Stedentrip Krakau

Uitzicht over de Poolse stad Krakau
Uitzicht over de Poolse stad Krakau

Wil je ook wel eens wat anders dan die grote bekende Europese steden, zoals Barcelona en Londen? Dan is een stedentrip naar Krakau in Polen een echte aanrader. Het ligt op slechts een paar uurtjes vliegen van Amsterdam!

Heb je weinig kennis van Polen? Of heb je geen zin om vele uren te zoeken naar je vakantie? En wil je graag onbezorgd op vakantie? Laat je dan gratis adviseren door een reisexpert. We geven je graag een reisadvies op maat waarin we jouw wensen vertalen naar een passende vakantie!
gratis reisadvies

Krakau algemeen

Krakau ligt in het zuiden van het Oost-Europese land Polen. De rivier de Wisla stroomt door de stad heen. De officiële taal in de stad is Pools, maar in de meeste winkels en cafés word er ook Engels of Duits gesproken. Vroeger was het zelfs de hoofdstad van Polen, maar die eer is tegenwoordig voor de stad Warschau. Krakau is erg populair bij toeristen. Dit komt door het feit dat deze stad vrijwel niet aangetast is door de Tweede Wereldoorlog. Daardoor beschikt de stad over veel oude historische gebouwen. De oudste van deze gebouwen zijn in de 13e eeuw gebouwd. Het centrum van Krakau is daarom ook opgenomen op de werelderfgoedlijst van UNESCO.

Krakau centrum
Krakau centrum

Door de jaren heen heeft de stad zich enorm uitgebreid. Het bruist er van diverse bouwstijlen. Vooral de renaissance stijl is sterk aanwezig in Krakau. Het historische centrum van de Poolse stad heeft het grootste marktplein van heel Europa. Dit plein, Rynek Glówny, is erg levendig en stamt uit de middeleeuwen. Aan het plein zitten veel gezellige cafés en restaurants en ook de beroemde Lakenhallen.

De magie van Krakau

Van Krakau wordt wel eens gezegd dat het een stad met een magische macht is. In Krakau zou er een positieve kracht uitgaan van een heilige steen. Deze steen zou behoren tot één van de zeven geheimzinnige energiebronnen ter wereld. Naast historie, kunst en magie heeft Krakau nog veel meer te bieden.


Krakau is ook een bruisende stad op het gebied van amusement en vermaak. Zo beschikt de stad over cabarets, cafés, clubs, pubs, theaters, restaurants en wijnhuizen. Op het grote plein worden er ook vaak festivals en evenementen gehouden. Zo zijn er bijvoorbeeld het Ludwig von Beethoven Paas Festival en het Internationaal Festival van Straat-theaters.

Op het marktplein is er rond kerst ook altijd een kerstmarkt. Deze markt duurt altijd tot en met 8 januari. Deze markt behoort tot één van de vele kerst tradities in Krakau. Op de kerstmarkt zijn er altijd houten stalletjes aanwezig waar er traditionele producten, zoals houtsnijwerk, lederwaren, snoep, gerookte kaas, wijn en juwelen te koop zijn.

Rynek Glownly
Rynek Glownly
Vraag gratis een offerte aan

Kerst in Krakau

Naast de kerstmarkt behoren de Krakause kerstkribben ook tot de kerst tradities. Deze kerstkribben zijn wereldberoemd. De kerstkribben van Krakau worden met de hand gemaakt door ambachtslieden en volks-artiesten. Bij het maken van de kerstkribben worden deze versierd door middel van de traditionele barokstijl welke verenigd worden met motieven van legendes.

De gemaakte kerstkribben worden op de eerste donderdag van december tentoongesteld op het marktplein rondom het gedenkteken Mockiewicz. Het zijn niet zomaar kerst-stalletjes met daarin Jezus, Maria en allemaal dieren. In de kerstkribben van Krakau zijn er ook praal-bouwwerken in de byzantijnse stijl en miniatuur versies van kerken en paleizen. De miniatuur versies zijn soms erg klein, maar er zijn ook versies die een aantal meters hoog zijn. Ook is er elk jaar een kerstkribben wedstrijd, waarbij de mooiste van alle kerstkribben een prijs krijgt.

Krakau is niet compleet zonder een bezoek aan de indrukwekkende concentratiekampen Auschwitz en Birkenau. Vraag een offerte aan voor een stedentrip inclusief de Zoutmijnen, en de fabriek van Oscar Schindler. 

 

Offerteformulier

Vertel ons uw vakantie wensen. Onze reisexperts geven u gratis en vrijblijvend reisadvies op maat.

 Aangesloten bij ANVR,SGR, Calamiteitenfonds
 9,6 in reviews
 Veel kennis en ervaring
 3.879 klanten gingen u voor

Uw gegevens

* = verplicht. Privacy beleid is van toepassing

2 bezoekers beoordeelden dit artikel gemiddeld met een

8,5

Gerelateerde artikelen