Oezbekistan van A tot Z

Bibi Khanym moskee in Samarkand
Bibi Khanym moskee in Samarkand

Oezbekistan is gelegen in Azië en grenst aan 5 landen. Met ca. 28 miljoen inwoners heeft Oezbekistan een enorme bevolkingsgroei gehad ten opzichte 20 jaar geleden. Het aantal is gestegen met 40%. De officiële taal die er gesproken wordt is Oezbeeks.

Heb je weinig kennis van Oezbekistan? Of heb je geen zin om vele uren te zoeken naar je vakantie? En wil je graag onbezorgd op vakantie? Laat je dan gratis adviseren door een reisexpert. We geven je graag een reisadvies op maat waarin we jouw wensen vertalen naar een passende vakantie!
gratis reisadvies

A van Aralmeer

Het Aralmeer heeft een gemiddelde diepte van 23 meter. Het diepste punt ligt op 58 meter. Een aantal jaar geleden was het oppervlakte van dit meer nog 17.160 km². Het Aralmeer is nu aan het krimpen. Door uitdroging wordt het meer steeds kleiner. Dit komt o.a. door de katoenteelt. In de jaren `80 is het meer opgesplitst in 2 delen, later is hier een kanaal tussen gemaakt om ze weer te verbinden.

Moskee in <a href=
Moskee in <a href=
Samarkand " width="720" height="400" />

B van Bevolkingsgroei

Oezbekistan heeft een enorme bevolkingsgroei doorgemaakt. Ongeveer 20 jaar geleden was de bevolking nog maar ca. 20 miljoen. Nu is dit aantal gestegen met wel 40% naar ca. 28 miljoen inwoners. Vraag gratis een offerte aan

C van Chatkal National Park

Dit mooie nationale park ligt in de Toshkent provincie. Hier kun je bergen, bossen alpenweiden, rivierdalen en ooibossen bezichtigen. In totaal heeft dit natuurpark een oppervlakte van 570 km².

D van Drinkwater

Het wordt afgeraden om water direct uit de kraan te drinken. Dit is erg ongezond en je kunt er ziek van worden. Koop altijd flessen, zodat je zeker weet dat het water schoon is.

E van Eten

Oezbekistan heeft vele gerechten die zij zelf ontdekt hebben. Bekende gerechten uit deze keuken zijn de Mastava, Shurpa en de Chuchvara. Wanneer je echt iets uit Oezbekistan geproefd wilt hebben, zijn dit aanraders.

Registan
Registan

F van Fine Arts Museum

Dit museum in gebouwd in het jaar 1918 en is een van de oudste musea in Oezbekistan. Je kunt hier vele schilderijen, beeldhouwwerken en oosterse kunst bekijken. Ook zijn er tentoonstellingen van Oezbeekse artiesten. Kortom een divers museum waar absoluut veel te zien is over de geschiedenis van Oezbekistan.

G van Geboortestad

Shakhrisabz is de geboortestad van één van de bekendste krijgsheren uit de Oezbeekse geschiedenis, namelijk Timoer. Hij is geboren in dit kleine dorpje van ca. 53.000 inwoners. Hier staat ook Timoer's ouderlijke huis, het Ak-Saraypaleis.

Ak-Saraypaleis in Shakhrisabz
Ak-Saraypaleis in Shakhrisabz

H van Hoofdstad

De hoofdstad van Oezbekistan is Tasjkent. Met ca. 2 miljoen inwoners is dit een erg belangrijke stad in heel Azië. In Tasjkent hebben ze één van de eerste metrostations en er zijn veel historische bezienswaardigheden te bezichtigen. Door de bezetting van de Sovjet-Unie zijn ook vele gebouwen helaas verloren gegaan.

I van Islam

De Islam is een belangrijk geloof in Oezbekistan. Zo`n 88% van de inwoners zijn aanhanger van dit geloof. Slechts 12% heeft een ander geloofsuiting als de Islam, namelijk de Oosters-orthodox.

J van ?

K van Klimaat

Het klimaat van Oezbekistan is een continentaal woestijnklimaat. Dat betekent dat het land vele hete zomers kent en een hele strenge winters. In de woestijngebieden is dit nog veel erger. In de zomer kan de temperatuur zelfs oplopen tot boven de 45°C.

