De 5 mooiste steden van Oezbekistan

Bibi Khanym moskee in Samarkand
Bibi Khanym moskee in Samarkand

Oezbekistan ligt in centraal-Azië en kent, naast de hoofdstad Tasjkent, nog een aantal interessante steden. De 5 mooiste steden hebben wij voor je op een rijtje gezet met daarbij de belangrijkste bezienswaardigheden.

Heb je weinig kennis van Oezbekistan? Of heb je geen zin om vele uren te zoeken naar je vakantie? En wil je graag onbezorgd op vakantie? Laat je dan gratis adviseren door een reisexpert. We geven je graag een reisadvies op maat waarin we jouw wensen vertalen naar een passende vakantie!
gratis reisadvies

Bukhara

Bukhara is een stad gelegen in het zuiden van Oezbekistan, in de regio Bukhoro. Deze stad is al 2000 jaar oud. Bukhara heeft ongeveer 140 beschermde bezienswaardigheden in zijn stad, waaronder de Moskee Magori-Attori. Ook het historisch plein Lyabi Hauz is mooi om te bekijken. Dit is een plein dat opgetrokken is rondom een poel. De stad is de op 5 na grootste stad van Oezbekistan, met ca. 263.400 inwoners. Wanneer je Bukhara gaat bezoeken, kun je nog een deel van het pre-Russisch Turkistan zien.

Kalyan Moskee in Bukhara
Kalyan Moskee in Bukhara

Khiva

Khiva is een van de steden in Oezbekistan. Het schijnt zo te zijn dat Khiva is ontdekt door de zoon van Noah, Shem. Hij ontdekte namelijk een bron. Dit zou zich hebben afgespeeld in de 8e eeuw. Vroeger diende Khiva als een klein fort, ook was dit de ruilplaats op de zijderoute na de Kaspische zee en de Wolga. Vanaf de 16e eeuw was Khiva de hoofdstad van Khans van Khiva. Khiva had een van de belangrijkste slavenmarkten in Centraal-Azië. In 1920 namen de Bolsjewieken de macht over van de Khans van Khiva. Deze stad is zelfs na deze bezetting nog helemaal overeind gebleven, wat je niet kunt zeggen van andere steden. De stad staat bekend om de gebouwen met de vele turkooizen stenen.

Straat van Itchan Kala in Khiva
Straat van Itchan Kala in Khiva


Vraag gratis een offerte aan

Samarkand

Samarkand is met zijn 420.000 inwoners een van de grootste steden van Oezbekistan. De meeste inwoners hiervan zijn Tadzjieken. Samarkand heeft zijn welvaart vooral te danken aan de zijderoute tussen China en het Midden-Oosten. De stad heeft een magisch tintje door de speciale monumenten van Timoer, de bekende krijgsheer uit de Oezbeekse geschiedenis, de veelkleurige bazaar, en zijn rijke geschiedenis. De meeste attracties van Samarkand zijn gebouwd door Timoer, zijn kleinzoon Ulughbek en Shaybanids. De attractie die het meeste op valt is de Registan. Dit is een verzameling van majestueuze madrassa's. Deze hebben schitterende azuurblauwe mozaïeken en erg grote ruimtes. De Shakhi-Zinda is een bekende straat in Samarkand. Hier liggen de familieleden en vrienden van Timoer en Ulughbek begraven.

Rukhabad Mausoleum in Samarkand
Rukhabad Mausoleum in Samarkand

Shakhrisabz

Shakhrisabz is een klein stadje in Oezbekistan. Het heeft ca. 53.000 inwoners. Het stadje ligt 90 km van Samarkand af. Dit is de oorspronkelijke geboortestad van Timoer. Er wordt gezegd dat Shakhrisabz ooit groter zou zijn geweest dan Samarkand. Nu is dat lang niet meer het geval. Het ouderlijke huis, waar Timoer eerst heeft gewoond was het Ak-Saraypaleis. Hier is weinig meer van over, maar als je het een beetje inbeeld kun je nog zien hoe het ooit is geweest.

Ak-Saraypaleis in Shakhrisabz
Ak-Saraypaleis in Shakhrisabz

Tasjkent

Tasjkent is de hoofdstad van Oezbekistan. Met zijn 2 miljoen inwoners is het een belangrijke stad. Niet alleen voor Oezbekistan, maar voor heel Azië. Tasjkent had als één van de eerste een metrostation waarmee gereisd kon worden. In deze mooie oude stad zijn nog veel gebouwen te bezichtigen. Denk hierbij aan de moskeeën, typische huisjes en de madrassa's. Ook erg mooi om te bezichtigen is het historisch museum, de televisietoren en de Madras Kukeldash. Er is genoeg te beleven is deze oude hoofdstad. Doordat de Sovjet-Unie, Oezbekistan lang heeft bezet, zijn er vele gebouwen verwoest. Vele inwoners zijn dan ook vertrokken uit de hoofdstad.

Khazrat Imom complex in Tasjkent
Khazrat Imom complex in Tasjkent

Offerteformulier

Vertel ons uw vakantie wensen. Onze reisexperts geven u gratis en vrijblijvend reisadvies op maat.

 Aangesloten bij ANVR,SGR, Calamiteitenfonds
 9,6 in reviews
 Veel kennis en ervaring
 3.879 klanten gingen u voor

Uw gegevens

* = verplicht. Privacy beleid is van toepassing

4 bezoekers beoordeelden dit artikel gemiddeld met een

7,3

Gerelateerde artikelen