Rwanda van A tot Z

Apen in Rwanda
Apen in Rwanda

A van Armoede

In Rwanda zijn veel mensen erg arm. 60 procent van de bevolking in dit land leeft onder de armoedegrens. Het land staat op de 16e plek van de armste landen ter wereld.

Heb je weinig kennis van Rwanda? Of heb je geen zin om vele uren te zoeken naar je vakantie? En wil je graag onbezorgd op vakantie? Laat je dan gratis adviseren door een reisexpert. We geven je graag een reisadvies op maat waarin we jouw wensen vertalen naar een passende vakantie!
gratis reisadvies

B van Buurlanden

Rwanda is omringt door 4 andere landen. De landen waar Rwanda aan grenst zijn Uganda, Tanzania, Burundi en Congo-Kinshasa. Dit zijn allemaal Afrikaanse landen.

C van Cultuur

Muziek en dans spelen een grote rol in de cultuur van Rwanda. Dit kunnen allerlei soorten zijn: uitbeelding van heldendicht ter herdenking van topprestaties en dapperheid, jachtliederen en humoristische liedjes. Vaak worden traditionele liederen begeleid met een lulunga, dit is een 8-snarig muziekinstrument. Andere aspecten van de cultuur van het land zijn traditioneel handwerk van manden, schilderijen, keramiek en houtsnijwerk.
Vraag gratis een offerte aan

D van Diefstal

Rwanda is een relatief veilig land, maar kleine diefstallen kunnen voorkomen. Dit heeft vooral te maken met de armoede in het land. Wanneer je het land bezoekt, dien je dan ook op je hoede te zijn voor zakkenrollers en dieven. Neem dus geen waardevolle spullen mee wanneer je de straat op gaat.

E van Eten en drinken

In Rwanda eten ze vooral aardappels, mais, cassave en bananen. Bekende gerechten zijn Isombe (groene fijngestampte bladeren van de cassaveplant), Tilapia, Umutsima (schotel van mais en casave), Mizuzu (gefrituurde stukjes banaan) en Baars uit de Nijl. Als je buiten de deur gaat eten vind je veel lokale spiesen van geitenkebab.

De biersoorten die te krijgen zijn in bars zijn Urgwagwa (bananenbier), Amstel, Primus en Mützig. In de meeste supermarkten kun je gewoon water, melk, frisdranken en sappen krijgen.

F van Fauna

In de parken van Rwanda zijn veel wilde diersoorten te ontdekken. Je vind hier giraffen, gorilla's, hyena's, leeuwen, nijlpaarden en luipaarden. Ook zijn er in het land honderden vogelsoorten aanwezig.

G van Gezondheidszorg

De kwaliteit van de gezondheidszorg wordt met de jaren beter, maar is nog niet terug op het niveau van voor de oorlog. Vergeleken met andere landen is de gezondheidszorg nog niet erg goed. De stroom patiënten waar ze in de gezondheidscentra mee te maken krijgen, kunnen ze nauwelijks bijhouden en verwerken. Een groot probleem is de ondervoeding van kinderen. De voorzieningen zijn in de steden vele malen beter dan op het platteland, maar nog geen 17% van de bevolking woont in de stad.

H van Houtsnijwerk

In Rwanda wordt net zoals in sommige andere Afrikaanse landen aan houtsnijwerk gedaan. Er worden mooie producten en kunstwerken van hout gemaakt waar een verhaal bijhoort. Dit kunnen beeldjes, souvenirs en sleutelhangers zijn. Deze worden vaak langs de weg of op markten verkocht.

I van Inwoners

Het land heeft ongeveer 10.473.000 bewoners op een oppervlakte van 26.338 km². Het grootste deel van de bevolking is Rooms-katholiek (56,5%). Daarnaast is 26% Protestants. De overige kwart van de inwoners heeft een ander of geen geloof.

J van ?

K van Kigali

Kigali is de hoofdstad van Rwanda en is tevens het bestuurlijke en economische centrum van het land. Er wonen ongeveer 960.000 mensen in Kigali en de stad heeft een oppervlakte van 112 km².

L van Landschap

Het landschap van Rwanda staat bekend om zijn altijd groene heuvels. Het wordt ook wel 'land van duizend heuvels' genoemd. Het landschap bestaat uit vulkanische bergen, moerassen, meren, rivieren en savannes. Ook zijn er veel akkers voor de landbouw en theeplantages te vinden.

M van Munteenheid

Het geld waarmee betaald wordt in het land is de Rwandese Frank (RWF). Deze bestaat weer uit 100 centimes. Het prijsniveau ligt in Rwanda lager dan in Nederland, maar wel hoger dan in de omringde landen.

