Reisadvies: Is Oezbekistan een veilig vakantieland?

Reisadvies Oezbekistan
Reisadvies Oezbekistan

Als je Oezbekistan wilt bezoeken is het belangrijk goed voorbereid op reis te gaan. Het reisadvies voor Oezbekistan is positief, maar het land kent wel een aantal veiligheidsrisico's. Alle belangrijke informatie rondom het reisadvies voor Oezbekistan, lees je in dit artikel.

De Republiek Oezbekistan is een land gelegen in Centraal-Azië. Oezbekistan grenst aan Kazachstan, Kirgizië, Tadzjikistan, Afghanistan en Turkmenistan. Het is een land met veel cultuur en het landschap kenmerkt zich door woestijngebieden en bergketens. Over het algemeen is reizen in Oezbekistan geen probleem. De afgelopen jaren is de situatie in het land kalm en ondervinden reizigers naar toeristische plaatsen als Samarkand, Khiva, Nukus en Bukhare geen specifieke problemen. Er gelden wel veiligheidsrisico's voor reizen naar Oezbekistan.

Heb je weinig kennis van Oezbekistan? Of heb je geen zin om vele uren te zoeken naar je vakantie? En wil je graag onbezorgd op vakantie? Laat je dan gratis adviseren door een reisexpert. We geven je graag een reisadvies op maat waarin we jouw wensen vertalen naar een passende vakantie!
gratis reisadvies

Huidig reisadvies Oezbekistan

Het reisadvies voor Oezbekistan is geel. Reizen kan op een veilige manier maar houd rekening met afwijkende veiligheidsrisico's. Alleen de Termez-regio krijgt een oranje reisadvies. Reis alleen naar dit gebied indien noodzakelijk.
Reisadvies Oezbekistan

Onveilige gebieden in Oezbekistan

De Termez-regio, het grensgebied met Afghanistan, wordt als onveilig gemarkeerd. Door recent afgevuurde raketten vanuit Afghanistan richting Oezbekistan wordt het afgeraden naar dit gebied te reizen. De overheid adviseert alleen naar de Termez-regio te reizen indien noodzakelijk. Dit geldt voor het hele gebied binnen 5km van de grens met Afghanistan. De landgrens tussen Oezbekistan en Afghanistan is gesloten. Ook de grensgebieden met Tadzjikistan en Kirgizië kennen veiligheidsrisico's. In deze gebieden liggen landmijnen. Er wordt geadviseerd alleen de grens over te gaan bij de officiële grensovergangen. Vraag gratis een offerte aan

Veiligheid in Oezbekistan

In het algemeen is Oezbekistan een veilig land om te reizen. Door het coronavirus is de armoede toegenomen waardoor ook de criminaliteit is toegenomen. In heel Oezbekistan komt kleine criminaliteit voor, zoals zakkenrollen en berovingen. Wees extra alert op drukke plaatsen zoals markten en het openbaar vervoer. De hoofdstad van Oezbekistan, Tashkent, is een veilige stand om te bezoeken. Ook hier komt kleine criminaliteit voor en wordt het aangeraden uit de buurt te blijven van politieke activiteiten en demonstraties.

Het Khazrati Imam Complex in Tashkent, Oezbekistan
Het Khazrati Imam Complex in Tashkent, Oezbekistan

Houd hier ook rekening mee:

  • Voor Oezbekistan is een paspoort vereist. Deze dient nog minstens drie maanden geldig te zijn bij aankomst in Oezbekistan.
  • Verblijf je langer dan 72 uur in Oezbekistan? Dan moet je je bij de lokale autoriteiten registreren. Doe je dit niet, dan kan dit zorgen voor hoge boetes.
  • Bij het uitreizen van Oezbekistan dien je een registratiebewijs te laten zien, mogelijk ook met de inklaringsformulieren die je bij aankomst hebt gekregen. 
  • De wegen in Oezbekistan zijn in slechte staat en verkeersdeelnemers houden zich niet aan de verkeersregels. Het is daarom gevaarlijk om zelf te rijden in Oezbekistan.
  • Oezbekistan ligt in een gebied dat aardbevingsgevoelig is, hierdoor kunnen er in heel Oezbekistan aardbevingen voorkomen.
  • Het is in Oezbekistan verboden om foto's te maken van officiële gebouwen en beveiligers.
  • LHBTIQ+'s wordt niet geaccepteerd in Oezbekistan en is zelfs strafbaar.
  • Het bezitten, handelen en gebruiken van drugs is verboden. De gevangenisstraffen hiervoor zijn hoog in Oezbekistan.

Link

Informeer de website van het Ministerie van Buitenlandse Zaken voor het actuele reisadvies voor Oezbekistan.

15 bezoekers beoordeelden dit artikel gemiddeld met een

6,5

Gerelateerde artikelen