Stedentrip Asjchabad

Stedentrip Asjchabad
Stedentrip Asjchabad

Asjchabad is de hoofdstad van Turkmenistan. De stad is gelegen in de Karakum-woestijn aan de voet van het gebergte Kopet-Dag. De stad is pas gesticht in 1818 en daarmee relatief jong. In 1885 werd de stad aangesloten op de Trans-Kaspische spoorlijn en in de negentiende eeuw begon Asjchabad zich onder bestuur van het Keizerrijk Rusland in rap tempo te ontwikkelen. De stad heeft een aantal mooie musea, paleizen en stadsparken. Absoluut de moeite waard dus om een stedentrip te maken!

Heb je weinig kennis van Turkmenistan? Of heb je geen zin om vele uren te zoeken naar je vakantie? En wil je graag onbezorgd op vakantie? Laat je dan gratis adviseren door een reisexpert. We geven je graag een reisadvies op maat waarin we jouw wensen vertalen naar een passende vakantie!
gratis reisadvies

Vervoer

Je kunt Asjchabad bereiken per vliegtuig, je landt dan op Ashgabat Airport. Deze luchthaven is geopend in 1994 en ontwikkelde zich tot de belangrijkste luchthaven van het land. In de stad zelf kun je je verplaatsen per trein, maar het openbaar vervoer bestaat voornamelijk uit bussen. Er zijn 60 buslijnen en 700 bussen die de hele stad doorkruisen. Ook zijn er twee busstations, eentje vlak bij Teke Bazaar en de tweede bij de oude luchthaven. Vanuit hier kun je ook per bus naar andere steden, zoals Archman, Dashoguz en Turkmenabat.

Musea

Asjchabad telt drie musea die zeker de moeite waard zijn. De eerste is het Turkmen Fine Arts Museum. Dit museum werd opgericht in 1927 door de Russische kunstenaar A.A. Karelin. Er worden circa 6.000 objecten tentoongesteld, waaronder schilderijen en sculpturen. Het tweede is het Nationale Turkmen Carpet Museum, opgericht in 1994. Het heeft de grootste collectie Turkmeense tapijten ter wereld, van de middeleeuwen tot en met de twintigste eeuw. Je vindt hier ook het grootste handgeweven tapijt ter wereld. Het tapijt is in 2001 gemaakt ter ere van de tienjarige onafhankelijkheid van Turkmenistan en heeft een oppervlakte van 301 vierkante meter. Het laatste museum dat je zeker moet bezoeken is het Ashgabat National Museum of History. Er worden 500.000 objecten tentoongesteld, met name archeologische en etnografische opgravingen. Er zijn onder meer schilderijen, sculpturen, kleding, muziekinstrumenen, wapens en juwelen te bewonderen.

Vraag gratis een offerte aan

Andere bezienswaardigheden

De Ertrugul Gazi Moskee is gebouwd naar voorbeeld van de Blauwe Moskee in Istanbul. Andere grote moskeeën zijn de Khezrety Omar moskee en de futuristische Iraanse moskee. Het presidentieel hoofdkwartier is het Oguzkhan Paleis. Daarnaast vind je in Asjchabad ook nog het Ruhyýet Paleis, waar officiële staatsevenementen worden gehouden. Voor een avondje uit ga je naar een van de zes theaters of naar het staatscircus. Tussen 1902 en en 1907 werd in Asjchabad ook de eerste bahai-tempel ter wereld gebouwd. Deze is nu echter niet meer te bezichtigen. In 1948 werd de tempel zwaar beschadigd door een zware aardbeving en in 1963 werden de laatste restanten verwijderd.

Parken

In de eerste jaren na de onafhankelijkheid werden er veel parken aangelegd. In de jaren erna werden deze uitgebreid en goed onderhouden. De belangrijkste parken zijn: de Botanische Tuinen, Günes, Turkmen-Turkish friendship en Independence. In het centrum van de stad ligt het geliefde stadspark Inspiration Alley. Het park verbindt de belangrijke boulevards Gerogly en Magtymguly. Asjchabad heeft ook een Amusementspark, het World of Turkmenbashi Tales, een lokale versie van Disneyland. Het park telt tachtig attracties en is gebaseerd op Turkmeense sprookjes.

Winkelen

Geliefd bij toeristen is de Altyn Asyr Bazaar. Het is met 154 hectare de grootste markt van Turkmenistan. In het hart van de bazaar vind je een grote klokkentoren en er zijn 2.155 winkels. Op zaterdag en zondag kun je je vermaken op de Tolkuchka Bazaar. Dit is een grote markt in de buitenlucht, in het noorden van Asjchabad. De markt staat met name bekend om de grote rode Turkmeense tapijten die hier verkocht worden. Maar je vindt er nog veel meer, van zijde en juwelen tot wasmiddel en rijst.
 

Eten

Een Turkmeense specialiteit is dograma, gemaakt van brood, gekookt vlees en uien. De soep shorpa is ook geliefd. Dit is een soep van gekookt schaap, aardappel, wortel en koolraap. Net als in veel andere Centraal-Aziatische landen is ook plov populair, dit is een gerecht dat bestaat uit rijst, schapenvlees, uien, wortelen en rozijnen.


Offerteformulier

Vertel ons uw vakantie wensen. Onze reisexperts geven u gratis en vrijblijvend reisadvies op maat.

 Aangesloten bij ANVR,SGR, Calamiteitenfonds
 9,6 in reviews
 Veel kennis en ervaring
 3.879 klanten gingen u voor

Uw gegevens

* = verplicht. Privacy beleid is van toepassing

Geef als eerste een cijfer voor dit artikel

Gerelateerde artikelen