Reisadvies: Is Oezbekistan een veilig vakantieland?

Moskee in Oezbekistan
Moskee in Oezbekistan

Over het algemeen is reizen in Oezbekistan geen probleem. De afgelopen jaren is de situatie in het land kalm en ondervinden reizigers naar toeristische plaatsen als Samarkand, Khiva, Nukus en Bukhare geen specifieke problemen. Er gelden wel veiligheidsrisico's voor reizen naar Oezbekistan, waarom lees je in het onderstaande artikel

Heb je weinig kennis van Oezbekistan? Of heb je geen zin om vele uren te zoeken naar je vakantie? En wil je graag onbezorgd op vakantie? Laat je dan gratis adviseren door een reisexpert. We geven je graag een reisadvies op maat waarin we jouw wensen vertalen naar een passende vakantie!
gratis reisadvies

Huidig reisadvies

Het huidige reisadvies staat voor heel Oezbekistan op 'let op, veiligheidsrisico's'. Dit komt voornamelijk door de mogelijkheid van aanwezigheid van landmijnen in het grensgebied. 

Onveilige gebieden

De grensgebieden dienen door toeristen vermeden te worden. In het bijzonder wordt het aangeraden de gebieden rondom de grenzen met Kirgizië, Afghanistan en Tadzjikistan te vermijden. In deze gebieden komen veel landmijnen en veiligheidsincidenten tussen smokkelaars of terroristische groeperingen met de grenswachten voor. Mocht je toch de grens over willen steken, maak dan alleen gebruik van officiële grensovergangen. Om naar de provincie Sourkhandarya te reizen heb je toestemming nodig van het Ministerie van Buitenlandse Zaken in Tashkent. Ook kan je langs gaan bij een Oezbeekse Ambassade.

Veiligheid Tashkent

Tashkent is een veilige stad om te bezoeken. Blijf wel uit de buurt van politieke activiteiten en demonstraties. Er hebben zich incidenten voorgedaan van overvallen waarbij geweld is gebruikt, maar dit komt maar zelden voor. Men adviseert om als buitenlander niet alleen over straat te lopen.

Houd ook hier rekening mee

Terrorisme
Er hebben zich de afgelopen jaren enkele terroristische incidenten voorgedaan. Hierdoor is terreurdreiging reëel, maar moet je je er bewust van zijn dat er een wereldwijd verhoogd risico is op doelen waar veel buitenlanders samenkomen. Hierdoor dien je als toerist waakzaam te zijn op publieke plaatsen. Ook dien je hierbij raadgevingen van de autoriteiten van Oezbekistan op te volgen.

Criminaliteit
Het percentage criminaliteit en het risico op gewelddadige criminaliteit is in Oezbekistan laag. Wel komen er af en toe kleine incidenten voor als diefstallen en zakkenrollen. Bewaar als reiziger daarom waardevolle spullen op een veilige plek en loop 's nachts niet alleen rond over straat.

Zelfstandig reizen
Het wordt toeristen aangeraden om in groepsverband te reizen naar Oezbekistan. Veel reizen die naar het land worden georganiseerd zijn ook allemaal in groepsverband. Je komt maar weinig zelfstandige reizigers tegen. Zodra je namelijk alleen of met z'n tweeën naar het land afreist kun je te maken krijgen met bijvoorbeeld corruptie. Ook is de taal een struikelblok als je alleen gaat. Veel Oezbeken spreken alleen hun eigen taal (aan het Turks verwant) of Russisch. Daarnaast moet je geen foto's van officiële gebouwen en beveiligers maken.

Gezondheidsrisico's
Voor alle reizen naar Azië wordt de hepatitis A vaccinatie sterk aangeraden. Ook een update van de vaccinaties tegen difterie, tetanus en polio wordt aangeraden. Vermijd verder het drinken van kraanwater in Oezbekistan, drink hiervoor in de plaats water uit flessen en vermijd ijsblokjes in je drankje. Diarree is een kwaal die, zeker in de zomermaanden, veel voorkomt. Neem daarom altijd medicijnen als Diacure of Immodium mee in je bagage.

Natuurrampen
Oezbekistan ligt in een gebied dat aardbevingsgevoelig is. De laatste grote aardbeving vond echter plaats in 1966 en vernielde een deel van de stad Tashkent. In juli 2011 is er ook nog een aardbeving geweest, het epicentrum hiervan lag in Batken (Kirgizië) maar was wel voelbaar in de Fergana Vallei. Mocht er een aardbeving plaatsvinden tijdens je verblijf, volg dan de berichtgeving in de media en de aanwijzingen van lokale autoriteiten op. Er is in Oezbekistan geen Nederlandse ambassade, neem in het geval van nood daarom contact op met de ambassade van andere landen uit de Europese Unie.

Voor meer informatie over het reisadvies kun je terecht op de site van de Rijksoverheid.

Alvast een indruk krijgen van dit fascinerende land? Bekijk dan dit filmpje. Vraag je gratis offerte aan voor een reis naar Oezbekistan. 

Interesse in een reis naar Oezbekistan? We helpen u hier graag bij. Er is nog geen zekerheid wanneer we weer op vakantie kunnen gaan. Het reisvoorstel is gratis & vrijblijvend zodat u nergens aan vast zit.

Vertel ons uw vakantie wensen. Onze reisexperts geven u gratis en vrijblijvend reisadvies op maat.


Uw gegevens

* = verplicht. Privacy beleid is van toepassing

12 bezoekers beoordeelden dit artikel gemiddeld met een

6,7

Gerelateerde artikelen