ServiŽ van A tot Z

Novi Sad bij nacht, ServiŽ
Novi Sad bij nacht, ServiŽ

A van Ada Ciganlija

In Belgrado kun je zwemmen en zonnen op het eiland Ada Ciganlija in de Sava rivier. Het eilandje is een waar recreatiepark. Aan beide kanten van het eiland is een kiezelstrand dat 's zomers propvol ligt. Naast zonnen kun je ook waterfietsen, waterskiën, fietsen of gebruik maken van een van de sportfaciliteiten op het eiland. Het is overigens niet helemaal een eiland want er is een route naar het 'eiland' toe, wel is het eiland geheel autovrij.

Heb je weinig kennis van ServiŽ? Of heb je geen zin om vele uren te zoeken naar je vakantie? En wil je graag onbezorgd op vakantie? Laat je dan gratis adviseren door een reisexpert. We geven je graag een reisadvies op maat waarin we jouw wensen vertalen naar een passende vakantie!
gratis reisadvies

B van Blauwe Trein

Vroeger was de luxueuze blauwe trein alleen voor Josip Tito, de communistische Joegoslavische leider. Tijdens zijn veertigjarige bewind reisde Tito ongeveer 600.000 kilometer met de trein. Hij ontving tijdens deze reis zo'n zestig buitenlandse hoge functionarissen. Tegenwoordig wordt de trein gebruikt voor toerisme en kun je dus vanuit Belgrado met de trein mee. 

C van Cultuur
Muziek
Er zijn in Servië verschillende artiesten die zowel in eigen land als in Joegoslavië bekend zijn. Een aantal van deze artiesten zijn Ceca, Željko Joksimović en Goran Bregović. Ook aan het songfestival doet Servië nog ieder jaar mee en in 2007 werd het songfestival zelfs gewonnen door Servië.

Het volkslied van Servië heet het Bože Pravde en is in de geschiedenis al een aantal keer veranderd, zo ook toen Servië van koninkrijk naar republiek ging. Hieronder de eerste alinea in het Nederlands:
God der gerechtigheid, u die ons
tot heden van de ondergang hebt gered,
hoor ook nu nog onze stemmen
en wees steeds onze verlosser.

Taal
Er worden in Servië verschillende talen gesproken, zo hoor je er bijvoorbeeld Albanees, Hongaars, Kroatisch, Servisch en Slowaaks. Het Servisch is overigens wel de officiële taal van het land. Servisch is één van de varianten op het Servo-Kroatisch en behoort tot de zuidelijk Slavische talen.

D van Donau

De Donau is de belangrijkste rivier van Servië, hij stroomt 588 km over Servische grond en is in totaal 2850 km lang. Er liggen verschillende steden aan de Servische Donau, bijvoorbeeld Novi Sad en Belgrado. Naast steden vind je ook Fruška Gora, een berg en de IJzeren Poort, een bergdal.

de Donau vallei
de Donau vallei
Vraag gratis een offerte aan

E van Eten

Iets wat in Servië veel gegeten wordt is pljeskavice of cevapi, het is gehakt vlees dat in de vorm van een hamburger wordt gekneed en dan wordt gebakken. Vaak gegeten met lepinja dat een soort brood is. Een ander typisch Servisch gerecht is sunka of prsut dat gedroogd varkensvlees is. Bij deze gerechten wordt vaak de typisch Servische alcoholische drank gedronken die gemaakt wordt van pruimen.

F van Fort Petrovaradin

Het fort Petrovaradin vind je aan de overzijde van de Donau bij het plaatsje Novi Sad. Met het fot wordt meestal het grote fort op het hooggelegen rotsplateau bedoeld. Het woord Petrovaradin is opgebouwd uit drie delen; 'Petra' wat rots betekend in het latijn. 'var' wat Hongaars is voor stad en 'din' wat staat voor geloof in de Turkse taal. Je komt dan tot 'een stad gebouwd op een rots die zo sterk is als het geloof'. 

het Belgrado fort
het Belgrado fort

G van Gardos

In Zemun vind je de kleine oude romantische wijk Gardos. Schattige kleurrijke huisjes en veel kleine visrestaurantjes. Zemun zelf is ook zeker een aanrader, ooit was dit een zelfstandig plaatsje, maar Belgrado heeft met uitbreidingen het plaatsje opgeslokt. De wijk is er een met een kleinschalig centrum en grenst aan de Donau. Je vindt er een gezellige en mooie wandelboulevard met veel disco- en restaurantboten.

