Turkmenistan van A tot Z

Een wild paard in Turkmenistan
Een wild paard in Turkmenistan

Turkmenistan ligt in Centraal-Azië en behoorde vroeger tot de Sovjet-Unie. De hoofdstad is Asjchabat en het land bestaat voor een groot deel uit woestijn. Er leven rond de 5,1 miljoen mensen op een oppervlakte van 488.100 km². Turkmenistan staat bekend om kamelen, paardenraces, zijn kledingstijl en tapijten.

Heb je weinig kennis van Turkmenistan? Of heb je geen zin om vele uren te zoeken naar je vakantie? En wil je graag onbezorgd op vakantie? Laat je dan gratis adviseren door een reisexpert. We geven je graag een reisadvies op maat waarin we jouw wensen vertalen naar een passende vakantie!
gratis reisadvies

A van Azië

Turkmenistan is gelegen in Azië, een van de werelddelen op aarde. Azië grenst aan Europa, Afrika, de Noordelijke IJszee, de Grote Oceaan en de Indische Oceaan. Op het continent leven ongeveer 3,97 miljard mensen, wat 61 procent van de totale wereldbevolking is. Azië heeft een oppervlakte van 43.810.000 km².

B van Buurlanden

Turkmenistan heeft 4 buurlanden, namelijk in het noorden Kazachstan, in het noordoosten Oezbekistan, in het zuidoosten Afghanistan en in het zuiden Iran. Verder ligt aan de westkant de Kaspische Zee. Vraag gratis een offerte aan

C van Criminaliteit

Op het moment is Turkmenistan een veilig land wanneer we naar de criminaliteit kijken. Er komen weinig gewelddadige overvallen voor, maar kleine criminaliteit als diefstal en zakkenrollen kan natuurlijk altijd en overal gebeuren. Let daarom goed op je waardevolle spullen of laat deze thuis. Daarnaast is het aan te raden om bij eventuele demonstraties of ongewone volksbijeenkomsten uit de buurt te blijven.

D van Daºoguz

Ten noorden van Turkmenistan ligt de stad Daºoguz. Dit is het voormalige Tashauz maar kreeg in 1992 een naamsverandering. De hoofdstad is Daºoguz Province en hier wonen rond de 210.000 inwoners.

E van Eten en drinken

Als je naar een restaurant gaat in Turkmenistan zul je vooral de Russische keuken terugzien. Voor een maaltijd wordt vaak eerst soep gegeten, bijvoorbeeld chorba: een vlees- en groentesoep. Een ander nationaal gerecht is plov: rijst met schapenvlees, uien, wortelen, kruiden, rozijnen en erwten. Ichlekli is ook een bekend gerecht, dit is een vlees- en uientaart die met vlees, aardappelen, pompoen en spinazie is gevuld.

Een gerecht uit Turkmenistan
Een gerecht uit Turkmenistan


In Turkmenistan wordt vooral veel thee gedronken. De voorkeur van de lokale bevolking gaat hierbij uit naar GOK-chai, een groene thee met gedroogde vruchten of kruiden. Berk is een plaatselijke biersoort van het land.

F van Fauna

Wilde dieren die in de bergen van het land voorkomen zijn de caracel, ook wel Perzische lynx genoemd, sneeuwluipaarden, jachtluipaarden en geiten. In de woestijn leven gazellen, vossen en wilde katten. Wilde zwijnen, zeldzame roze herten en jakhalzen kun je tegenkomen in de tugai. Door het hele land wonen veel reptielen, waaronder de woestijn monitor, de Centraal Aziatische cobra en verschillende gekko's en schildpadden. In de winter wordt de Kaspische kust door verschillende vogelsoorten bewoond, zoals trekvogels, eenden, zwanen en ganzen.

G van Gezondheid

De gezondheidszorg in Turkmenistan is van slechte kwaliteit. De medische voorzieningen zijn nog niet ver ontwikkeld en er is een overvloed aan pesticiden in het drinkwater waardoor er een grote kindersterfte is. Ook de levensverwachting van de bewoners is niet erg hoog. In Turkmenistan heb je een verhoogd risico op besmetting met Hepatitis, Malaria en Rabiës.

H van Hoofdstad

Asjchabat is de hoofdstad van Turkmenistan. De stad ligt aan de voet van het gebergte Kopet-Dag in de woestijn Karakum. De hoofdstad heeft ongeveer 774.000 inwoners. De stad is relatief jong, de eerste bewoners waren er in 1818.

Asjchabat is de hoofdstad van het land
Asjchabat is de hoofdstad van het land

I van Inentingen

Inentingen zijn niet verplicht wanneer je naar Turkmenistan gaat. Wel worden er een aantal vaccinaties aanbevolen, zoals DTP, Hepatitis A en Buiktyfus. Ook kan het dat je een vaccinatie tegen Rabiës, Malaria, Hepatitis B of TBC nodig kunt hebben, maar dit is persoons- en reisgebonden. Voor advies hierover kun je contact opnemen met de GGD of huisarts.