L van Lyabi Hauz

Lyabi Hauz is een erg mooi plein, opgetrokken rondom een poel. Op dit plein in Bukhara staan 3 monumentale gebouwen. Dit zijn de Kukeldash madrassahs, Khanaka Nadir Divanbegi en de Nadir Divanbegi. De poel wordt sinds de 17e eeuw ook wel het zwembad genoemd.

M van Zwarte markt

In Oezbekistan is er een zwarte markt. Hier kun je tegen lagere prijzen geld omruilen. Voor toeristen is dit erg voordelig. Wel moet er lang onderhandeld worden, voordat er akkoord wordt gegaan met een bepaalde prijs. Er zijn al diverse pogingen gedaan om deze zwarte markt te stoppen, maar tot op de dag van vandaag is dit nog niet gelukt.

N van ?

O van Oezbeeks

Oezbeeks is de officiële taal van Oezbekistan. De meerderheid van de bevolking spreekt deze taal ook. Daarnaast wordt er ook wel eens Russisch of Perzisch gesproken.

P van Paleis

Het oorspronkelijke huis van Timoer is het Ak-Saraypaleis. Dit is gelegen in het stadje Shakhrisabz. Door de bezettingen die er zijn geweest, is er nog maar weinig over van dit mooie paleis. Als je je inbeeld hoe het er er ongeveer uit had moeten zien, kun je het paleis nog herkennen.

Q van ?

R van Rivieren

Oezbekistan heeft 2 hele belangrijke rivieren, de Syr Darya en de Amu Darya. De Syr Darya is 3019 km lang en werd vroeger de Jaxartes genoemd. Deze rivier stroomt in het noordelijke deel van het Aral meer. De Amu Darya rivier heeft een lengte van 2540 km en werd vroeger de Oxus genoemd. Deze stroomt, in tegenstelling tot de Syr Darya, in het zuidelijke deel van het Aralmeer.

Rivier Syr Darya
Rivier Syr Darya

S van Sovjet-Unie

De Sovjet-Unie heeft een belangrijke rol gespeeld bij het land Oezbekistan. De Sovjet-Unie heeft het land namelijk voor een langere tijd bezet. Door deze bezettingen zijn diverse gebouwen van Oezbekistan compleet verwoest, wat erg zonde is voor de geschiedenis van het land.

T van Timoer

Timoer was een van de belangrijkste krijgsheren uit de Oezbeekse geschiedenis. Hij woonde vroeger in het stadje Shakhrisabz, waar ook zijn ouderlijke huis staat, namelijk het Ak-Saraypaleis.

U van Uzbekistan Airways

Oezbekistan heeft ook een internationale luchthaven tot zijn beschikking. De nationale maatschappij is Uzbekistan Airways. De luchthavens zijn over het algemeen erg goed, alleen het personeel niet. Het kan goed 2 uur duren voordat je langs de immigratie en paspoort procedures bent.

V van Vervoer

Het beste kun je je in Oezbekistan vervoeren met de metro of de trein. De bussen zijn over het algemeen erg vies en oud, waardoor reizen niet echt prettig is. Met de metro of trein ben je zo op de bestemming. Met de taxi reizen kan ook, wel moet je hiermee oppassen. Het kan zomaar zijn dat je in een taxi zit die niet officieel is.

W van Wijn

De wijn in Oezbekistan is van internationaal niveau. Het wordt in dit land dan ook veel gedronken. Export naar het buitenland is dus ook gewenst.

U van Ulug Bey Madrassa

De Ulug Bey Madrassa is een Islamitische school in Samarkand.

Z van Zaamin Nationaal park

Zaamin National park ligt op de noordelijke hellingen van het westelijke deel van Turkestan Range. De oppervlakte van dit mooie natuurpark is 156 km². De hoogtes kunnen flink verschillen. Van 1700 m tot 3571 m. Dit park is tevens het oudste beschermende natuurgebied van Oezbekistan.

Offerteformulier

Vertel ons uw vakantie wensen. Onze reisexperts geven u gratis en vrijblijvend reisadvies op maat.

 Aangesloten bij ANVR,SGR, Calamiteitenfonds
 9,6 in reviews
 Veel kennis en ervaring
 3.879 klanten gingen u voor

Uw gegevens

* = verplicht. Privacy beleid is van toepassing

2 bezoekers beoordeelden dit artikel gemiddeld met een

7,0

Gerelateerde artikelen