De eilanden van Vanuatu

Strand Samoa Point, Vanuatu
Strand Samoa Point, Vanuatu

In Oceanië ligt de republiek Vanuatu, voorheen stond het land beter bekend als de Nieuwe Hebriden. Het land ligt ten westen van Fiji en bestaat uit een archipel van meer dan 80 eilanden. Hiervan worden twee eilanden geclaimd door het Franse gebied Nieuw-Caledonië. Van de meer dan 80 eilanden zijn er 14 die meer dan 100 km² groot zijn. De 2 grootste eilanden komen hieronder uitgebreid aan bod.

Heb je weinig kennis van Vanuatu? Of heb je geen zin om vele uren te zoeken naar je vakantie? En wil je graag onbezorgd op vakantie? Laat je dan gratis adviseren door een reisexpert. We geven je graag een reisadvies op maat waarin we jouw wensen vertalen naar een passende vakantie!
gratis reisadvies

Het eiland Espiritu Santo

De naam Espiritu Santo betekent 'heilige geest', het eiland heeft deze naam gekregen omdat het lijkt alsof Espiritu Santo eigenhandig is gevormd door de heilige geest. Het eiland is 4248 km² en het hoogste punt van het eiland steekt 1879 meter boven de zeespiegel uit. In 1606 werd Espiritu Santo ontdekt door Pedro Fernandes de Queirós, die in eerste instantie dacht dat hij een noordelijke uitloper van het Zuidereiland had ontdekt.

De Lysepsep

Op het eiland zijn een aantal traditionele dorpen te bezoeken, hier wonen de Lysepsep. Dit volk laat zich niet zien aan onbekende en daarom is het erg onwaarschijnlijk dat je deze kleine mensen tegenkomt. De Lysepsep zijn rond de 1 meter lang en laten hun zwarte haren erg lang groeien. Al is het onwaarschijnlijk dat jij een stamlid van de Lysepsep ziet is het niet onwaarschijnlijk dat zij jou in de gaten houden.

De Jungle van Espiritu Santo

De jungle van het eiland Espiritu Santo is dichtbegroeid en bestaat uit verschillende meren, heuvels en rivieren. Over het hele eiland groeien planten en bomen erg snel. Onderzoekers zeggen dat de oorzaak hiervan is dat Espiritu Santo een vulkanisch eiland is en dat de lava erg vruchtbaar is. Wanneer je de dichtbegroeide jungle wil ontdekken kun je dat doen op de rug van een paard. Er worden op het eiland namelijk verschillende paardrijdtochten door de jungle georganiseerd.

De kuststrook van Espiritu Santo

Ook de kust van het eiland is erg indrukwekkend, vooral de stranden aan de zuidoostkust van Espiritu Santo zijn beroemd. Op ongeveer 20 meter diepte vanaf die kust ligt dan ook één van 's werelds mooiste duikplekken. Hier ligt namelijk het Amerikaanse USS Coolidge schip, dat nog volledig intact en wel meer dan 200 meter lang is.

Het eiland Malakula

In de provincie Malampa ligt het tweede grootste eiland van Vanuatu, het eiland Malakula. Het hoogste punt van het eiland is 892 meter en het eiland is ongeveer 2000 km² groot. De Franse zeelieden die het eiland ontdekte doopte het eiland 'Mal e Cul' dat letterlijk vertaald uitkomt op pijn in het achterste. De huidige naam Malakula is van die oorspronkelijke naam afgeleid.

Kannibalisme

Ook op dit eiland bestaat het grootste gedeelte uit dichte bossen en heuvels. Het lijkt op Malakula net alsof de bossen het eiland in tweeën delen. Er leven in totaal 30.000 mensen die met z'n allen meer dan 100 dialecten spreken. Bijna 1500 bewoners van het eiland leven in volledige afzondering van de buitenwereld. En bij deze stammen was het tot 1969 niet raar om mensenvlees te eten, hierdoor was het eiland berucht bij zeelieden. Tegenwoordig kun je nog steeds een aantal van de plekken bezoeken waar de vreselijke rituelen rond het kannibalisme werden uitgevoerd.

De Nambas

Bij de uitlopers van de heuvels van het eiland wordt de natuur wilder en stromen rivieren naar watervallen. Het is hier waar twee stammen leven, de Small Nambas en de Big Nambas. De namen van deze stammen zijn afgeleid van hun nambas ofwel peniskokers, de ene stam heeft grote peniskokers en de andere stam heeft kleine nambas.

Een utopie

Wat voor vele moderne landen een utopie lijkt is de werkelijkheid op Malakula. Hier leven namelijk 30.000 mensen in vrede met elkaar. Niemand vindt eigen bezittingen belangrijk en hierdoor wordt alles gedeeld en helpt iedereen elkaar. In de kustgebieden, waar de meeste inwoners leven kun je met je eigen ogen zien hoe gelukkig iedereen is zonder enige luxe. Wanneer je zelf ook zo gelukkig wilt worden is er de mogelijkheid een aantal dagen in één van de traditionele dorpen te verblijven.

Onze reisexperts hebben veel kennis en ervaring. Ze weten waar ze moeten zijn voor scherpe prijzen en flexibele voorwaarden. Voor de maximale zekerheid zijn wij aangesloten bij de ANVR, SGR en Calamiteitenfonds. Onze klanten waarderen ons met een 9,6. Mogen wij u gratis helpen bij het samenstellen van uw vakantie?†

Vertel ons uw vakantie wensen. Onze reisexperts geven u gratis en vrijblijvend reisadvies op maat.

 Ontvang gratis een reischeque
 Flexibele voorwaarden
 ANVR,SGR, Calamiteitenfonds

Uw gegevens

* = verplicht. Privacy beleid is van toepassing

Geef als eerste een cijfer voor dit artikel

Gerelateerde artikelen