Wat heeft Pakistan met cricket?

Kinderen spelen cricket
Kinderen spelen cricket

In Pakistan is cricket niet gewoon maar een sport. Cricket is zelfs de nationale trots van het land. Wanneer het nationale team de sport beoefend, dan ligt het openbare leven meestal stil. Pakistanen zitten dan uren aan de buis gekluisterd. De Pakistaanse cricketspelers worden als supersterren gezien die worden aanbeden door meer dan een miljard mensen.

Heb je weinig kennis van Pakistan? Of heb je geen zin om vele uren te zoeken naar je vakantie? En wil je graag onbezorgd op vakantie? Laat je dan gratis adviseren door een reisexpert. We geven je graag een reisadvies op maat waarin we jouw wensen vertalen naar een passende vakantie!
gratis reisadvies

De geschiedenis van cricket

De sport cricket bestaat sinds de 16e eeuw en is ontstaan in Engeland. Er wordt ook wel eens verteld dat de sport al veel langer bestaat, maar hiervan zijn nooit bewijzen gevonden. Destijds behoorde Vlaanderen toe aan het Hertogdom Bourgondië. Het Belgische gebied had nauwe banden met Engeland op het gebied van economie. Sommigen beweren dat de naam van de sport oorspronkelijk Vlaams is, omdat het woord veel lijkt op het oud-Nederlandse woord ‘kricke’, wat ‘stok’ betekent. Het zou verband hebben met de bat, waar de spelers de bal mee proberen te slaan.

Pakistan was bekend met de sport sinds de oprichting van de natie in het jaar 1947. In die tijd werd de sport geïntroduceerd door de Britten tijdens de heerschappij van het voormalige Brits-Indië, waarvan Pakistan een deel was. Ondanks het feit dat er in die tijd veel werd gehockeyd, werd cricket toch de nationale sport van Pakistan. Inmiddels is de sport erg populair geworden en beschikt het land over een groot aantal getalenteerde cricketers. In 1992 won Pakistan voor het eerst het wereldkampioenschap.

Wat gebeurt er precies bij cricket?

Cricket is een fanatieke balsport dat in teamverband wordt gespeeld. Bij elk duel staan 2 teams van elk 11 basisspelers tegenover elkaar. Bij de sport worden punten gescoord door over de cricket pitch (een run) heen en weer te lopen. Terwijl het ene team gooit (bowling), slaat het andere team (batting). Dit gaat telkens omstebeurt. Het hangt van de soort wedstrijd af hoeveel wickets of overs er worden gespeeld. Wanneer beide teams gebowld en geslagen hebben, dan is het team met het grootste aantal runs de winnaar. Vraag gratis een offerte aan

Een gevoel van eenheid

Cricket is niet alleen de populairste sport, maar ook de nationale trots van het land. Wie daarover een gesprek start, kan rekenen op veel enthousiasme. De sport wordt overal op straat beoefend en vooral in het weekend. Wanneer je op deze dagen door de straten loopt, zul je moeten oppassen voor rondvliegende ballen. Op het moment dat het nationale team van Pakistan speelt, ligt het openbare leven vaak stil en voelt het land zich weer voor even één. Als Pakistanen de wedstrijd niet in het stadion bijwonen, dan zitten ze wel urenlang aan de buis gekluisterd om hun helden te zien spelen.

Geen typische mannensport

Toch werd de sport door lang niet iedereen beoefend. Vanaf de introductie van de sport werd cricket door mannen gespeeld. De mannen waren destijds van mening dat de sport alleen geschikt was voor mannen en ontmoedigden de vrouwen om de sport te beoefenen. Sinds enige tijd rukt echter de vrouwenemancipatie op in het land. Vrouwen willen evenveel rechten als mannen en dit geldt ook voor het beoefenen van sporten. Voetbal en cricket zijn sporten die steeds meer in de belangstelling komen onder vrouwen. Zo werd er in het jaar 2005 de eerste vrouwelijke cricketwedstrijd gehouden in Lahore tussen Pakistan en India. Omdat de vrouwenfederatie koste wat het kost niets te maken wou hebben met ontmoedigingen, gold er een mannenverbod in het stadion. Op deze manier bestond niet het risico dat mannen de geweldige belangstelling voor cricket onder vrouwen verstoorden. Een ding is zeker: de mannelijke crickethelden kunnen hun borst natmaken.

Offerteformulier

Vertel ons uw vakantie wensen. Onze reisexperts geven u gratis en vrijblijvend reisadvies op maat.

 Aangesloten bij ANVR,SGR, Calamiteitenfonds
 9,6 in reviews
 Veel kennis en ervaring
 3.879 klanten gingen u voor

Uw gegevens

* = verplicht. Privacy beleid is van toepassing

4 bezoekers beoordeelden dit artikel gemiddeld met een

7,8

Gerelateerde artikelen