N van Nationale Parken

Er zijn 3 nationale parken in Rwanda te vinden. Dit zijn het Volcanoes National Park, waar de zeldzame zilverzwarte berggorilla's leven, het Nyungwe Forest National Park, waar 13 primaten, 75 zoogdiersoorten, 270 vogelsoorten en 200 boomsoorten te vinden zijn en het Akagera Nationaal Park, waar het wildleven van de savanne voorkomt, met antilopen, buffels, olifanten, giraffen, zebra's en nijlpaarden.

O van Oorlog

In 1994 vond er een burgeroorlog plaats in het land, waarbij ongeveer 500.000 tot 1 miljoen Tutsi's en Hutu's om het leven kwamen. Dit gebeurde in een periode van 100 dagen.

P van President

De huidige president van Rwanda is generaal Paul Kagame. Hij werd in 2000 tot president gekozen. Kagame is geboren in 1957 en is een zoon van een in 1959 uit Rwanda verdreven Tutsi. Hij heeft sinds zijn jeugd in Uganda gewoond en is het eerste Tutsi-staatshoofd van een onafhankelijk Rwanda. Zijn vrouw is Janet Kagame.

Q van ?

R van Regenseizoen

Gedurende het jaar zijn er 4 seizoenen in het land te onderscheiden; het lange regenseizoen, het lange droge seizoen, het korte regenseizoen en het korte droge seizoen. Het lange regenseizoen duurt van februari tot mei en er valt in deze tijd veel en onophoudelijk neerslag. Het korte regenseizoen duurt van half oktober tot december, dan vallen er af en toe kleine buien.

S van Sloppenwijk

Er zijn verschillenden sloppenwijken in Rwanda te vinden. Deze worden ook wel getto's, krottenwijken of townships genoemd. Hier staan hutten die gebouwd zijn van bouwafval en andere restmaterialen. Er hangen ook veel weeskinderen rond in deze wijken. Mensen wonen hier door armoede en woningnood. Vaak is er dan ook sprake van onveiligheid, slechte drinkwatervoorziening en volksgezondheid, overbevolking, werkloosheid en een gebrek aan riolering. De meeste wijken zijn illegaal, omdat deze zonder vergunning zijn aangelegd.

T van Taal

De officiële talen die gesproken worden in Rwanda zijn het Kinyarwanda, Engels en Frans. Ook wordt er op sommige plaatsen Swahili gesproken. De taal die het meest gesproken wordt is het Kinyarwanda.

U van Urundi

Ruanda-Urundi, oftewel Roeanda-Oeroendi, behoorde tot de kolonie Duits Oost-Afrika in het midden van Afrika. Dit werd in het jaar 1924 een Belgisch mandaat. Dit hield stand tot 1962, wanneer het gebied vrij werd, als Burundi en Rwanda. Het gebied werd door Duitsland toegeëigend aan het einde van de 19e eeuw en behoorde toen tot Duits Oost-Afrika. Er was echter maar een klein aantal Duitsers dat in het gebied leefde.

V van Vulkanen

In het noorden van Rwanda heb je de Virungavulkanen. Deze liggen tussen Ruhengeri en Gisenyi en zijn te beklimmen. De bergen steken boven het landschap van Rwanda en de buurlanden Uganda en Congo uit. Het gebergte bestaat uit 8 vulkanen, die over een afstand van 60 kilometer verspreid zijn. Er zijn nog 2 vulkanen actief; de Nyamuragira en Nyiragongo.

W van Weer

Het land heeft een aangenaam klimaat, wat komt door de hoge ligging van het land. Temperaturen liggen altijd tussen de 16 en 26 graden. Het kan wel redelijk koel zijn in de ochtenden en avonden. De neerslag, verschilt per periode en gebied. Bij de Virunga Vulkanen kan de temperatuur echter onder de 0 komen. Ook sneeuwbuien bij de vulkanen zijn geen uitzondering.

X van ?

Y van ?

Z van Ziektes

De besmetting van HIV neemt toe in Rwanda. Voornamelijk op het platteland komt dit veel voor. Ook onder de beter opgeleiden en strijdkrachten komt Aids voor en blijven hier mensen aan overlijden. Andere ziektes die hier voorkomen zijn Malaria en Gele koorts. Muggenbeten kunnen het best worden voorkomen door insectenwerende middelen te gebruiken en kleding te dragen die de huid bedekt.

Offerteformulier

Vertel ons uw vakantie wensen. Onze reisexperts geven u gratis en vrijblijvend reisadvies op maat.

 Aangesloten bij ANVR,SGR, Calamiteitenfonds
 9,6 in reviews
 Veel kennis en ervaring
 3.879 klanten gingen u voor

Uw gegevens

* = verplicht. Privacy beleid is van toepassing

6 bezoekers beoordeelden dit artikel gemiddeld met een

6,3

Gerelateerde artikelen