De zijderoute van Oezbekistan

Rukhabad Mausoleum in Samarkand
Rukhabad Mausoleum in Samarkand

Ben je op zoek naar een kimono, strandjurkje of een poncho voor je kinderen? Ga dan snel naar https://www.silentbeach.nl/ en gebruik de kortingscode Reisgraag10 voor 10% korting!

Oezbekistan is een land dat vooralsnog relatief onbekend is als vakantiebestemming. Desondanks is het een parel in Azië, met name dankzij de Zijderoute. Deze voormalige handelsroute telt een groot aantal prachtige steden in onder andere Oezbekistan. In deze zijderoutesteden heerst een romantische sfeer en barst het van de mooie Oosterse architectuur. Zo zijn er in de oude steden Buchara, Khiva en Samarkand prachtige moskeeën, minaretten, levendige bazaars en rijk gedecoreerde madressa's te vinden. Ook zijn de woestijn en de oases bijzonder. Dit alles maakt de Zijderoute van Oezbekistan zeer interessant als reisbestemming.

Heb je weinig kennis van Oezbekistan? Of heb je geen zin om vele uren te zoeken naar je vakantie? En wil je graag onbezorgd op vakantie? Laat je dan gratis adviseren door een reisexpert. We geven je graag een reisadvies op maat waarin we jouw wensen vertalen naar een passende vakantie!
gratis reisadvies

Een eeuwenoude handelsroute

De Zijderoute was van de klassieke oudheid tot de late middeleeuwen de meest belangrijke handelsroute. Destijds stond China bekend om de zijde en het Chinese porselein. De zijde werd vervoerd van China naar andere landen in Azië, Europa en het Midden-Oosten. Deze route werd vanwege deze reden de Zijderoute genoemd.

De Zijderoute
De Zijderoute

Een ware ontdekkingstocht

Een bezoek aan de Zijderoute blijft tot op de dag van vandaag een echt avontuur, maar komt nog meer in de buurt van een ontdekkingstocht. Een reis langs naar de legendarische Zijderoute is als een reis door de tijd. Gedurende de reis tref je zeer afwisselende landschappen aan waardoor het contrast erg hoog is. Voor velen zal het een onvergetelijke ervaring zijn.
Vraag gratis een offerte aan

Woestijn en oases

Oezbekistan is een land met een wonderbaarlijke flora en fauna. De natuur is er dan ook zeer divers. Zo zijn er bergen te vinden tot wel 4.600 meter hoog en is het gebied rijk aan 2 uitgestrekte woestijnen genaamd de Rode Woestijn en de Zwarte Woestijn (ook wel de Karakoem). Daarnaast komen er vruchtbare valleien voor waaronder het Fergana-dal en zijn er grote rivieren zoals de Syr-Darja en de Amu-Darja. Ook zijn er eindeloze steppes en leven er unieke dieren. Bijzondere dieren die aan te treffen zijn op en nabij de Zijderoute zijn de rode wolf, het Bochara-hert, de saïga-antilope, de woestijnlynx en de sneeuwpanter. Het spectaculairst zijn wellicht de oasesteden Boechara, Khiva en Samarkand.

Het betoverende Samarkand

Samarkand zou tot de oudste steden van de wereld behoren. Beweerd wordt dat de eerste sporen van mensen 40.000 jaar geleden zijn ontdekt en dat het sinds het jaar 700 een belangrijke stad is. Alexander de Grote zegende naar eigen zeggen de aanblik van Samarkand waarbij hij vertelde over de ongekende schoonheid van de stad. De grootste bloeiperiode van Samarkand was tijdens de regeerperiode van Timoer Lenk of Amoer Timoer. Deze leider maakte Samarkand de hoofdstad van zijn wereldrijk. Ondanks dat de stad in de loop van de eeuwen meerdere malen verwoest is, blijft het een boeiende stad die naar alle waarschijnlijkheid tot ieders verbeelding spreekt. Samarkand beschikt ten slotte over het Registand-plein dat zonder twijfel tot de mooiste pleinen van de wereld behoort.

Samarkand is een van de oudste steden ter wereld
Samarkand is een van de oudste steden ter wereld

Boechara, de stad van kennis en wijsheid

Van de oasesteden is Boechara de stad van kennis en wijsheid. Door de geschiedenis heen was het een aantrekkelijke stad voor geleerden en kunstenaars. Gedurende een ruime tijd verbleven grootmeesters als al-Fârâbî en Avicenna in Boechara en werd er een invloedrijke joodse gemeenschap ontwikkeld. Ook al zijn de historische gebouwen wat minder uitbundig versierd dan die van Samarkand, toch blijft de stad aantrekkelijk vanwege met name de hartverwarmende bewoners. Een echte aanrader is om tussen de lokale bevolking weg te dromen op het Lyabi Khauz-plein onder het genot van een goede kop thee.

De museumstad Khiva

Er gaan verhalen rond dat de oudste zoon van Noah, Sem genaamd, de stad Khiva heeft gesticht. De geschiedenis leert dat er sprake is geweest van slavenhandel en wrede heersers. Mede dankzij deze gruwelen is de stad een echte museumstad geworden. In deze stad beleef je de geschiedenis door 7 eeuwen heen en dit is met name te zien aan de uitzonderlijke architectuur. De binnenstad is dan ook zeer interessant en tijdloos mooi.

Offerteformulier

Vertel ons uw vakantie wensen. Onze reisexperts geven u gratis en vrijblijvend reisadvies op maat.

 Aangesloten bij ANVR,SGR, Calamiteitenfonds
 9,6 in reviews
 Veel kennis en ervaring
 3.879 klanten gingen u voor

Uw gegevens

* = verplicht. Privacy beleid is van toepassing

4 bezoekers beoordeelden dit artikel gemiddeld met een

8,0

Gerelateerde artikelen