Lodz

Oude textielfabriek in Lodz, Polen
Oude textielfabriek in Lodz, Polen

Lodz is de derde stad van Polen en is een jonge stad. De groei van de stad kwam pas halverwege de 19e eeuw door de textielindustrie. Lodz kreeg hierdoor de naam 'Manchester van het Oosten'. De stad heeft een van de grootste Joodse begraafplaats van Europa. Voordat de Tweede Wereldoorlog begon was ongeveer 34% van de inwoners Joods. Nazi-Duitsland bezette in 1939 stad en gaf het de naam Litzmannstadt. Het symbool van de geschiedenis van de textielindustrie is de White Factory.

Heb je weinig kennis van Polen? Of heb je geen zin om vele uren te zoeken naar je vakantie? En wil je graag onbezorgd op vakantie? Laat je dan gratis adviseren door een reisexpert. We geven je graag een reisadvies op maat waarin we jouw wensen vertalen naar een passende vakantie!
gratis reisadvies

Landkaart Lodz
Plaatsen in de buurt van Lodz (Polen) :
 • Warschau (118 km)
 • Wroclaw (184 km)
 • Poznan (187 km)
 • Krakau (192 km)
 • Gdansk (293 km)
 • Ervaringen

  op 13 september 2015 plaats: Lodz, reisperiode: mei 2015

  Lodz grootste winkelstraat van europa. veel verschillende bouwstijlen op de winkelpanden (gevels) lekker eten en winkelen, nachtleven zijn we niet in geweest. wel naar de manifactura geweest was vroeger een textiel fabriek en nu een joekel van winkelhal. is veel te doen daar veel buitenlanders studeren daar je weet hoe een studenten stad is altijd leuk en actie.

  • Algemeen 8
  • Cultuur 8
  • Restaurants 8
  • Bezienswaardigheden 8
  • Inwoners 8
  • Ligging 8
  op 18 november 2012 plaats: Lodz, reisperiode: oktober 2012

  Lodz is een prachtige stad die aan veel kanten word opgeknapt , waar je in manufaktura ook zeker vind wat je zoekt betreft restaurants en shops waar je wel een heel dagje kan doorbrengen en heerlijk op het teras kan zitten. ook zit je in lodz goed als het gaat om een bezoek aan warschauw. De mensen zijn over het algemeen vriendelijk als je ze beter kent. lodz heeft ook een mooie markt genaamd balutku rynek , geweldig om de handel even te ervaren. tja het lijkt soms allemaal grijs en grauw maar probeer hier doorheen te prikken er is genoeg te zien! zeker voor een weekje aan te raden maar maak een plan van te voren wat je wilt gaan doen of wilt zien Polen is groot !

  • Algemeen 8
  • Uitgaan 8
  • Cultuur 9
  • Restaurants 8
  • Bezienswaardigheden 6
  • Inwoners 8
  • Ligging 7

  Bezienswaardigheden

  Hieronder vind je de bekendste bezienswaardigheden van Lodz

  Centraal Museum van Textiel (Lodz)

  Centraal Museum van Textiel
  Centraal Museum van Textiel
  Kaart met locatie Centraal Museum van Textiel

  In Lodz in het Ludwik Geyer's White Factory is het museum van textiel gevestigd. In 1952 werd de eerste poging ondernomen om een verzameling van textiel te maken. Dit leidde tot een weverij in het Museum of Art, na een tijdje bleek de weverij zo populair te zijn dat het zijn eigen tak in het museum kreeg. In 1960 werd de textieltak van het museum zelfstandig en vanaf 1975 kreeg de textieltak de naam Centraal Museum van Textiel. Tegenwoordig kun je in het museum de geschiedenis van weverijen zien maar ook de oude weef- en spinmachines.

  Lunapark (Lodz)

  Lunapark
  Lunapark
  Kaart met locatie Lunapark

  Lunapark is een pretpark in Lodz met gratis toegang. Het pretpark is open sinds 1970 en je betaalt er per attractie waar je in gaat. De prijzen per attractie variëren van 1 tot 12 Poolse Zlotych. Populaire attracties in het park zijn: de ‘Jet Star’, een achtbaan van 16 meter hoog en ‘Round Up’, een staand carrousel. Lunapark is ieder jaar geopend vanaf 1 april, wat niet bedoelt is als een grap, tot de op-één-na laatste zondag van oktober.

  Radegast Station (Lodz)

  Radegast Station
  Radegast Station
  Kaart met locatie Radegast Station

  Radegast is een klein treinstation met veel historie. Het is namelijk gebouwd tussen 1926 en 1937 en diende in de Tweede Wereldoorlog voor het vervoeren van Joden. Duizenden Joodse inwoners van Lodz en andere Poolse steden werden op het Radegast Station verzameld om vervolgens op de trein naar Auschwitz gezet te worden. In totaal zijn er vanaf Radegast ongeveer 200.000 Joden naar het concentratiekamp in Auschwitz gebracht. Het station dient dan ook als Pools monument van de Tweede Wereldoorlog.

  White Factory (Lodz)

  White Factory
  White Factory
  Kaart met locatie White Factory

  De White Factory is een textielfabriek gebouwd in 1835, tegenwoordig dient het als textielmuseum. De textielproductie in Lodz was een van de belangrijkste inkomsten in de 19e eeuw. Textiel in de fabriek werd voornamelijk gemaakt door migranten. De White Factory werd een textielmuseum in 1955, maar toen werd er ook nog gewoon textiel gemaakt. Pas in 1990 stopte de productie van textiel, toen de oostvleugel werd gesloten en werd ingericht als museum.

  Je kunt ook alle bezienswaardigheden van Polen bekijken.

  Vervoer

  Doordat de stad centraal is gelegen heeft het een luchthaven en het grootste goederenstation van Polen. Het is vanaf de luchthaven ongeveer 7 km rijden naar het centrum. In en rondom Lodz zijn veel verschillende fietsroutes.

  Geschiedenis

  In 1332 verschijnt Lodz voor het eerst in documentatie en in 1423 kreeg het stadsrechten van koning Władysław Jagiello. Tot de 18e eeuw bleef het een kleine stad. In 1793, bij de tweede verdeling van Polen, werd Lodz een deel van het koninkrijk van Pruisen. In 1806 trad Lodz toe tot het Napoleontische Hertogdom Warschau. In het verdrag van 1815 stond dat het de bedoeling was om de vervallen stad weer helemaal te vernieuwen. In 1820 moest de stad in een modern industrieel centrum veranderen. In 1825 werd de eerste katoenspinnerij geopend. Door de instroom van werknemers, ondernemers en ambachtslieden uit heel Europa werd Lodz getransformeerd tot het belangrijkste textielproductie centrum van het Russische Rijk. In 1865 werd de eerste spoorlijn geopend. Ondanks de dreigende Eerste Wereldoorlog groeide de stad nog steeds. In 1914 werd er een belangrijke veldslag uitgevochten in de buurt van de stad. Als gevolg van daarvan kwam de stad onder Duitse bezetting. Maar in 1918 bevrijdde de lokale bevolking zichzelf.

  Offerteformulier

  Vertel ons uw vakantie wensen. Onze reisexperts geven u gratis en vrijblijvend reisadvies op maat.

   Aangesloten bij ANVR,SGR, Calamiteitenfonds
   9,6 in reviews
   Veel kennis en ervaring
   3.879 klanten gingen u voor

  Uw gegevens

  * = verplicht. Privacy beleid is van toepassing

  Artikelen

  Vraag een gratis offerte aan voor een reis naar Lodz