Novi Sad

Novi Sad bij nacht, ServiŽ
Novi Sad bij nacht, ServiŽ

Novi Sad, de tweede stad van Servië, heeft een relatief klein centrum. Er is echter wel genoeg te beleven. Er zijn veel musea, veel winkel– en horecagelegenheden en het heeft een bruisend nachtleven.

Heb je weinig kennis van ServiŽ? Of heb je geen zin om vele uren te zoeken naar je vakantie? En wil je graag onbezorgd op vakantie? Laat je dan gratis adviseren door een reisexpert. We geven je graag een reisadvies op maat waarin we jouw wensen vertalen naar een passende vakantie!
gratis reisadvies

Geschiedenis

Novi Sad ligt in de noordelijke regio Vojvodina. Novi Sad betekent 'nieuwe nederzetting'. De stad is namelijk pas gesticht in 1867 toen de Habsburgers het gebied veroverden van de Turken. In de 19e eeuw ontwikkelde de stad zich tot een belangrijk cultureel centrum. In deze tijd hoorde het nog bij Hongarije terwijl de rest van Servië Turks was.

Na de Eerste Wereldoorlog werd Novi Sad onderdeel van Joegoslavië en zou dat blijven tot het uiteenvallen van Joegoslavië in 1991, op een onderbreking van Hongaarse bezetting tijdens de Tweede Wereldoorlog na. Na 1992 werd het onderdeel van de Federale Republiek Joegoslavië dat in 2003 overging in de unie Servië-Montenegro. Vanaf 2006 hoort Novi Sad bij een onafhankelijk Servië.

Tijdens de Kosovo-oorlog was de stad een belangrijk doelwit. Novi Sad is beschadigd geraakt en de drie bruggen over de Donau werden door de NAVO vernietigd in het kader van Operatie Allied Force. Inmiddels zijn twee van de drie bruggen herbouwd.

Cultuur

In de 19e eeuw was Novi Sad de culturele hoofdstad van Servië en had het de bijnaam Servisch Athene. Elke kunstenaar, dichter of schrijver in het land had tijdens zijn carrière wel een tijd in deze stad gewoond. Je vindt hier het Matica Srpska, de oudste cultureel-wetenschappelijke institutie van Servië, evenals het Nationaal Theater.


Belgrado heeft op het gebied van cultuur het stokje overgenomen maar nog steeds is Novi Sad erg belangrijk. De gemeente probeert de stad aantrekkelijker te maken door middel van een groot aantal evenementen, waaronder het EXIT Festival, het grootste muziekfestival van Servië. Ook heeft Novi Sad meerdere musea en galerieën, waarvan het Museum of Vojvodina de bekendste is. Dit museum herbergt een permanente collectie van Servische cultuur en het leven in Vojvodina door de jaren heen. De galerie van Matica Srpska is de grootste en meest befaamde van de stad.

De inspanningen van de gemeente blijken te werken, want het aantal toeristen dat de stad bezoekt groeit sinds 2000. Dit is met name te danken aan het EXIT Festival, dat jaarlijks 200.000 jongeren vanuit heel Europa naar de stad trekt. Ook de Novi Sad Fair, waarbij landbouw centraal staat, trekt veel bezoekers, met name zakenreizigers. Vraag gratis een offerte aan

Bezienswaardigheden

Kenmerkend voor Novi Sad is het Petrovaradin Fort, vanwaar je een prachtig uitzicht hebt over de rest van de stad. Anders dan de andere verdedigingswerken in Servië stamt dit fort niet uit de Turkse tijd, maar is het gebouwd door Oostenrijk en Venetië nadat zij de Turken in 1716 hadden verslagen. Het fort is dus jonger dan andere forten in het land en ook de vormgeving is anders.


Daarnaast is de buurt Stari Grad, het historisch stadscentrum, zeker het bezoeken waard. Hier vind je onder meer het Trg Slobode (Vrijheidsplein), het Gradska Kuca (stadhuis) en de Engelse rooms-katholieke kerk St. Mary. Stari Grad is een gezellige buurt met veel musea, cafés, restaurants en winkels.

Op 20 kilometer afstand van Novi Sad ligt het Nationaal Park Fruska Gora. Veel mensen komen hier in het weekend om de drukte van de stad te ontlopen. Op de berg zijn een aantal kloosters gevestigd en je kunt trektochten maken door het gebied. In mei wordt hier de Fruska Gora Marathon gehouden, met tochten voor wandelaars, hardlopers en fietsers. In de zomer kun je een duik nemen in het meer van Ledinci.

Offerteformulier

Vertel ons uw vakantie wensen. Onze reisexperts geven u gratis en vrijblijvend reisadvies op maat.

 Aangesloten bij ANVR,SGR, Calamiteitenfonds
 9,6 in reviews
 Veel kennis en ervaring
 3.879 klanten gingen u voor

Uw gegevens

* = verplicht. Privacy beleid is van toepassing

5 bezoekers beoordeelden dit artikel gemiddeld met een

9,8

Gerelateerde artikelen