J van Jomul

Jomul is een van de 5 stammen die in Turkmenistan te vinden zijn. Elke stam is weer op te delen in kleinere groepen. De overige stammen zijn de Tekke, Ersari, Sariki en Salori.

K van Klimaat

Turkmenistan heeft een landklimaat met erg koude winters en hete zomers. De gemiddelde temperatuur in de winter is -4°C, maar kan aflopen tot -33°C. In de zomer is dit gemiddeld 37°C en kan in sommige plaatsen tot 50°C stijgen. De neerslag blijft het hele jaar door ongeveer hetzelfde.

L van Lokale winkeltjes

Turkmenistan heeft geen echte winkelsteden. Wel liggen er veel lokale winkeltjes waar je traditionele Aziatische spullen van het land kunt kopen. De gekleurde kleding die vrouwen hier dragen wordt in deze winkeltjes verkocht. Ook typisch Turkmeens voedsel wordt hier aangeboden.

M van Munteenheid

De munteenheid van Turkmenistan is de Turkmeense manat (TMM). Op straat wordt er vaak geld gewisseld, al is dit verboden in het land. De koers kan elke dag enorm veel verschillen. De Amerikaanse dollar wordt op veel plekken in het land geaccepteerd en de euro is makkelijk om te wisselen.

N van Niyazov

De voormalige president van Turkmenistan is Saparmurat Atayevich Niyazov. Hij was vanaf 1990 president tot zijn dood in 2006. De huidige president Kurbanguly Berdymukhamedov heeft hem opgevolgd.

O van Openluchtmarkt

Een openluchtmarkt in het land is Tokucha Bazaar. Deze markt ligt midden in de woestijn en is de meest beroemde markt in Centraal-Azië. Hier lopen vrouwen in kleurrijke jurken en er is veel te zien en te ruiken. Ben je op vakantie in Turkmenistan dan is dit een aanrader.

P van Populatie

Turkmenistan heeft ongeveer 5,1 miljoen inwoners. De bevolking is vaak vriendelijk en gastvrij. Verschillende Turkmenen zijn van Russische afkomst en 89% is Islamitisch. Er leven verschillende stammen in het land; Ersari, Jomul, Salori, Sariki en Tekke. Politiek is een onderwerp wat vaak vermeden wordt, aangezien de bevolking wantrouwend en bang is ten aanzien van hun eigen politiek.

Q van ?

R van Ramp

Op 5 oktober 1948 werd het land door een aardbeving getroffen met een kracht van 7,3 op de schaal van Richter. Door deze ramp zijn minimaal 110.000 mensen om het leven gekomen. Daarnaast werd de hoofdstad Asjchabat totaal verwoest. Deze aardbeving staat op nummer 7 van grootste natuurrampen van de twintigste eeuw.

S van Sovjet-Unie

Voorheen was het land onderdeel van de Sovjet-Unie. De Sovjet-Unie was tussen 1922 en 1991 een communistische staat in Eurazië (gelegen op de continenten Europa en Azië).

T van Turkmenbashi

Turkmenbashi is een stad in Turkmenistan en is gelegen aan de Kaspische Zee. Dit is de op een na grootste stad van de provincie Balkan en hier wonen voornamelijk Russen en Azerbeidzjanen. De naam van de stad betekent letterlijk “leider van alle Turkmenen”. Voorheen had de stad een andere naam, namelijk Krasnovodsk.

U van Universiteit

Er liggen 18 universiteiten in Turkmenistan, waarvan 16 in de hoofdstad Asjchabat.

V van Vlag

De Turkmeense vlag werd op 24 januari 2001 aangenomen. Het is een gedetailleerde vlag en heeft uit een groen veld, dat als symbool voor de islam staat, met een rode verticale baan in de buurt van de hijszijde. Op de baan staan 5 patronen die de rijke cultuur van het land uitbeelden. Daarnaast staan in het groene veld een witte halve maan en vijf sterren. De maan en sterren staan voor de band tussen de Turkse volken waar de Turkmenen bij horen.

W van Woestijn

Het landschap van Turkmenistan bestaat voornamelijk uit woestijn, namelijk 80 procent. Deze woestijn heet de Karakum woestijn. Hier doorheen loopt de grens met Oezbekistan, die door de rivier Amoe Darja gevormd wordt. In de woestijn groeien alleen droogte-resistente grassen en woestijn struikgewas.

Woestijn in Turkmenistan
Woestijn in Turkmenistan


X van ?

Y van ?

Z van Zomer

In de zomer kan het erg warm worden in Turkmenistan. Het is dan ook het warmste land van Centraal-Azië. De gemiddelde temperatuur is dan 37°C en dit kan tot 50°C oplopen in sommige plaatsen.

Offerteformulier

Vertel ons uw vakantie wensen. Onze reisexperts geven u gratis en vrijblijvend reisadvies op maat.

 Aangesloten bij ANVR,SGR, Calamiteitenfonds
 9,6 in reviews
 Veel kennis en ervaring
 3.879 klanten gingen u voor

Uw gegevens

* = verplicht. Privacy beleid is van toepassing

2 bezoekers beoordeelden dit artikel gemiddeld met een

9,0

Gerelateerde artikelen