De vlag van Togo

Vlag van Togo
Vlag van Togo

Togo is een klein land in West-Afrika. De huidige nationale vlag is alweer de derde vlag van Togo. Deze vlag is in gebruik genomen vanaf 27 april 1960, nadat Togo onafhankelijk werd. Ontdek in dit artikel alles over de nationale vlag en haar geschiedenis.

Heb je weinig kennis van Togo? Of heb je geen zin om vele uren te zoeken naar je vakantie? En wil je graag onbezorgd op vakantie? Laat je dan gratis adviseren door een reisexpert. We geven je graag een reisadvies op maat waarin we jouw wensen vertalen naar een passende vakantie!
gratis reisadvies

Geschiedenis van de vlag van Togo

In de 18e eeuw sloot een Duitse handelaar, Gustav Nachtigal, een verdrag met enkele stamhoofden in Togo waardoor Togo een Duits protectoraat werd. Van 1884 tot en met 1914 was Togo een Duitse kolonie en kreeg de naam Togoland. Na de Eerste Wereldoorlog werd Togoland veroverd door de Fransen en de Britten. Hierna werd Togo opgedeeld in Frans Togoland en Brits Togoland. In 1956 is Frans Togoland onder de naam République autonome du Togo een eigenmachtig gebied binnen de Franse Unie geworden.

Van 1956 tot 1960 voerde Frans Togoland twee vlaggen. De eerste vlag was in gebruik in 1957 en 1958. De tweede vlag werd hierna gebruikt tot en met 1960. Beide vlaggen hadden een donkergroene achtergrond, waarop twee witte sterren stonden afgebeeld. Een ster stond rechtsboven afgebeeld, de andere ster linksonder. Deze twee sterren stonden symbool voor Frans Togoland en Brits Togoland. Bij de eerste vlag stond de vlag van Frankrijk ook nog linksboven afgebeeld.
In 1960 werd Frans Togoland geheel onafhankelijk en werd toegelaten tot de VN. Brits Togoland koos er in een referendum voor om zich aan te sluiten bij Ghana. Sinds 27 april 1960 wordt de huidige vlag van Togo gebruikt, die door de kunstenaar Ahyi Paul is ontworpen.

Postzegel uit 1960: toelating van Togo tot de VN
Postzegel uit 1960: toelating van Togo tot de VN

Huidige vlag van Togo

Momenteel maakt Togo gebruik van de derde nationale vlag die in gebruik is sinds 27 april 1960. Deze vlag bestaat uit vijf horizontale strepen. De bovenste, middelste en onderste streep zijn groen, de overige strepen zijn geel. Linksboven in de vlag is een rood vlak geplaatst met de witte Star of Hope.

De kleuren groen, geel en rood zijn Pan-Afrikaanse kleuren. Deze kleuren verwijzen naar de Ethiopische vlag en zijn terug te zien in veel vlaggen van Afrikaanse landen. Het land Ethiopië diende als inspiratie voor veel Afrikaanse koloniën die in het tijdperk van de kolonisatie autonoom wilden worden. Ethiopië was een grote inspiratiebron doordat het land nooit gekoloniseerd is.

Vlag van Ethiopië met de Pan-Afrikaanse kleuren
Vlag van Ethiopië met de Pan-Afrikaanse kleuren

Symbolische betekenis

Elke kleur van de vlag heeft een symbolische betekenis. De kleur rood staat voor de loyaliteit van de bevolking, de strijd voor onafhankelijkheid en het patriottisme van de bevolking. Daarnaast beeldt het rood het bloed uit dat gevloeid heeft om de onafhankelijkheid van Togo te bereiken. Het groen van de vlag staat voor vruchtbaarheid, landbouw en hoop. Geel symboliseert het geloof in toekomstige welvaart en de minerale rijkdom van de grond van Togo. De witte Star of Hope beeldt leven, puurheid, vrede, waardigheid en de onafhankelijkheid van Togo uit.

De vijf horizontale banen verwijzen naar de vijf regio's van Togo. De ster in de vlag symboliseert het leven, het volk en de innerlijke ontwikkeling. In de vlag rijst de ster op uit het rode bloed, dit verwijst naar de wil om de vrijheid, de strijd om de onafhankelijkheid te verkrijgen en de wil om de onafhankelijkheid te behouden.

Onze reisexperts hebben veel kennis en ervaring. Ze weten waar ze moeten zijn voor scherpe prijzen en flexibele voorwaarden. Voor de maximale zekerheid zijn wij aangesloten bij de ANVR, SGR en Calamiteitenfonds. Onze klanten waarderen ons met een 9,6. Mogen wij u gratis helpen bij het samenstellen van uw vakantie? 

Vertel ons uw vakantie wensen. Onze reisexperts geven u gratis en vrijblijvend reisadvies op maat.

 Ontvang gratis een reischeque
 Flexibele voorwaarden
 ANVR,SGR, Calamiteitenfonds

Uw gegevens

* = verplicht. Privacy beleid is van toepassing

3 bezoekers beoordeelden dit artikel gemiddeld met een

9,0

Gerelateerde artikelen