Vrijwilligerswerk in Rwanda

Meer in Rwanda
Meer in Rwanda

Altijd al eens vrijwilligerswerk in het buitenland willen doen? Wellicht is Rwanda iets voor jou. Naast dat Rwanda een veilig en prachtig land is, komt armoede er nog veel te veel voor. Als vrijwilliger kun je meehelpen aan veel bijzondere projecten om de lokale bevolking een duwtje in de rug te geven. Wil jij weten welke projecten er zijn en hoe veilig het is als vrijwilliger? Lees dan verder.

Heb je weinig kennis van Rwanda? Of heb je geen zin om vele uren te zoeken naar je vakantie? En wil je graag onbezorgd op vakantie? Laat je dan gratis adviseren door een reisexpert. We geven je graag een reisadvies op maat waarin we jouw wensen vertalen naar een passende vakantie!
gratis reisadvies

Verbouwen en verbeteren van huizen

Rwanda is een veilig land maar het blijft een Afrikaans land met in de omringende landen onrust. Ook leven er veel mensen in armoede. Door geldgebrek leeft een groot deel van de bevolking in kleine en vervallen huizen. Vooral tijdens het regenseizoen blijven deze huizen moeilijk in stand. Als vrijwilliger kun je je steentje bijdragen door mee te helpen met het verbeteren of verbouwen van nieuwe huizen. Zo biedt je bijvoorbeeld ondersteuning aan de lokale bevolking die zelf ook helpt met de bouw van huizen. Doordat de huizen een betere constructie krijgen, kan de lokale bevolking reizigers uitnodigen om een tijdje te komen verblijven, ongeveer hetzelfde concept als Airbnb. Met deze aanpak kan de bevolking een centje bijverdienen. Vind jij het niet erg om vieze handen te krijgen en help je graag met het creëren van een juiste leefomgeving? Ga dan als vrijwilliger huizen bouwen in Rwanda.

Huizen in Rwanda
Huizen in Rwanda
Vraag gratis een offerte aan

Gezonde leefomgeving

Naast dat het belangrijk is om een goed dak boven je hoofd te hebben, is een gezonde leefomgeving ook héél belangrijk. Als vrijwilliger kun je meehelpen op plattelandsgebieden, waar de lokale bevolking amper kennis heeft over gezondheid en hygiëne. Je gaat meehelpen om de Rwandese bevolking meer te leren over sanitaire voorzieningen en schoon water. Ook ga je meebouwen aan nieuwe latrines, een 'openbaar toilet'. Aangezien het gebrek aan schone sanitaire voorzieningen een wereldwijd probleem is, is het altijd goed als er mensen zijn die de handen uit de mouwen willen steken. Hoe meer vrijwilligers hier aan meewerken, hoe minder kinderen en volwassenen uiteindelijk aan dit probleem sterven.

Natuurbehoud

Rwanda heeft een enorme capaciteit aan land, wat voornamelijk wordt gebruikt voor de landbouw. Vroeger stonden er in Rwanda veel bossen, maar helaas zijn er de afgelopen jaren onwijs veel bomen gekapt. Hier moet verandering in komen, want doordat er weinig bomen staan is de waterhuishouding onstabiel, wordt er te weinig CO2 opgenomen en houdt de grond zich op de heuvels niet goed vast. Als vrijwilliger ga je samen met andere community's bomen planten voor een beter natuurbehoud. De bomen worden vooral geplant rondom ziekenhuizen, scholen en andere sociale voorzieningen.

Theeplantages Rwanda
Theeplantages Rwanda

Schoolomstandigheden

Elk kind in Rwanda heeft het recht op onderwijs, zowel de armere inwoners als de rijkere families. Als vrijwilliger help je een kind met het geven van extra bijles of andere activiteiten. Naast het werken met de kinderen ga je ook met de docenten aan de slag. Misschien dat je hen wel iets bij kunt leren over een onderwerp waar jij veel over weet. Vooral de King David Academy vraagt regelmatig om vrijwilligers, hier zitten namelijk kinderen van de armste delen van de bevolking. De school heeft ongeveer 1.000 leerlingen, die hier allemaal intern wonen. Je geeft bijvoorbeeld les in de Engelse taal. Uiteraard help je ook mee met het organiseren van sociale evenementen en activiteiten op school.

Scholen Rwanda
Scholen Rwanda

Veiligheid in Rwanda

Rwanda is een veilig land voor vrijwilligers. Criminaliteit en corruptie komt vrijwel niet voor en de politie is ten alle tijden behulpzaam. Houd wel rekening met de eventuele ziektes in dit land zoals malaria. Informeer vooraf altijd bij je huisarts naar eventuele vaccinaties en malariatabletten. Verder zijn er in Rwanda goede artsen en ziekenhuizen. Al met al kun je in Rwanda veilig als vrijwilliger werken.

Offerteformulier

Vertel ons uw vakantie wensen. Onze reisexperts geven u gratis en vrijblijvend reisadvies op maat.

 Aangesloten bij ANVR,SGR, Calamiteitenfonds
 9,6 in reviews
 Veel kennis en ervaring
 3.879 klanten gingen u voor

Uw gegevens

* = verplicht. Privacy beleid is van toepassing

2 bezoekers beoordeelden dit artikel gemiddeld met een

9,0

Gerelateerde artikelen