De nationale parken van Pakistan

Het prachtige berglandschap van Pakistan
Het prachtige berglandschap van Pakistan

Pakistan is een land met een breed scala aan ecosystemen en habitattypen. Door de unieke geografische ligging en diverse klimaten zie je er besneeuwde bergtoppen, groene bossen, kale bergen, open vlaktes, riviergebieden maar ook zandduinen, woestijnen en kustgebieden. Voor het behoud van deze natuur heeft de regering diverse gebieden uitgeroepen tot beschermde gebieden. Dit zijn nationale parken. In totaal zijn er in totaal 26 nationale parken te vinden in Pakistan.

Heb je weinig kennis van Pakistan? Of heb je geen zin om vele uren te zoeken naar je vakantie? En wil je graag onbezorgd op vakantie? Laat je dan gratis adviseren door een reisexpert. We geven je graag een reisadvies op maat waarin we jouw wensen vertalen naar een passende vakantie!
gratis reisadvies

De parken

Een eeuw na de oprichting van het eerste nationale park, werd het eerste nationale park van Pakistan opgericht. In 1972 werd het Lal Sohanra National Park geopend. Daarna volgenden nog veel meer parken. In totaal zijn het er 26.

1. Margallah Hills National Park: Islamabad, 1980,
2. Hazarganji Chiltan National Park: Balochistan, 1980
3. Hingol National Park: Balochistan, 1997
4. Kirthar National Park: Sindh, 1974
5. Ayubia National Park: Khyber Pakhtunkhwa, 1984
6. Chitral Gol National Park: Khyber Pakhtunkhwa, 1984
7. Sheikh Badin National Park: Khyber Pakhtunkhwa, 1999
8. Saiful Maluk National Park: Khyber Pakhtunkhwa, 2003
9. Lulosar Dodipat National Park: Khyber Pakhtunkhwa, 2003
10. Broghil Valley National Park: Khyber Pakhtunkhwa, 2010
11. Khunjerab National Park: Gilgit-Baltistan, 1975
12. Hunderab Shandoor National Park: Gilgit-Baltistan, 1993
13. Deosai National Park: Gilgit-Baltistan, 1993
14. Central Karakoram National Park: Gilgit-Baltistan, 1993
15. Qurumber National Park: Gilgit-Baltistan, 2011
16. Machhiara National Park: AJ & K, 1996
17. Ghamot National Park: AJ & K, 2004
18. Pir Lasoorha National Park: AJ & K, 2005
19. Toli Pir National Park: AJ & K, 2005
20. Musk Deer Gorez National Park: AJ & K, 2007
21. Deva Vatala National Park: AJ & K, 2007
22. Poonch River Mahaseer National Park: AJ & K, 2011
23. Lal Suhanra National Park: Punjab, 1972
24. Chinji National Park: Punjab, 1987
25. Kala Chitta National Park: Punjab, 2008
26. Murree-Kotli Sattian-Kahuta National Park: Punjab, 2009

Pakistan is een heel divers land, waardoor het ook zo veel nationale parken heeft. We lichten vier bijzondere parken voor je uit, waaronder de grootste en het oudste park.

Lal Sohanra National Park

Lal Sohanra National Park is het oudste nationale park van Pakistan en werd opgericht in 1972. Het park ligt in het district Bahawalpur en is een van de grootste parken van Zuid-Azië. Het heeft een oppervlakte van 153.000 hectare en is opmerkelijk te noemen door de diversiteit van het landschap. Het gebied bevat namelijk bossen, woestijn en water. Door deze diversiteit aan landschappen, zijn er ook vele soorten dieren te vinden. Zo vind je er woestijndieren als konijnen, reptielen, slangen en herten, maar ook 160 soorten vogels. Lake Patisar, gelegen in het nationale park, bevat een enorme hoeveelheid water en wordt gezien als het centrum van het park. Het is bovendien een uitstekende plek om vogels te spotten. Midden in de winter is het de thuisbasis voor tussen de 10.000 en 30.000 meerkoeten en eenden. Een van de meest bijzondere bezienswaardigheden op het moment in het park is de leeuw. Je hebt hier de mogelijkheid dit prachtige beest in zijn eigen en natuurlijke leefomgeving te zien. Er worden ook dieren gefokt in het park, waaronder antilopen.

