Paardenraces in Turkmenistan

Ruiters tijdens een spannende paardenrace
Ruiters tijdens een spannende paardenrace

Paardenraces zijn populair in Turkmenistan en trekken veel bezoekers. In Turkmenistan vindt ieder jaar de Nationale Paardendag plaats, een dag waarop paardenraces in het hele land georganiseerd worden. Paardenrennen is een Turkmenistan misschien wel de meest populaire sport. Lees dit artikel om alles te ontdekken over deze mooie sport en de bijbehorende gebruiken.

Heb je weinig kennis van Turkmenistan? Of heb je geen zin om vele uren te zoeken naar je vakantie? En wil je graag onbezorgd op vakantie? Laat je dan gratis adviseren door een reisexpert. We geven je graag een reisadvies op maat waarin we jouw wensen vertalen naar een passende vakantie!
gratis reisadvies

Paarden in Turkmenistan

Paarden spelen een belangrijke rol in de Turkmeense cultuur. In het land werd een Ministerie van Paarden opgericht en het paard is uitgeroepen tot het nationale symbool van Turkmenistan. Het meest voorkomende paardenras in Turkmenistan is de Akhal-Teke. Dit is een van de meeste oude paardenrassen ter wereld. Naar schatting leven er ter wereld 3.500 volbloedige Akhal-Teke, waarvan de meeste in Turkmenistan leven. Het paard dat is afgebeeld in het nationale symbool, is ook een Akhal-Teke paard. Deze woestijnpaarden zijn meestal goudbruin, maar kunnen ook zwart of donkerbruin zijn. Het dier is een fokpaard en wordt speciaal gefokt door paardenfokkers. Als je paardenfokker wordt je bewonderd in Turkmenistan, dit is een zeer dankbaar beroep. In Turkmenistan zijn de fokkers continu bezig om Akhal-Teke paarden met steeds betere eigenschappen te fokken. Door hun bouw zijn Akhal-Teke zeer geschikt voor paardenraces. Ze kunnen in een korte tijd een grote afstand rennen. De Akhal-Teke zijn de trots van Turkmenistan en worden luid toegejuicht tijdens paardenraces. 

Wapen van Turkmenistan
Wapen van Turkmenistan

Paardenraces in Turkmenistan

Paardenrennen is een van de meeste populaire sporten onder de bevolking van Turkmenistan. Het bijwonen van een paardenrace in Turkmenistan is gratis. Toen Turkmenistan communistisch was, werd het gokken op paardenraces verboden. Er vonden toen allerlei illegale paardenraces plaats waar wel nog gegokt kon worden op de paarden. Doordat het communisme is gevallen, is wedden op paarden tegenwoordig legaal in Turkmenistan. Gokken op paarden die deelnemen aan de paardenraces is legaal bij bedrijven en casino's, maar vaak wordt dit tijdens wedstrijden of in de privésferen alsnog illegaal gedaan. De racepaarden die meedoen aan de paardenraces, zijn de eerder genoemde Akhal-Teke paarden.

Hengst van het Ahal-Teke ras
Hengst van het Ahal-Teke ras


De meeste grote paardenraces in Turkmenistan vinden plaats in de City Hippodrome renbaan. De City Hippodrome renbaan ligt in Ashgabat, de hoofdstad van Turkmenistan. Bij deze renbaan staan meer dan vijfhonderd Akhal-Teke paarden gestald, die eigendom zijn van de staat. Ruiters trainen gedurende het hele jaar om zo goed mogelijk te presteren op de paardenraces. Het raceseizoen duurt van eind april tot en met eind mei. Hierna wordt het seizoen hervat van september tot en met eind oktober. In de maanden juni, juli en augustus vinden er geen paardenraces plaats vanwege de te hoge zomertemperaturen. Vraag gratis een offerte aan

Nationale Paardendag

De president van Turkmenistan, Gurbanguly Berdimuhamedov, is een zeer grote fan van paardenraces. Hij schreef er twee boeken over en doet zelf ook graag mee aan de sport. Dit leidde tot het zeer bekende fragment waarbij de president tijdens een paardenrace in Ashgabat van zijn paard viel, dat viral over het internet ging. Dit fragment is te zien in het filmpje hieronder.In de eerste jaren na de onafhankelijkheid is het Turkmen Horse Racing Festival ontstaan. Uit zijn liefde voor paardenraces probeert Gurbanguly Berdimuhamedov dit te verspreiden naar de bevolking op Nationale Paardendag. Tijdens het festival moeten ambtenaren verplicht de paardenraces bijwonen. Van middelbare scholieren wordt ook verwacht dat zij het festival bijwonen. Het Turkmen Horse Racing Festival begint ieder jaar op de laatste zondag van april en start met een schoonheidswedstrijd voor paarden. Door het hele land door worden dan verschillende paardenraces georganiseerd. Tijdens het festival wordt het bestaan van de Akhal-Teke paarden gevierd. Het Turkmen Horse Racing Festival dient als opening voor het raceseizoen voor paardenrennen.

De Akhal-Teke paarden zijn de grote trots van de bevolking en blinken uit op de paardenraces. Paardenraces waren in het verleden in Turkmenistan al erg populair en zullen dit nog wel even blijven.

Offerteformulier

Vertel ons uw vakantie wensen. Onze reisexperts geven u gratis en vrijblijvend reisadvies op maat.

 Aangesloten bij ANVR,SGR, Calamiteitenfonds
 9,6 in reviews
 Veel kennis en ervaring
 3.879 klanten gingen u voor

Uw gegevens

* = verplicht. Privacy beleid is van toepassing

2 bezoekers beoordeelden dit artikel gemiddeld met een

5,5

Gerelateerde artikelen