Pakistan van A tot Z

Berglandschap Pakistan
Berglandschap Pakistan

Pakistan is een land in het zuiden van Azië. De naam betekent “Land van de Zuivere” in het Urdu, Sindhi en Perzisch. De hoofdstad van het land is Islamabad en de leidende religie is de islam. Pakistan is een onveilig land en er zijn dan ook weinig toeristen te bekennen. Het land mag dan vele nadelen hebben, er zijn ook zeker mooie dingen die het land te bieden heeft. Hieronder leer je Pakistan van A tot Z kennen.

Heb je weinig kennis van Pakistan? Of heb je geen zin om vele uren te zoeken naar je vakantie? En wil je graag onbezorgd op vakantie? Laat je dan gratis adviseren door een reisexpert. We geven je graag een reisadvies op maat waarin we jouw wensen vertalen naar een passende vakantie!
gratis reisadvies

A van Allah

Voor de islamitische Pakistani behoort alle lof toe aan Allah. Allah is de god van de islam en wordt dan ook als zeer belangrijk beschouwd. Allah is eigenlijk de letterlijke Arabische vertaling voor God. Christenen die de Arabische taal spreken noemen God zoals wij die kennen dan ook Allah. In de Arabischtalige bijbel wordt God namelijk aangeduid als Allah. Islamieten geloven erin dat Allah kijkt naar het hart van de mens, in plaats van naar de uiterlijke vertoning of bezittingen.

B van Badshahi Masjid

De op één na grootste moskee van Pakistan is Badshahi Masjid. Deze moskee werd gebouwd in het jaar 1673 door keizer Aurangzeb in Lahore. Het is één van de belangrijkste gebouwen van de stad en een belangrijke toeristische attractie. De moskee weerspiegelt de schoonheid en grootsheid van het Mughal-tijdperk en biedt plaats voor meer dan 55.000 gelovigen. Het ontwerp lijkt op die van Jama Masjid in het Indiase Delhi, die in 1648 werd gebouwd.

Badshahi Masjid moskee
Badshahi Masjid moskee
Vraag gratis een offerte aan

C van Clifton strand

Een erg mooi strand in Pakistan is het Clifton strand. Op dit strand kun je heerlijk verkoeling zoeken door een duik in het zeewater te nemen. In dit water kun je namelijk erg goed zwemmen. Het strand behoort tot de langste stranden van de wereld en er worden vele mogelijkheden op het gebied van watersport aangeboden. Doordat de temperatuur aan het strand een aantal graden lager is dan in de rest van het land, is dit gebied beter geschikt om te bezoeken.

D van Dunga Gali Pine Line

De echte hikers kunnen zich in Pakistan ook zeker vermaken. Zo zijn er prachtige paden die zeer geschikt zijn voor een stevige wandeling door de Pakistaanse natuur. Een voorbeeld van een goede wandeltocht is de Dunga Gali Pine Line. Vele hikers hebben deze route als prettig ervaren. Het is echter wel raadzaam om een tocht te maken door de natuur onder begeleiding van een (lokale) gids.

E van Eetverbod

Tijdens de ramadan geldt er een verbod op eten en drinken tussen de zonsopgang en zonsondergang. De moslims vasten gedurende dit dagdeel en daarom wordt de ramadan ook wel de vastenmaand genoemd. Islamieten zien vasten als een vorm van zuivering van de ziel, maar ook om Allah te bedanken voor alles wat hij voor de mensheid gedaan heeft. Tijdens de vastenmaand leert men zelfdiscipline te handhaven.

F van Faisal Mosque

De grootste moskee van heel Pakistan is Faisal Mosque. Deze moskee bevindt zich in de hoofdstad van Pakistan, Islamabad. De Faisal Mosque wordt door de Pakistaanse inwoners gezien als de nationale moskee. Het is niet alleen de grootste moskee van Pakistan, maar ook van Zuid-Azië en behoort tot de grootsten ter wereld. De Faisal Mosque biedt ruimte voor 74.000 gelovigen binnen de moskee en 200.000 rondom de moskee.

Faisal Mosque Islamabad
Faisal Mosque Islamabad

G van Godsdienstvrijheid

In de wet van Pakistan staat vermeld dat er sprake is van godsdienstvrijheid. De Amerikaanse regering controleert het handhaven van de wet grondig. In de praktijk lopen christenen in Pakistaan echter fysiek gevaar. Maar dit geldt zeker ook voor andere minderheden, waarbij enkele moslims niet worden uitgezonderd. De islam wordt door het grootste deel van de bevolking gezien als de leidende godsdienst van Pakistan.

H van Hoofddoek

In Pakistan wordt het dragen van hoofddoeken bij vrouwen erg serieus genomen. Zo was er in 2006 een grote demonstratie waarbij Pakistaanse vrouwen een hoofddoekverplichting eisten voor vrouwen in scholen en op universiteiten. Een groot deel van de Pakistaanse vrouwen blijven trouw aan de hoofddoek en zijn tegen een verwesterde cultuur. Het dragen van een hoofddoek wordt gezien als de bescherming van de waardigheid van de vrouw.

