Reisadvies: Is Turkmenistan een veilig vakantieland?

Reisadvies Turkmenistan
Reisadvies Turkmenistan

Waar moet je allemaal rekening mee houden als je op reis gaat naar Turkmenistan? Het reisadvies voor Turkmenistan is positief, maar het land kent een aantal veiligheidsrisico's die afwijken van wat wij gewend zijn in Nederland. Ga goed voorbereid op reis en verdiep je in de veiligheidsrisico's en weet vooraf welke gebieden je moet vermijden.

Turkmenistan ligt in Azië. Grenslanden zijn Afghanistan, Iran, Oezbekistan en Kazachstan. De zee waar het land aan ligt is de Kaspische Zee. Turkmenistan is 488.100 km² groot en heeft ongeveer 5,1 miljoen inwoners. Het landschap bestaat voor 80% uit woestijn, de Karakum woestijn. Turkmenistan is over het algemeen een veilig land om te reizen. Het land kent een aantal veiligheidsrisico's. Het is daarom goed om voorbereid op reis te gaan en op de hoogte te zijn van een aantal zaken.

Heb je weinig kennis van Turkmenistan? Of heb je geen zin om vele uren te zoeken naar je vakantie? En wil je graag onbezorgd op vakantie? Laat je dan gratis adviseren door een reisexpert. We geven je graag een reisadvies op maat waarin we jouw wensen vertalen naar een passende vakantie!
gratis reisadvies

Huidig reisadvies Turkmenistan

Het reisadvies voor Turkmenistan is voor het grootste deel geel. Hiervoor gelden veiligheidsrisico's, maar reizen is op een veilige manier mogelijk. Het reisadvies voor het grensgebied met Afghanistan is oranje. Dit komt door de onrustige en onveilige situatie in Afghanistan. Reis alleen als het echt noodzakelijk is naar dit gebied. Ook verbieden de Turkmeense autoriteiten reizen naar bepaalde gebieden van het land. Het is alleen niet duidelijk welke gebieden dit nou precies zijn.

Op dit moment zijn er geen internationale vluchten naar Turkmenistan en wordt toegang tot Turkmenistan geweigerd. Daarnaast is het ook niet mogelijk om via Turkmenistan door te reizen naar een ander land. 
Reisadvies Turkmenistan

Onveilige gebieden in Turkmenistan

Het wordt afgeraden naar het grensgebied met Afghanistan te reizen. Dit gebied krijgt een negatief reisadvies en er wordt geadviseerd alleen hierheen te reizen indien dit echt noodzakelijk is. Het negatieve reisadvies heeft te maken met de onveilige situatie in Afghanistan. Daarnaast zijn er reisbeperkingen voor bepaalde delen in het land. Deze zijn opgelegd door de Turkmeense autoriteiten, maar het is niet duidelijk welke gebieden dit zijn. Vraag gratis een offerte aan

Veiligheid in Turkmenistan

In Turkmenistan zijn er op het moment geen bijzonderheden als het gaat om criminaliteit. Gewelddadige overvallen zijn schaars. Wel kan kleine criminaliteit altijd voorkomen. Hierbij moet je denken aan diefstal en zakkenrollen. Dit gebeurt voornamelijk op markten en in de hoofdstad Asjchabad. Verder is de hoofdstad Asjchabad redelijk veilig.

Onafhankelijkheidsmonument in de hoofdstad Asjchabad, Turkmenistan
Onafhankelijkheidsmonument in de hoofdstad Asjchabad, Turkmenistan

Houd hier ook rekening mee:

  • Voor Turkmenistan heb je een geldig paspoort nodig. Deze moet nog minimaal zes maanden geldig zijn na terugkomst van de reis.
  • Tevens heb je voor Turkmenistan een visum nodig. Momenteel kan je alleen een visum krijgen als je een uitnodigingsbrief van Turkmenistan hebt ontvangen.
  • Het gebied waar Turkmenistan in ligt is aardbevingsgevoelig. In heel Turkmenistan kunnen daarom aardbevingen voorkomen.
  • LHBTIQ+'s is strafbaar in Turkmenistan, dit geldt ook voor buitenlanders.

Link

Voor het actuele reisadvies voor Turkmenistan kan je terecht op de website van het Ministerie van Buitenlandse Zaken.

Offerteformulier

Vertel ons uw vakantie wensen. Onze reisexperts geven u gratis en vrijblijvend reisadvies op maat.

 Aangesloten bij ANVR,SGR, Calamiteitenfonds
 9,6 in reviews
 Veel kennis en ervaring
 3.879 klanten gingen u voor

Uw gegevens

* = verplicht. Privacy beleid is van toepassing

4 bezoekers beoordeelden dit artikel gemiddeld met een

8,5

Gerelateerde artikelen