Reizen in... Oezbekistan

Paarden in het berglandschap van Oezbekistan
Paarden in het berglandschap van Oezbekistan

Oezbekistan is over het algemeen een veilig land voor toeristen. Wel is het raadzaam om uit de berggebieden te blijven die grenzen aan Tadjikistan, Kirghistan en Afghanistan. De inwoners van Oezbekistan zijn erg gastvrij maar je dient bij een bezoek wel rekening te houden met bepaalde gewoonten en gebruiken. Het land is sinds enige tijd ontwikkeld op het gebied van toerisme. Toch blijft een goede zaak om goed voorbereid op vakantie te gaan.

Heb je weinig kennis van Oezbekistan? Of heb je geen zin om vele uren te zoeken naar je vakantie? En wil je graag onbezorgd op vakantie? Laat je dan gratis adviseren door een reisexpert. We geven je graag een reisadvies op maat waarin we jouw wensen vertalen naar een passende vakantie!
gratis reisadvies

Paspoort en visum

Er zijn een aantal voorschriften opgesteld waar je als toerist rekening mee moet houden als je op vakantie wilt naar Oezbekistan. Om naar het land te reizen dien je allereerst te beschikken over een geldig paspoort. Het paspoort moet nog minimaal 3 maanden na afloop van je reis geldig zijn. Naast een paspoort zul je ook (online) een visum moeten aanvragen voor een bezoek aan Oezbekistan. De normale verwerkingsduur van de ambassade is 5 werkdagen. Om een inreisvisum te verkrijgen dien je een geldig paspoort, een volledig ingevuld en ondertekend visumaanvraagformulier en pasfoto's in je bezit te hebben.

Gewoonten en gebruiken

De Oezbeken zijn erg gastvrij. Het ontvangen van een gast is voor hen een echte eer en zij zijn bereid om alles te geven. Het weigeren van deze gastvrijheid vinden zij dan ook niet netjes. Je zou er goed aan doen om bijvoorbeeld van al het eten of drinken dat je aangeboden krijgt in ieder geval een beetje te proeven. Daarnaast is het beleefd om een kleinigheidje mee te nemen wanneer je bij een inwoner thuis wordt uitgenodigd. Denk er ook aan dat je de schoenen uittrekt bij een bezoek en dat je nooit de schoenzolen naar iemand wijst. Ten slotte is het raadzaam om met je rechterhand te eten en alles aan te pakken, de linkerhand is volgens moslims namelijk onrein. Vraag gratis een offerte aan

Gezondheid

Voor aanvang van de reis naar Oezbekistan is het verplicht om je te laten inenten tegen gele koorts wanneer je uit gelekoortsendemische gebieden komt en wanneer je binnen één week de grens van Kazachstan hebt gepasseerd. Daarnaast zijn er ook een aantal aanbevolen immunisaties en vaccinaties. Zo wordt er geadviseerd om je te laten vaccineren tegen buiktyfus, hepatitis A en DTP. Voor risicogroepen is het aan te bevelen om je te laten testen op mantoux en aids en een inenting te verkrijgen tegen BCG, rabiës (hondsdolheid), hepatitis B, BMR en tekenencefalitis.

Belangrijke telefoonnummers

Brandweer: 001
Politie: 002
Ambulance 003

Vervoer

In Oezbekistan wordt er aan de rechterkant gereden. Wanneer je een auto wilt huren dan dien je over een internationaal rijbewijs te beschikken. Een taxi is redelijk duur, het is verstandig om van tevoren goed te onderhandelen over de prijs. Daarnaast is het mogelijk om met de trein te reizen. Op deze manier kun je 's nachts reizen en is het comfort goed. Verder is het mogelijk om de bus als vervoersmiddel te gebruiken. De comfort in de bussen is wel vaak ver te zoeken en de bussen rijden wild. Georganiseerde busreizen zijn daarentegen wel van goede kwaliteit. Ten slotte is de metro ook een goede manier van reizen, met uitzondering na 00:00 uur.

1 bezoeker beoordeelde dit artikel gemiddeld met een

5,0

Gerelateerde artikelen