De vlag van Turkmenistan

De vlag van het land
De vlag van het land

Turkmenistan ligt in Azië en grenst aan Afghanistan, Kazachstan, Iran en Oezbekistan. Het land heeft een oppervlakte van ongeveer 488.100 km² en er wonen meer dan 5 miljoen mensen. Asjchabad is de hoofdstad van Turkmenistan. De huidige vlag van het land is groen met een rode baan en een maan met sterren. Maar wat is het verhaal achter deze vlag? En waar staan de symbolen voor?

Heb je weinig kennis van Turkmenistan? Of heb je geen zin om vele uren te zoeken naar je vakantie? En wil je graag onbezorgd op vakantie? Laat je dan gratis adviseren door een reisexpert. We geven je graag een reisadvies op maat waarin we jouw wensen vertalen naar een passende vakantie!
gratis reisadvies

Geschiedenis

Turkmenistan behoorde vroeger tot de Sovjet-Unie. In de jaren '30 werd dan ook een rode vlag gebruikt, waarop een hamer en sikkel in de linkerbovenhoek te zien waren. Vanaf 1937 is deze vlag veranderd door de hamer en sikkel te vervangen door een afkorting. Deze afkorting was TSSR (de afkorting van het land) en was gedrukt in gouden letters. In de jaren '40 zijn de letters veranderd in Cyrillische tekens. Dit zijn de letters van het Russische alfabet, waardoor er TCCP stond. Er werd vanaf 1 augustus 1953 een nieuwe vlag gehesen. Deze vlag leek op de eerste versie. Het was een rode vlag met in de hoek een hamer en sikkel. Maar nu was er een gouden ster aan de symbolen toegevoegd en er stonden 2 horizontale, blauwe banen in het midden. Deze vlag is tot 1991 behouden. Dat jaar werd Turkmenistan onafhankelijk en werd de groene vlag ingevoerd, die erg lijkt op de huidige vlag. De patronen in de rode baan waren alleen iets anders. In 1997 zijn de patronen nog een keer veranderd en in 2001 werd de laatste wijziging aangebracht. Vanaf dat moment is de vlag hetzelfde gebleven.

Een militaire optocht met de vlag voorop
Een militaire optocht met de vlag voorop

Ontwerp en symboliek

De vlag van Turkmenistan is groen en heeft een ratio van 2:3. De kleur groen is het symbool voor de islam. Aan de linkerzijde zie je een verticale, rode baan. Deze linkerkant is ook de hijszijde. De rode baan heeft 5 verschillende patronen. De patronen lijken op Turkse kleden, die je weleens op de markt ziet. Deze symbolen staan voor de rijke cultuur van het land en de 5 oorspronkelijke stammen van het land. Rechts van de rode baan is nog een symbool te zien. Dit is een witte, halve maan met 5 sterren ernaast. Deze tekens zijn ook te zien op de Turkse vlag. De halve maan en de 5 sterren staan voor de band tussen de Turkse volken, waar de bevolking van Turkmenistan ook toebehoort. Vraag gratis een offerte aan

Wapen van Turkmenistan

Turkmenistan heeft naast de vlag ook een wapen. In 1992 is het eerste wapen ingevoerd, maar in 2003 kwam er een nieuwe. Hierbij waren alleen de vorm en een aantal kleuren veranderd. De huidige vorm van het wapen ziet eruit als een 8-puntige ster, dat op het islamitische Rub El Hizb symbool is gebaseerd. In het midden is een rode cirkel te zien met daarin een blauwe cirkel. In de blauwe cirkel staat een Akhal-Teke, een Turkmeens paardenras. In de rode cirkel staan de 5 patronen, die ook op de vlag te zien zijn. Deze patronen lopen om de blauwe cirkel heen. De rest van de ster heeft een groene achtergrond en een gele rand. Om de rode cirkel lopen 2 korenaren met onderaan 7 katoenplanten en bovenaan de halve maan met de 5 sterren. In Turkmenistan begroeten de mensen elkaar met brood en zout, waar de korenaren symbool voor staan. De katoenplanten staan voor de goede export van katoen.

Het wapen van Turkmenistan
Het wapen van Turkmenistan

Offerteformulier

Vertel ons uw vakantie wensen. Onze reisexperts geven u gratis en vrijblijvend reisadvies op maat.

 Aangesloten bij ANVR,SGR, Calamiteitenfonds
 9,6 in reviews
 Veel kennis en ervaring
 3.879 klanten gingen u voor

Uw gegevens

* = verplicht. Privacy beleid is van toepassing

Geef als eerste een cijfer voor dit artikel

Gerelateerde artikelen