I van Islamabad

Islamabad is de hoofdstad van Pakistan. De winters zijn er zeer koud en de zomers zijn er bloedheet. De mooiste bezienswaardigheden van Islamabad zijn het stadscentrum en het nationale monument. Interessante musea zijn het Lok Virsa Museum en de National Art Gallery. Voor een mooie natuur kun je erg goed naar Daman-e-Koh gaan. Hier kun je prachtig wandelen en heel goed van het uitzicht genieten.

Pakistaans monument in Islamabad
Pakistaans monument in Islamabad

J van Juwelen

In Pakistan worden bruiloften gevierd met stevige bruidsschatten. Gouden juwelen zijn erg belangrijk, of je nu arm of rijk bent. In Pakistan zeggen juwelen namelijk wat over de status van de familie. Goud was al duur, maar met de stijgende goudprijs wordt het voor de Pakistaanse inwoners steeds moeilijker om juwelen te betalen. In het geval dat een familie geen goud kan betalen, wordt de bruiloft uitgesteld.

K van Karakorums

In Pakistan bevindt zich de op één na hoogste berg ter wereld. Dit is de K2 berg met een hoogte van 8.611 meter. De berg ligt in de bergketen Karakorums, waar zich vele gletsjers bevinden. Dit is tevens het gebergte waar de beroemdste berg van Pakistan te vinden is, namelijk de Nanga Parmat. Deze berg heeft een hoogte van 8.126 meter. Ook is er de langste rivier Indus aan te treffen met een lengte van ongeveer 2.900 kilometer.

L van Lahore

Lahore is na Karachi de grootste stad van Pakistan. Het is de hoofdstad van de provincie genaamd Punjab en bevindt zich dichtbij de grens van India. De meest bekende bouwwerken in Lahore zijn de befaamde Badshahi Masjid en de Alamgiri Gate. De stad heeft een eigen filmindustrie genaamd Lollywood, wat een mix is van Hollywood en Lahore. Lahore heeft hiermee altijd een eigen identiteit willen bepalen.

Poorten van Lahore fort
Poorten van Lahore fort

M van Mensenrechten

Ondanks dat de Pakistaanse regering heeft aangegeven wat te verbeteren aan de mensenrechten, worden mensenrechtenactivisten nog steeds belemmerd en bedreigd in hun werk. Ook worden de vrouwenrechten op grote schaal genegeerd en hebben de vrouwen enkel beperkte wettelijke bescherming. Daarnaast zijn minderheden vaak het slachtoffer van (merendeels religieus) gemotiveerd geweld. Ten slotte zijn er grote problemen met extremisten die oprukken en leeft een groot deel van de bevolking ver onder de armoedegrens.

N van Natuurrampen

Pakistan is erg gevoelig voor natuurrampen. Zo kreeg het land alleen al sinds het jaar 1947 67 keer te maken met zware overstromingen. Het risico zal naar verwachting groter blijven worden door de klimaatverandering. Overstromingen, maar ook aardbevingen zijn nauwelijks te vermijden in het land. Voor de inwoners van Pakistan zijn de rampen zeer ernstig. Bij elke ramp verliezen veel Pakistani hun eigendommen en zelfs hun leven en ook de overheid is niet in staat om hier goed in te investeren. De overstromingen komen voor in de moessonperiode.

O van Onveilig

Pakistan heeft te maken met een langdurige instabiliteit, die samengaat met de slechte veiligheidssituatie. Zo nu en dan zijn er rustige periodes, maar deze worden vrijwel altijd gevolgd door gewelddaden en aanslagen. De laatste jaren is de terroristische dreiging hoog gebleven. Naast terrorisme vindt er ook sektarisch geweld plaats. Vroeger zijn er ook ontvoeringen geweest van buitenlanders. Het wordt dan ook aangeraden om alleen essentiële reizen te maken naar Pakistan.

P van Pakistan International Airlines

Een zeer bekende luchtvaartmaatschappij in Pakistan is Pakistan International Airlines. Deze maatschappij beschikt zelfs over een zetel. Pakistan International Airlines biedt zowel nationale als internationale vluchten aan. Zo is het mogelijk om vanuit Amsterdam te vliegen met deze Pakistaanse luchtvaartmaatschappij naar de grote steden van Pakistan. Omdat er ook nationale vluchten worden aangeboden, kun je snel van de ene naar de andere stad reizen zodat een rondreis praktisch gezien goed mogelijk is.

Q van Quaiz-e-Azam Mazar

Het mooiste plein van Karachi is Quaiz-e-Azam Mazar. Op dit plein is een museum met een mausoleum te vinden van landstichter Ali Jinaah. De beste tijd om het plein te bezoeken is gedurende de wisseling van de wacht, dat 3 keer op de dag voorkomt. Rond deze tijd is het vaak wat rustiger op het plein en kun je de wisseling van de wacht meemaken.

