De hoofdstad van ServiŽ

Monument Belgrado, ServiŽ
Monument Belgrado, ServiŽ

Belgrado is de hoofdstad van Servië en is gelegen op het punt waar de Donau en Sava rivieren samenkomen. Binnen de stadsgrenzen wonen 1,1 miljoen mensen, wat het een van de grootste steden van de Balkan maakt. In de laatste jaren is de stad weer een bruisende spil geworden in het gebied en een echte aanrader om naar toe te gaan.

Heb je weinig kennis van ServiŽ? Of heb je geen zin om vele uren te zoeken naar je vakantie? En wil je graag onbezorgd op vakantie? Laat je dan gratis adviseren door een reisexpert. We geven je graag een reisadvies op maat waarin we jouw wensen vertalen naar een passende vakantie!
gratis reisadvies

Geschiedenis

In 33 v. Chr. werd de stad, die later Belgrado zou heten, onderdeel van het steeds verder uitbreidende Romeinse Rijk. Binnen twee eeuwen was het een vooraanstaande Romeinse stad. Twee keizers, Constantijn de Grote en Flavius Jovianus, kwamen zelfs uit het gebied van Singidunum, zoals Belgrado toen genoemd werd. Na de val van het (West-)Romeinse Rijk kwam Singidunum onder de heerschappij van de Oost-Romeinse Byzantijnen. Tijdens de Middeleeuwen zou de stad vaak wisselen van eigenaar. Zo werd in 442 het gebied geplunderd door Attila de Hun en ook de Hongaren en Bulgaren wisten de stad ook geregeld in handen te krijgen. Tijdens de 9e eeuw werd de stad voor het eerst Belgrado genoemd.

Pas in 1284 werd Belgrado voor het eerst geregeerd door een Servische koning. Dit duurde tot 1521 toen het Ottomaanse rijk de stad overnam en Servië van de kaart verwijderde. Tot het begin van de 19e eeuw zou Belgrado een slagveld blijven voor de Ottomanen en de Oostenrijkers die de heerschappij over het gebied meerdere malen af zouden wisselen. In 1813 kwamen de Serviërs in opstand tegen de Ottomanen, maar pas bij een tweede poging in 1815 wisten ze hun onafhankelijkheid te verkrijgen. In 1841 werd Belgrado weer de hoofdstad van het land.

Tijdens de Eerste Wereldoorlog lag Belgrado aan de frontlinie en werd het grotendeels verwoest. Na de oorlog werd de stad weer opnieuw opgebouwd en gemoderniseerd. Het was nu de hoofdstad geworden van Joegoslavië, Servië was samengegaan met de Slavische delen van het voormalige Oostenrijks-Hongaarse Rijk. Tijdens de Tweede Wereldoorlog werd Joegoslavië door de As-mogendheden aangevallen en werd Belgrado de hoofdstad van een marionetten regime van de Nazi's. Verzetsstrijders wisten aan het einde van de oorlog het land te bevrijden van de Duitse overheersers en richtten onder Generaal Tito een socialistisch Joegoslavië op. Dit hield stand tot 1991, toen Joegoslavië uit elkaar viel. In 1999 werd Belgrado nog zwaar beschadigd door NAVO-bombardementen tijdens de Kosovo Oorlog.

Vervoer

Per vliegtuig kun je Belgrado bereiken via het nabije Nikola Tesla vliegveld. Deze is ook met budgetmaatschappijen te bereiken vanuit bijvoorbeeld Eindhoven. Naar het centrum reis je dan per taxi, of als je minder uit wilt geven de lijn- of shuttlebus. Belgrado kan ook per trein bereikt worden, het centrale treinstation ligt midden in het centrum. Vervoer binnen de stad is goed geregeld. Taxiprijzen zijn sinds enkele jaren vastgesteld, dus je wordt niet afgezet. Bus- en tramlijnen lopen door de hele stad en maken Belgrado makkelijk bereisbaar. Vraag gratis een offerte aan

Bezienswaardigheden

Het centrale punt van Belgrado is het Republic Square. Aan dit plein liggen veel mooi historische gebouwen, waaronder het Nationaal Theater en het Nationaal Museum van Servië. Een straat verder vind je het grootse Servische parlementsgebouw Vanaf daar is het een korte wandeling naar het zogenaamde Oude Paleis, wat tegenwoordig het stadhuis is. Aan de andere kant van Republic Square ligt de Knez Mihailova straat. Prachtige 19e-eeuwse gevels maken deze straat al de moeite waard om een kijkje te nemen. Is dat toch niet je ding, dan kun je er altijd gewoon gaan shoppen, de Knez Mihailova straat is namelijk hét winkelgebied van Belgrado. Aan het einde van de straat ligt een imposant fort, de Kalemegdan Citadel. Andere bezienswaardigheden in het centrum zijn de Kathedraal van de Heilige Sava, de grootste Orthodoxe kerk ter wereld, en Skadarlija. Dit is een gezellige buurt met veel kunst en lekkere restaurants. Buiten het centrum ligt het eiland Ada Ciganjila. Dit is het sportcentrum van Belgrado.

Nachtleven

Belgrado staat bekend om zijn wilde nachtleven. De stad is door verschillende publicaties als (een van de) beste uitgaanssteden ter wereld benoemd. Door de hele stad vind je leuke bars en discotheken en je bent weinig kwijt voor een drankje. Enkele bekende clubs zijn: Akademija, KST en de Student Cultural Centre. De buurt Skadarjila is een meer alternatieve uitgaansbestemming.

Offerteformulier

Vertel ons uw vakantie wensen. Onze reisexperts geven u gratis en vrijblijvend reisadvies op maat.

 Aangesloten bij ANVR,SGR, Calamiteitenfonds
 9,6 in reviews
 Veel kennis en ervaring
 3.879 klanten gingen u voor

Uw gegevens

* = verplicht. Privacy beleid is van toepassing

Geef als eerste een cijfer voor dit artikel

Gerelateerde artikelen