Lomé, de hoofdstad van Togo

Lomé is de hoofdstad van Togo en tevens de grootste stad van het land. De stad heeft 837.437 inwoners en is 90 km² groot. De plaats ligt in het zuiden aan de kust van de Golf van Guinea. Het is naast het administratieve en industriële centrum ook de belangrijkste haven van het land. De stad exporteert cacao, koffie, kopra en palmpitten. Verder is er een olieraffinaderij te vinden.

Heb je weinig kennis van Togo? Of heb je geen zin om vele uren te zoeken naar je vakantie? En wil je graag onbezorgd op vakantie? Laat je dan gratis adviseren door een reisexpert. We geven je graag een reisadvies op maat waarin we jouw wensen vertalen naar een passende vakantie!
gratis reisadvies

Geschiedenis

De stad Lomé werd in de 18e eeuw opgericht door het volk van de Ewe. In 1897 werd Lomé tot hoofdstad uitgeroepen, Togo heette toen Togoland en was nog een kolonie van Duitsland. De stad is vernoemd naar Alotimé, zo werd de stad genoemd door het Ewe volk. De betekenis hiervan is 'tussen de planten Alo'. Alo is een boomsoort, de stad is dus tussen de bomen gesticht en had hier zijn voormalige naam aan te danken.

Toen de stad onderdeel werd van de Duitse kolonie werd Lomé een belangrijke commercieel, administratief transportcentrum. De stad werd gemoderniseerd en er werd een steiger aangelegd van 420 meter hoog om de export van grondstoffen te vereenvoudigen. Daarnaast werd er een diepwaterhaven aangelegd in de jaren '60, die de capaciteit heeft om per jaar rond de 3 miljoen ton aan goederen te verwerken.

In 1975 werd de overeenkomst van Lomé getekent, die inhoudt dat er een steun- en handelsovereenkomst tussen de ACS-landen en de Europese Unie is gesloten. Tot de ACS-landen behoren Afrika, de Caraïben en de Stille Oceaan.

Bezienswaardigheden

De grootste toeristenattracties van Lomé zijn de markten, waaronder een fetish voodoo markt en de grote markt van Lomé. Daarnaast heb je nog het Palais du Congres, waar het Nationaal Museum van Togo in gevestigd is. Het museum is in 1975 opgericht en hier zijn allerlei voorwerpen uit de geschiedenis van het land te bewonderen. Het strand van de hoofdstad heet Lome Beach. In de stad staat ook nog het monument die voor de onafhankelijkheid van Togo staat.

Lomé heeft een bruisend nachtleven. De inwoners gaan uit in de vele bars en discotheken die de stad biedt. In het centrum liggen veel dansclubs die een westerse stijl hebben. Lokale drankjes zijn tchouck (bier), deha (palmwijn) en Sodabe (sterke drank).

Eten

Er wordt veel lokaal en traditioneel eten aangeboden op straat. Daarnaast liggen er veel Libanese restaurants en enkele Chinese restaurants in de stad. Het eten in Togo staat bekend als het beste eten in West-Afrika. Er zijn veel lokale gerechten, waarvan de meest bekende fufu is. Dit is een Afrikaanse Yam, wat een soort aardappel met zoete smaak is. De Yam wordt gekookt en gemalen tot een soort deeg en hier wordt cassave in toegevoegd. Het gerecht wordt met vissoep geserveerd.

Andere lokale gerechten zijn Gboma (spinazie), Aglan (krab), Tomaten- en auberginesauzen, Egbo pinon (gegrild geitenvlees), Abobo (gekookte slakken) en Koliko (gebakken Yam).

Veiligheid

In Lomé kunnen sporadische en lokale demonstraties plaatsvinden, omdat een deel van de bevolking het niet eens is met de politieke motieven van de president. Het wordt daarom geadviseerd om oplettend te zijn en demonstraties en politieke rally's te vermijden. Daarnaast kunnen zich gewelddadige overvallen of berovingen voordoen. Om deze reden is het raadzaam om niet alleen of na zonsondergang de straat op te gaan. Vooral markten en stranden zijn plekken waar meer kans op diefstal is. In het verleden zijn er in Lomé een aantal ontvoeringen geweest waarvoor de basis gevormd werd door handelscontacten die via internet waren opgedaan. Zorg er daarom altijd voor dat je de referenties van de zakelijke partner in Togo zorgvuldig natrekt.

Onze reisexperts hebben veel kennis en ervaring. Ze weten waar ze moeten zijn voor scherpe prijzen en flexibele voorwaarden. Voor de maximale zekerheid zijn wij aangesloten bij de ANVR, SGR en Calamiteitenfonds. Onze klanten waarderen ons met een 9,6. Mogen wij u gratis helpen bij het samenstellen van uw vakantie? 

Vertel ons uw vakantie wensen. Onze reisexperts geven u gratis en vrijblijvend reisadvies op maat.

 Ontvang gratis een reischeque
 Flexibele voorwaarden
 ANVR,SGR, Calamiteitenfonds

Uw gegevens

* = verplicht. Privacy beleid is van toepassing

1 bezoeker beoordeelde dit artikel gemiddeld met een

9,0

Gerelateerde artikelen