R van Religie

Ongeveer 95% van de bevolking van Pakistan is islamitisch. Naast de islam komen ook het boeddhisme, christendom, hindoeïsme en sikhisme voor. Een groot deel van de moslims zijn soennitisch, deze vorm is vaak erg behoudend en traditioneel. Imams uit de omgeving en ander geestelijken hebben vaak een enorme invloed op de mensen. Er zijn daarnaast ook veel aanhangers van de Ahmadiyya-beweging. Deze beweging wordt door de meeste moslims als niet-islamitisch gezien.

S van Shalimar tuinen

In de Pakistaanse stad Shalimar bevinden zich de wereldberoemde Shalimar tuinen. Deze tuinen werden aangelegd in de 16e en 17e eeuw. Momenteel is er niet genoeg geld over voor de renovatie van de tuinen, waarna UNESCO de Shalimar tuinen op de culturele werelderfgoedlijst heeft opgenomen. Het is zeker de moeite waard om gezien te hebben tijdens een bezoek aan Pakistan.

T van Taliban

Taliban betekent letterlijk studenten. Het is de naam van de islamitische guerrillabeweging in Pakistan en Afghanistan. De Taliban beheersen grote bevolkingsgebieden in beide landen. De guerrillabeweging wordt zowel op financieel, logistiek en organisatorisch gebied gesteund door Pakistan en verschillende Arabische landen. Vooral Saoedi-Arabië steunt de Taliban. De islamitische beweging wordt vaak als agressief en gevaarlijk gezien.

U van Urdu

Het Urdu is de officiële taal van Pakistan en is een variant van het Hindoestani. Vroeger werd de taal door Westerse taalkundigen dan ook vaak Hindoestani genoemd. In Pakistan hebben ongeveer 10 miljoen Pakistani het Urdu als moedertaal. In de wereld is dat aantal 60 miljoen. Daarnaast zijn er tevens ongeveer 40 miljoen mensen die het Urdu als 2e taal hebben. In de taal wordt ook gebruik gemaakt van verschillende tekens om precies de Indische klanken te noteren.

V van Vrede

Vrede is ver te zoeken in Pakistan. Al jarenlang voeren de Taliban van Pakistan een strijd tegen de regering van Islamabad. Met name in het noordwesten van Pakistan, in het berggebied, zijn er veel rellen. Ook de vrede tussen de VS en de Taliban is ver te zoeken. Het Pakistaanse berggebied wordt vaak aangevallen door Amerikaanse onbemande gevechtsvliegtuigjes. Hier is de Pakistaanse regering niet blij mee. In september 2011 gaf de regering aan een kans te willen geven aan de vrede met de Taliban.

W van Wagah grens

De Wagah grens, ook wel de 'Berlijnse muur van Azië' genoemd, is een grens tussen India en Pakistan. Bij deze grens wordt er elke avond de ceremonie 'verlaging van de vlaggen' gehouden. Het ziet er voor buitenlanders wellicht wat agressief of zelfs vijandig uit, maar in feite is het een nabootsing van de trots en woede van een haan. De troepen van de landen bouwen een show op in hun uniformen met kleurrijke tulbanden. Erg bijzonder om eens te zien.

X van ?

Y van Yar Hamukallah

De mensen in Pakistan maken veel gebruik van gezegden. Al deze gezegden hebben een andere betekenis, maar de meeste gezegden hebben te maken met Allah. Een voorbeeld van een gezegde is 'Yar Hamukallah', wat 'moge Allah genade met je hebben' betekent. Deze zin wordt uitgesproken wanneer een ander aan het niezen is. Wanneer iemand niest tijdens een gebed, dan dient diegene 'Alhamdoelilaah' te zeggen. Deze uitspraak werd gedaan toen de Profeet nieste onder een gebed met Muawiyah ibn Hakm. Sindsdien is het een gewoonte.

Z van Zomerse temperaturen

In de zomer heerst een enorme hitte in Pakistan. Met name in de maanden juni en juli is het er vrijwel niet uit te houden. In het zuidoosten van het land bedraagt de gemiddelde temperatuur tussen de 40 en 44 graden en uitschieters richting de 50 graden zijn er niet ongewoon. Aan de kust is de temperatuur in de zomermaanden nog het mildst, het zeewater zorgt ervoor dat de temperatuur 5 à 10 graden lager is.

Offerteformulier

Vertel ons uw vakantie wensen. Onze reisexperts geven u gratis en vrijblijvend reisadvies op maat.

 Aangesloten bij ANVR,SGR, Calamiteitenfonds
 9,6 in reviews
 Veel kennis en ervaring
 3.879 klanten gingen u voor

Uw gegevens

* = verplicht. Privacy beleid is van toepassing

9 bezoekers beoordeelden dit artikel gemiddeld met een

8,1

Gerelateerde artikelen