H van Hoofdstad Belgrado

Letterlijk heet de stad 'witte stad' maar bij de meeste mensen is de stad beter bekend als Belgrado. Het is de hoofdstad van Belgrado en telt iets minder dan 1.635.000 inwoners. De stad werd de afgelopen eeuw maar liefst vijf keer gebombardeerd.

I van IJzeren Poort

De IJzeren Poort wordt door verschillende mensen op verschillende manieren uitgelegd. Één uitleg is dat de IJzeren Poort een kloofdal dat 134 kilometer van de Donau omvat. De andere uitleg geeft aan dat het gaat om de laatste barrière van de 134 kilometer, dit gedeelte ligt iets voor Orşova (een Roemeense stad) bij een stuwdam. 

Novi Sad
Novi Sad

J van JAT

De nationale luchtvaartmaatschappij is JAT, grote kans dus dat je met een vliegtuig van die maatschappij terug of heen vliegt. Het is de opvolger van JAT Yugoslav Airlines, wat de nationale luchtvaartmaatschappij was van Joegoslavië. 

K van Kalemegdan Fort 

Het grote Kalemegdan Fort is tegenwoordig deels een park waar je makkelijk een paar uur kunt rondhangen. Er zijn tal van oude gebouwen en ruïnes om naar te kijken en het uitzicht op de rivier is ook erg mooi. Het fort bestaat nu nog uit enkele muren en torens, maar deze zijn dan ook wel erg goed bewaard gebleven. Er zijn op het complex verschillende eetkraampjes en restaurantjes.

L van Lepenski Vir

Lepenski Vir is de belangrijkste archeologische vindplaats van Zuid-Europa. De opgravingen bestaan uit veel driehoekige huizen, verschillende sculpturen van mensen en abstracte sculpturen. De eerste mensen die waarschijnlijk op die plek leefde waren er 7000 jaar voor Christus.

de vestingpoort van Belgrado
de vestingpoort van Belgrado

M van Markt

Er zijn verschillende markten te vinden door het hele land, we zullen hier een aantal van de leukste markten in Belgrado beschrijven. De vlooienmarkt die te vinden is in Nieuw-Belgrado. Op deze vlooienmarkt vind je typisch Servische producten. Daarnaast is er elke dag wel ergens in Belgrado een groente- en fruitmarkt te vinden, waar je terecht kunt voor verse producten en een praatje met de lokale bevolking.

N van Novi Sad

'Nieuwe tuin' of Novi Sad, zoals de stad beter bekend staat is de op één na grootste stad van Servië. Met 371.292 inwoners is de stad ook de hoofdstad van Vojvodina (regio in Servië). De stad ligt zo'n honderd kilometer boven Belgrado en ligt aan de Donau. De grootste toeristische attractie van de stad is fort Petrovaradin, vanaf het fort heb je een prachtig uitzicht over de Donau en de stad. Ook word hier ieder jaar in juli het popfestival EXIT gehouden.

O van Openbaar Vervoer

De bus is in Servië veruit de meest comfortabele en gemakkelijkste manier om te reizen, er rijden veel bussen die dorpen en steden met elkaar verbinden. Ook kun je met de bus internationaal reizen. Wel is het busvervoer in verhouding duurder dan de trein. De trein rijdt wel minder snel en frequent, dit komt doordat het spoor verouderd is. Ook treinen rijden internationaal en verbinden het land dus met de rest van Europa.

P van Parlementsgebouw

Het oude parlementsgebouw dat je vindt in Belgrado is bij veel toeristen één van de dingen die ze nog willen zien in Servië. Het indrukwekkende bouwwerk heeft één grote groen koperen koepel en nog een aantal kleinere koepels. In het jaar 2000 was het gebouw het punt waar een grote demonstratie werd gehouden tegen president Milosevic, er verzamelde zich bijna een miljoen mensen. Tegenwoordig is het gebouw overigens niet meer in gebruik.

Q van ?