Woestijnlandschap in Pakistan
Woestijnlandschap in Pakistan
Vraag gratis een offerte aan

Ayubia National Park

Ayubia Nationaal Park is een klein beschermd gebied van slechts 3.312 hectare, maar daarom niet minder mooi. Het werd tot nationaal park uitgeroepen in 1984 en werd vernoemd naar Mohammed Ayub Kjan, de tweede president van Pakistan. Het gebied heeft naaldbossen, maar ook breedbladige bossen en met een gemiddelde hoogte van 2.400 meter boven zeespiegel ligt het park vrij hoog. Per jaar ontvangt het park meer dan 100.000 toeristen. Ayubia Nationaal Park wordt omringd door 11 dorpen en steden. In het park zijn dan ook diverse mini-resorts te vinden om toeristen te ontvangantenne er veel steden en dorpen om het park liggen, is het ook een aantrekkelijk gebied voor toeristen. Vooral de picknickplaatsen in het park zijn erg populair. Faciliteiten als motels, wandelpaden, ruiterpaden en een stoeltjeslift zijn er gevestigd.

Naaldbossen zijn veel te vinden in Ayubia National Park
Naaldbossen zijn veel te vinden in Ayubia National Park

Chinji National Park

Chinji National Park werd opgericht in 1987 en ligt in het Chakwal district. De oppervlakte bedraagt bijna 6.100 hectare. Het gebied bestaat voornamelijk uit zandsteen en stollingsgesteenten, gecombineerd met kleine zoutmeren. De Soan rivier loopt door het gebied, met daaromheen diepe beken en enorme ravijnen. Er valt redelijk veel regen in het gebied, gemiddeld 537 mm. Het gebied wordt gekenmerkt door de subtropische vegetatie met vele plantensoorten. Ook is het park het leefgebied van de Urial, een bedreigde diersoort, die lijkt op een steppeschaap.

De Urial, een bedreigde diersoort in Pakistan
De Urial, een bedreigde diersoort in Pakistan

Hingol National Park

Hingol (of Hungol) National Park is het grootste nationale park van Pakistan en werd opgericht in 1988. Het park ligt aan de kuststreek van het zuidwesten van het land. Hingol National Park bevat een verscheidenheid aan landschappen, variërend van subtropische bossen in het noorden tot het droge woestijnlandschap van het zuiden. Grote delen van het park zijn bedekt met stuifzand en kan daarom worden aangemerkt als halfwoestijn. Het park bevat de monding van de rivier de Hungol, die voor een aanzienlijke diversiteit aan vogels en vissen zorgt. Zo zijn er 185 soorten vogels, 65 soorten amfibieën en 35 zoogdieren. Het park vormt een uitstekend leefgebied voor de gazelle en de steenbok, die weer alleen in de steile berggebieden van het park te vinden is. Er zijn ongeveer 250 soorten planten te vinden in het gebied. Het park wordt goed onderhouden door twintig medewerkers, die zorgen voor de bossen, het vee, leefmilieu en toerisme.

Offerteformulier

Vertel ons uw vakantie wensen. Onze reisexperts geven u gratis en vrijblijvend reisadvies op maat.

 Aangesloten bij ANVR,SGR, Calamiteitenfonds
 9,6 in reviews
 Veel kennis en ervaring
 3.879 klanten gingen u voor

Uw gegevens

* = verplicht. Privacy beleid is van toepassing

1 bezoeker beoordeelde dit artikel gemiddeld met een

9,0

Gerelateerde artikelen