Togo van A tot Z

Togo is een erg klein land in Afrika gelegen aan de Atlantische Oceaan. Lees dit artikel en kom alles te weten over Togo!

Heb je weinig kennis van Togo? Of heb je geen zin om vele uren te zoeken naar je vakantie? En wil je graag onbezorgd op vakantie? Laat je dan gratis adviseren door een reisexpert. We geven je graag een reisadvies op maat waarin we jouw wensen vertalen naar een passende vakantie!
gratis reisadvies

A van Aného

Aného ligt in het zuidoosten van Togo. Vroeger had Portugal hier een slavenmarkt. De Aného Protestant Church en de Aného Peter and Paul Church zijn de moeite van het bezoeken waard.

B van Bassar

De stad Bassar was vroeger het centrum van het ijzer maken. Nu wordt het gezien als de hoofdstad van de yam in Togo. Met de variant Labaco wordt de Togolese specialiteit fufu gemaakt. Bassar heeft een eigen koning.

C van Cultuur

Iedere etnische groep heeft zijn eigen cultuur en tradities. Over het algemeen wonen moslims in het noorden en christenen in het zuiden van Togo. Verder zijn er veel natuurreligies.

D van Deelgebieden

Togo bestaat uit vijf deelgebieden. Dit zijn Centrale, Kara, Maritime, Plateaux en Savanes. De deelgebieden worden gevormd door groepen van twee tot zes prefecturen.

E van Economie

Het gros van de bevolking leeft van de landbouw. De belangrijkste export producten zijn cacao, koffie en katoen. Volgens het ontwikkelingsprogramma van de Verenigde Naties leeft 32% onder de armoedegrens.

F van Fauré Gnassingsbé

Fauré Gnassingsbé is de president van Togo. Na het overlijden van zijn vader in februari 2005, de voorgaande president, pleegde het leger een coupe en installeerden Fauré Gnassingsbé. Een maand later werden er alsnog verkiezingen gehouden waarbij Gnassingsbé 60% van de stemmen kreeg.

G van Gezondheid

Met 5% is kindersterfte een groot probleem in Togo. Veelvoorkomende ziekten zijn HIV, malaria en tuberculose. Er zijn weinig artsen en medische centra en daar waar ze wel zijn ontbreken mogelijkheden tot onderzoek of materiaal. De gemiddelde levensverwachting is 58 jaar.

H van Harmattan

Ten zuiden van de Sahara komt de Harmattan voor. Dit is een droge en stoffige wind. Als de wind over de woestijn gaat neemt hij kleine stofdeeltjes op. Als de wind sterk genoeg is kan het zand zelfs in Nederland terecht komen.

I van Inwoners

Togo telt circa 7 miljoen inwoners. Er leven zo'n veertig verschillende etnische groepen, waarvan de Ewe de grootste is, zij beslaan 32% van de bevolking. Andere stammen zijn Kotokoli, Tchamba en Kabye.

J van Jaartemperatuur

De gemiddelde jaartemperatuur is 30 graden. De warmste maanden zijn februari, maart en april. Het warme weer wordt versterkt door de hoge luchtvochtigheid. Tijdens het regenseizoen, dat loopt van april tot en met oktober, daalt de temperatuur iets.

K van Kouttamakou-landschap

Het Kouttamakou-landschap ligt in het noordoosten van Togo en beslaat 50 hectare. Hier leven de Batammariba in typische torenhuisjes van gedroogde modder. De huizen geven een beeld van de sociale structuur en is daarom in 2004 opgenomen op de Werelderfgoedlijst van UNESCO.

L van Lomé

Lomé is de hoofdstad van Togo. Overdag kun je je vermaken op een van de vele markten of het Nationaal Museum bezoeken. De stad kent een bruisend nachtleven en de volgende dag kun je bijkomen op het strand Lome Beach.

M van Mont Agou

Mont Agou is 986 meter hoog en daarmee de hoogste berg van Togo. Op de top is een militaire post, een voormalig ziekenhuis en een antenne. De helling is begroeid met koffie- en cacaoplantages. Je kunt de berg beklimmen maar het gebied is moeilijk bereikbaar.

N van Nangbeto meer

Het Nangbeto meer is een stuwmeer dat in 1987 is aangelegd. Hier kun je een boottochtje maken. Ook is het een ideale plek om te vissen.

O van Onafhankelijk

Na de Tweede Wereldoorlog werd Togo een mandaatgebied en bestuurd door Frankrijk. Op 27 april 1960 werd Togo onafhankelijk. Olympio werd de eerste president.

P van Porto Novo

Porto Novo is een oude Portugese stad. Er zijn diverse markten, waaronder een kruidenmarkt waar geneeskrachtige kruiden verkocht worden. Ook kun je het etnografisch museum bezoeken om de collectie van tribale maskers en beelden te bezichtigen.

Q van ??

R van Reistijd

De beste reistijd zijn de maanden november tot en met januari. Hiermee ontloop je de meest warme maanden en tevens het regenseizoen. Vanaf december kan de harmattan waaien, waardoor het wat stoffig kan zijn.

S van Slavenhandel

Togo is lange tijd bezet geweest door Europese slavenhandelaren uit Spanje, Frankrijk, Nederland, Portugal en Duitsland. Nog steeds zijn de slavenforten aan de kust zichtbaar.

T van Taal

De officiële voertaal is Frans. In het zuiden spreken de meeste mensen Ewe en Mina, in het noorden zijn Dagomba en Kabyé gangbare talen. Elke etnische groep spreekt hun eigen taal of dialect. Frans, Ewe en Kabyé wordt op de scholen onderwezen.

U van ??

V van Voodoo

Voodoo is ontstaan in Togo en Benin en veel inwoners aanbidden nog steeds deze vorm van godsdienst. Er zijn ook nog een aantal Voodoo-kloosters en er is een voodoo fetish markt in Lomé. Dans en muziek is erg belangrijk bij deze religie.

W van Wildleven

In Togo leven een groot aantal vogelsoorten, verschillende soorten apen, de hyena, leeuw, panter, olifant, nijlpaard, buffel en veel antilopen. Er zijn twee grote natuurreservaten waar wilde dieren leven.

X vanXOF

De nationale munt in Togo is de XOF, ofwel de CFA-Frank. De munt is met een vaste koers gekoppeld aan de euro. €1 is 152,449 frank. Om het rekenen iets makkelijker te maken: 1000 frank is €6,56.

Y van ??

Z van Zee

Togo ligt aan de Atlantische Oceaan. Deze oceaan scheidt de continenten Afrika en Europa in het oosten van Noord - en Zuid-Amerika in het westen.

Onze reisexperts hebben veel kennis en ervaring. Ze weten waar ze moeten zijn voor scherpe prijzen en flexibele voorwaarden. Voor de maximale zekerheid zijn wij aangesloten bij de ANVR, SGR en Calamiteitenfonds. Onze klanten waarderen ons met een 9,6. Mogen wij u gratis helpen bij het samenstellen van uw vakantie? 

Vertel ons uw vakantie wensen. Onze reisexperts geven u gratis en vrijblijvend reisadvies op maat.

 Ontvang gratis een reischeque
 Flexibele voorwaarden
 ANVR,SGR, Calamiteitenfonds

Uw gegevens

* = verplicht. Privacy beleid is van toepassing

2 bezoekers beoordeelden dit artikel gemiddeld met een

5,5

Gerelateerde artikelen