R van RSD (Servische Dinar)

De officiële munteenheid van Servië is de dinar, vroeger was de dinar de munteenheid van Joegoslavië en een aantal omliggende landen. Er zijn biljetten van 10 tot 5000 dinar. Tijdens de Balkanoorlog was er ineens sprake van hyperinflatie zo kwam er een biljet van 500.000.000.000 dinar in omloop. Omdat de dinar geen erg waardevaste munt is gebruiken de inwoners al lange tijd de euro, ook het spaargeld wordt in euro's gehouden. Zo is de officiële munt nog wel de dinar, maar gebruiken de meeste Serviërs de euro.

S van Savakathedraal

De Savakathedraal staat in Belgrado en is het de grootste orthodoxe kerk ter wereld. De kerk werd vernoemd naar de heilige Sava die de eerste Aartsbisschop was. De bouw van deze grote kerk werd gestart in 1935 en is nog steeds niet af. In de zomer is het erg druk in het parkje voor de kerk, omdat het hier op een bankje in de schaduw lekker vertoeven is.

T van Traditioneel Servië

Er zijn verschillende traditionele restaurantjes, muziekvoorstellingen en klederdrachten in Servië. Als je door Skadarska straat loopt kom je het allemaal tegen. Je vindt er tal van restaurantjes die gespecialiseerd zijn in Servisch eten. Bijna elk restaurantje heeft elke avond wel een bandje gekleed in traditionele kleding dat Servische muziek maakt.

U van Uitgaan

De hoofdstad van Servië is beroemd om het nachtleven. De stad is zelfs al een keer uitgeroepen tot uitgaansstad van Europa. Er zijn diverse clubs en cafés te vinden door het oude centrum. Een van de straten van Belgrado die erg bekend is onder feestgangers is 'Strahinja Bana'. Aan de overkant van de rivier vanaf het centrum gezien liggen verschillende partyboten, deze boten zijn ingericht als clubs en erg populair onder toeristen en lokale bewoners. Voor een paar van deze boten moet je op de gastenlijst staan of entreegeld betalen, maar bij een aantal andere boten kun je zo naar binnen. Voor de meest gangbare drankjes betaal je tussen de €1,50 en €2,50 en de meeste clubs blijven open tot minimaal een uur of 5.

V van Viminacium

Vroeger was het een belangrijke legerplaats van de Romeinen. Wanneer keizer Gordianus III aan de macht kwam werd hier er een munthuis gevestigd. Er zijn veel verschillende munten opgeslagen in het munthuis en in tegenstelling tot de meeste munten in omliggende muntenhuizen zijn er Latijnse opschriften te vinden op de munten. Je kunt het munthuis vinden in de provincie Moesia Superior.

W van Winnen

Een aantal Serviërs zijn internationaal bekend, zo is Novak Đoković vanaf juli 2011 nummer één op de tenniswereldranglijst en heeft hij een aantal grote titels op zijn naam staan. Het Servische voetbalteam doet het iets minder goed, maar zeker niet verkeerd. Ze staan op dit moment 29e op de FIFA wereldranglijst en kwamen de eerste ronde van het WK 2010 zonder kleerscheuren door.

X van ?

Y van ?

Z van Zlatibor

Wanneer je in Servië bent en vraagt naar Zlatibor zijn er twee mogelijkheden, of je wordt richting de berg Zlatibor gestuurd of naar het gebied Zlatibor. Reisgraag.nl bedoeld hier de berg Zlatibor. De naam van de berg komt van de twee woorden Zlati en Bor, het eerste woord betekent gouden en het tweede woord betekent pijnboom. De berg heet dus de gouden pijnboom berg. Je ziet op de berg ook wel een aantal grote pijnbomen. Het is mogelijk om de berg te beklimmen, het is wel belangrijk hier een goede kaart van het gebied voor aan te schaffen, er is namelijk een grote kans dat je verdwaald.

Offerteformulier

Vertel ons uw vakantie wensen. Onze reisexperts geven u gratis en vrijblijvend reisadvies op maat.

 Aangesloten bij ANVR,SGR, Calamiteitenfonds
 9,6 in reviews
 Veel kennis en ervaring
 3.879 klanten gingen u voor

Uw gegevens

* = verplicht. Privacy beleid is van toepassing

6 bezoekers beoordeelden dit artikel gemiddeld met een

9,8

Gerelateerde artikelen