attracties hier is het kunstmatige meer. Het hele jaar is dit meer prachtig om te bezoeken. Het is voor Tashkent de belangrijkste bron van water. Ook kent de vallei toppen van meer dan 4.000 meter hoogte.

Diersoorten
De fauna van het nationale park omvat meer dan 280 soorten, waarvan 44 soorten zoogdieren, 200 vogels, 16 soorten reptielen, 2 amfibieën en 20 vissoorten. Zo woont onder andere de Tien Shan bruine beer hier, maar ook vele inheemse vogelsoorten. De wilde zwijn, hoogland kwartels en beren zijn bijna uitgestorven in het gebied. De natuurbescherming doet er alles aan deze dieren in het gebied te beschermen en te behouden.

Zaamin National Park in de Jizzhak regio 

Zaamin National Park ligt op de noordelijke hellingen van de Turkestan bergketen. Het gebied omvat 15.600 hectare en de hoogtes variëren van 1.700 meter tot en met 3.571 meter. Dit is tevens het hoogste punt van het park, namelijk de Guralash Peak. Het zou het oudste beschermde natuurgebied zijn van Oezbekistan, het is namelijk in 1926 opgericht als het Guralash Nature Preserve. In 1976 werd het echter pas officieel het Zaamin National Park. Het park werd opgericht met de focus op het behoud, wederopbouw en onderzoek van en naar de diverse ecosystemen. Er zijn 700 soorten planten. Ook worden de bosgebieden afgewisseld door steppegebieden.

Zaamin National Park
Zaamin National Park


Toerisme
Vandaag de dag is Zaamin National Park de favoriete plek voor het Oezbeekse volk. De toeristen die het park bezoeken, zijn dan ook vooral mensen uit het land zelf. In de zomermaanden is het een erg populair gebied en zitten de hotels in de buurt vaak helemaal vol. De mensen komen voor de ongerepte natuur, zuivere berglucht en de activiteiten die je er kan beoefenen. Sinds een paar jaar kan je er namelijk ook zeer goed wandelen en kan je er paardrijden, met of zonder gids.

Diersoorten
De fauna van het park is ook zeer divers. Meer dan 40 soorten dieren kan je hier vinden, zoals beren lynxen, wilde zwijnen, stekelvarkens, Siberische geiten, vossen, wolven, muizen en hazen. Tevens is het park ook de habitat van meer dan 150 soorten vogels en reptielen.

Vraag gratis een offerte aan

Offerteformulier

Vertel ons uw vakantie wensen. Onze reisexperts geven u gratis en vrijblijvend reisadvies op maat.

 Aangesloten bij ANVR,SGR, Calamiteitenfonds
 9,6 in reviews
 Veel kennis en ervaring
 3.879 klanten gingen u voor

Uw gegevens

* = verplicht. Privacy beleid is van toepassing

Geef als eerste een cijfer voor dit artikel

Gerelateerde artikelen